Epidemie se ve školách šíří. Dočasné uzavření je namístě

Vydáno: 2 minuty čtení

Školské odbory jsou s ohledem na zhoršující se epidemickou situaci pro dočasné uzavření dosud otevřených školek, speciálních škol a prvních a druhých tříd základních škol. Po nezbytně nutnou dobu by podle nich měla zůstat otevřená jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému. ČTK to řekl předseda školských odborů František Dobšík. 

Vláda chce opatření kvůli zhoršující se epidemii zpřísnit, zatím ale není jasné jak. Podle dosavadních informací ze středečních jednání členů vlády s opozicí, odboráři a zaměstnavateli by se mohly kromě jiného uzavřít školky a první a druhé třídy základních škol. Dál by fungovala jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému.

Podle F. Dobšíka mají odbory informace o tom, že ve speciálních a mateřských školách, kde se nemusí nosit roušky, nakažených v poslední době přibývá. Poukázal také na to, že podobně se nedávno na jednání sněmovního školského výboru vyjádřil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podle Duška se nákaza od začátku ledna víc šíří i mezi dětmi ve věku šesti až deseti let, ve školách jde většinou o ohniska v průměru kolem šesti lidí.

Zástupci odborů proto vnímají současnou epidemickou situaci jako vážnou a namístě by podle nich bylo školy na nezbytně dlouhou dobu uzavřít. Na jak dlouho, by měli rozhodnou epidemiologové, řekl odborový předák. Včasné rozhodnutí o uzavření by podle něj mohlo pomoct situaci dříve zlepšit a školy opět brzo otevřít. Nyní by měly zůstat v provozu jen školy vyčleněné pro děti zdravotníků, hasičů nebo třeba policistů, řekl. Do budoucna by podle něj mohla školám pomoct kombinace testování, respirátorů a očkování.

 

Zdroj: https://skolskeodbory.cz/epidemie-ve-skolach-siri-uzavreni-je-namiste