Epidemiologicky významné kontakty v rámci jedné domácnosti budou nově indikovány k PCR testu

Vydáno: 1 minuta čtení

Hlavní hygienička ČR dnes v reakci na zhoršující se epidemiologickou situaci vydala aktualizaci metodického pokynu k nařizování karantény a izolace v souvislosti s onemocněním covid-19. V případě nakažené osoby v rámci jedné domácnosti budou na PCR test muset také ostatní členové domácnosti, a to i pokud jsou očkovaní a nemají příznaky onemocnění.

Žádanku na PCR test vystaví Krajská hygienická stanice na základě epidemiologického šetření a je ho nutné podstoupit 5. – 7. den po kontaktu s nakaženým. Test je hrazený z veřejného zdravotního pojištění.

„Neznamená to, že osoby sdílející stejnou domácnost s nakaženým musí automaticky do karantény, ale do doby výsledku PCR testu by měly nosit respirátor a sledovat svůj zdravotní stav,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Hlavní hygienička ČR rozeslala metodický pokyn Krajským hygienickým stanicím s okamžitou platností. Celé znění metodického pokynu naleznete v příloze.

 

Zdroj: https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/epidemiologicky-vyznamne-kontakty-v-ramci-jedne-domacnosti-budou-nove-indikovany-k-pcr-testu/?fbclid=IwAR01Obwnfy8EvBFRtlzN59OvPqXaqZWMlumZyzgEHWBRtsObgfHUELVN37o