Bek ladí Evropu

Vydáno: 2 minuty čtení

To je název nového podcastu českého ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka, ve kterém srozumitelnou formou vysvětluje a rozebírá evropská témata.

První díl vyšel koncem listopadu a věnuje se rozšiřování Evropské unie. Dozvíte se v něm, co všechno musejí kandidátské země před vstupem do EU splnit a jak jsou v procesu daleko, na jaký počet členských států bychom se v příštích letech mohli dostat a proč je vlastně pro Evropskou unii výhodné přijímat další členy.

Ve druhém dílu, který čerstvě vyšel, se ministr Mikuláš Bek zaměřil na problematiku právního státu. Rozebírá v něm, co přesně znamená Rule of Law neboli právní stát. Vysvětluje, podle čeho se pozná, že žijeme v dobře fungujícím právním státě, a co se může stát, když některá z členských zemí EU v dodržování pravidel právního státu selhává. Připravují se další díly podcastu Bek ladí Evropu, témata se budou týkat například cesty Ukrajiny do EU nebo půlročního českého předsednictví Radě EU, které s koncem roku 2022 završíme.

Natáčení bude pokračovat i v novém roce, a to s frekvencí vydání cca každé tři týdny. Podcast by se mohl stát vhodným doplňkem výuky základů společenských věd a obecně pro diskusi o Evropské unii, nejen v souvislosti s předsednictvím. Využít ho mohou pedagogové na středních školách a jistě i učitelé 8. a 9. ročníků škol základních.

Zdroj: kabinet ministra pro evropské záležitosti