Cítím se být více odborníkem než politikem

Vydáno: 2 minuty čtení

Rozhovor s novou náměstkyní ministra školství Vladimíra Balaše Martinou Běťákovou o vizích, které si do nové role přináší, školní turistice i středním článku. 

V první polovině října jste se stala náměstkyní ministra školství. S jakou vlastní vizí vstupujete do nové role? 

Byla jsem jmenována náměstkyní členy vlády. Hovorově se této pozici říká „politický náměstek“. Do této role vstupuji s tím, že bych ráda naplno využila své odborné i detailní praktické znalosti regionálního školství a ty přenesla do procesů rozhodování jak na odborné, tak na politické úrovni. Stále se cítím být více odborníkem na školství než politikem. (smích)

V rozhovoru pro Novinky uvedl pan ministr Balaš, že byste se měla věnovat regionálnímu školství, záležitostem týkajících se zákona o pedagogických pracovnících i strategickému a koncepčnímu rozvoji vzdělávací soustavy. Jak je vám tato agenda blízká? 

Mou specializací je předškolní a základní vzdělávání. Působila jsem i na střední škole. V uplynulých třech letech jsem se na MŠMT věnovala, jak koncepční práci a designování systémových změn, tak praktické metodické podpoře ředitelů a zřizovatelů. A v obojím bych ráda na nové pozici pokračovala. Naopak do diskusí kolem novelizace zákona o pedagogických pracovnících jsem významněji nevstupovala a svou roli zde vidím především perspektivou propojení s každodenní realitou a potřebami našich škol. Ty známe i díky pilotáži středního článku podpory v okresech Semily a Svitavy. 

Pokračování článku

Zdroj: https://www.prahaskolska.eu