Brad Pitt v ČT bez dabingu? Angličtině by to pomohlo, zní z jazykovek

Vydáno: 2 minuty čtení

Česká škola dabingu má dlouho tradici. Kdo by neznal hlas Františka Filipovského jako Louise de Funese, Jiřího Krampola jako Jean-Paula Belmonda, nebo Zlaty Adamovské v podání Merryl Streepové? Pro jazykové vybavení Čechů je to ovšem zátěž.

Řízení školy onlineČísla hovoří za vše – Češi v cizích jazycích pokulhávají za většinou Evropanů. Podle testů EF English Proficiency Index jsme na dvacátém místě. Před námi jsou s předstihem např. Slovinci, Poláci či Rumuni, Slováci jsou jen těsně v závěsu. Jedním z důvodů může být i tradiční dabing v televizním vysílání,“ říká místopředsedkyně Asociace jazykových škol Bibiana Machátová.

Její slova potvrzuje i šéf největšího poskytovatele firemního jazykového vzdělávání v ČR. „V porovnání se západní Evropou zaostáváme ve znalosti cizích jazyků. Téměř 30 let po Sametové revoluci je to zarážející. Je to dáno i tím, že většina lidí v České republice nemá přístup k duálnímu vysílání, které by umožnilo dívat se na zahraniční produkci v původním jazyce s titulky. Není náhodou, že ve skandinávských zemích, kde se titulkuje, je úroveň znalosti angličtiny na vysoké úrovni. U nás, v Maďarsku či Španělsku, má v televizním vysílání přednost dabing, což se odráží na úrovni znalostí cizích jazyků negativně,“ říká výkonný ředitel James Cook Languages Martin Borl.

V kinech už je vysílání hollywoodských filmů v původním znění s titulky běžnou záležitostí. Příležitostí pro duální vysílání ve veřejnoprávní České televizi je plánovaný přechod na DVB-T2. Pozemní šíření televizního signálu využívá více než polovina domácností. „Česká televize do roku 2003 duální vysílání nabízela a navrácení možnosti této volby určitě jazykové vybavenosti Čechů pomůže. Dabing je českým stříbrem. Poslechnout si americké hvězdy jako Brada Bitta či Angelinu Jolie v originále ale může být stejně silným zážitkem, který navíc diváky obohatí o možnost naposlouchat jejich výslovnost,“ dodává Borl z jazykové školy James Cook Languages.

Výsledky světového srovnávacího testu EF English Proficiency Index naleznete ZDE

Zdroj: Tisková zpráva společnosti James Cook Languages ze dne 2. května 2019