Ceny Michala Velíška 2023

Vydáno: 2 minuty čtení

Statečné a odvážné činy při záchraně života jsou každoročně odměňovány Cenami Michala Velíška. Mezi zaslanými nominacemi se i letos vyskytly příběhy, kdy v roli zachránců byly děti ve věku do 15 let. Za MŠMT je včera ocenila zástupkyně státního tajemníka Martina Běťáková.

Do letošního ročníku Ceny Michala Velíška veřejnost nominovala na 70 různých příběhů, v nichž zachránci všech generací prokázali svoji odvahu, rozhodnost a slušnost. Pomohli lidem, kteří se nečekaně ocitli v kritické situaci, kdy jim šlo o zdraví, nebo dokonce o život. V roli zachránců se objevily také děti od 9 do 15 let. Takových „malých hrdinů“, kteří poskytli první pomoc, bylo celkem 15. Jako zachránci se však projevila i generace nejstarší – senioři starší 80 let.

V kategorii dospělých se stal letošním vítězem Ceny Michala Velíška pracovník autoservisu David Studnica, který pomohl z hořící budovy zachránit jednoho muže a až do příjezdu hasičů pomáhal ženě, která zůstala v objektu uvězněná. Mezi finalisty se v letošním roce objevil také zpěvák Michal Hrůza.

Cena Michala Velíška je udělována Nadací ADRA a TV Nova pravidelně od roku 2006 neprofesionálům, kteří se ocitli nečekaně v hraniční situaci a bez ohledu na následky pro ně samotné zachránili někomu zdraví nebo život. Smyslem ceny je takové lidi hledat a zviditelňovat jejich postoje slušnosti, odvahy a statečnosti.

Více o akci, nad níž převzalo záštitu MŠMT se lze dočíst ZDE.

Zdroj: MŠMT