133/2004 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 12. března 2004
o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší
přípustné dávce záření a o způsobu označení ozáření na obalu
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. c)
zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a
doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 146/2002 Sb.,
zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen "zákon") k provedení
§ 4 odst. 1 zákona:
§ 1
Předmět úpravy
(1) Tato vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských
společenství1) podmínky pro použití ultrafialových
paprsků a ionizujícího záření k ošetření potravin a surovin, nejvyšší celkové
průměrné přípustné dávky záření, kterým mohou být jednotlivé druhy potravin a
surovin vystaveny, a způsob označení ozářených potravin a surovin na
obalu.
(2) Vyhláška se nevztahuje na
a) ozáření, které je způsobeno diagnostickými nebo měřícími
přístroji používanými ke kontrole potravin, pokud absorbovaná dávka není vyšší
než 0,01 Gy2) pro inspekční zařízení, která používají
neutrony, a 0,5 Gy v dalších případech, při použití maximální radiační energie
10 MeV v případě rentgenového záření, 14 MeV v případě neutronů a 5 MeV v
ostatních případech, nebo
b) ošetření ozářením potravin pro spotřebitele, kterým je
podávána sterilizovaná strava pod lékařským dozorem.
(3) Požadavky na zdroje ionizujícího záření stanoví zvláštní
právní předpis.3)
§ 2
Vymezení pojmů
Pro účely této vyhlášky se
rozumí
a) ultrafialovým zářením záření o vlnové délce 250 - 270 nm
a plošné hustotě dopadající energie 400 J/m2 s tím, že nejméně 85 % radiačního
výkonu musí být emitováno při vlnové délce 253,7 nm nebo záření o vlnové délce
v rozmezí 200 - 400 nm a plošné hustotě dopadající energie 400 J/m2 (pro
polychromatické středotlaké lampy),
b) ionizujícím zářením záření tvořené částicemi nabitými,
nenabitými nebo obojími, schopnými přímo nebo nepřímo
ionizovat.
§ 3
Podmínky ozáření potravin ultrafialovými
paprsky
Ultrafialové paprsky lze použít k
ošetření
a) vody určené k výrobě balené kojenecké vody a balené pitné
vody, pokud se nezmění její základní složky, které jí propůjčují její
vlastnosti,
b) vody používané jako surovina k výrobě potravin.4)
§ 4
Podmínky ozáření potravin a potravinových surovin
ionizujícím zářením
(1) Ozářit lze pouze potraviny a suroviny uvedené v příloze č. 1, a to jen do výše
nejvyšší celkové průměrné přípustné absorbované dávky. V
době ozáření musí potravina a surovina splňovat požadavky na zdravotní
nezávadnost potraviny s výjimkou ukazatele, pro který je ozařování prováděno.
Způsob výpočtu celkové průměrné absorbované dávky záření je uveden v příloze
č. 2.
(2) Potraviny a suroviny lze ionizujícím
zářením ozářit, jen pokud
a) pro to existuje dostatečná technologická nutnost, např.
případy uvedené v odstavci 3,
b) nevznikne zdravotní riziko pro spotřebitele a ozáření je
provedeno za dodržení podmínek stanovených touto vyhláškou,
c) je to příznivé pro spotřebitele,
d) není ozáření použito jako náhrada hygienických a
zdravotních opatření nebo správné výrobní a zemědělské
praxe.
(3) Za podmínek stanovených v odstavci 2 může
být ionizující záření použito pouze k
a) zničení patogenních organismů, a tím snížení nebezpečí
nákazy přenášené potravinami,
b) omezení kažení potravin zpomalením nebo zastavením
rozkladných procesů zničením organismů přispívajících k těmto rozkladným
procesům,
c) redukci ztrát vznikajících předčasným zráním, rašením
nebo klíčením, nebo
d) zničení škodlivých organismů obsažených v rostlinných
produktech a rostlinách.
(4) Maximální celková průměrná přípustná absorbovaná dávka
ionizujícího záření může být aplikována jednorázově nebo v opakovaných dílčích
dávkách až do výše stanovené v příloze č. 1.
(5) Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením nesmí být
použito v kombinaci s chemickým ošetřením, které má stejný účel.5)
§ 5
(1) K ošetření potravin a surovin ultrafialovými paprsky lze
používat pouze zdroje podle § 2 písm. a).
(2) K ošetření potravin a surovin ionizujícím
zářením lze použít pouze tyto druhy ionizujícího záření:
a) gama záření radionuklidů 60Co nebo 137Cs,
b) rentgenové záření o energii nepřevyšující 5 MeV,
nebo
c) urychlené elektrony o energii nepřevyšující 10
MeV.
(3) Dávka ionizujícího záření musí být omezena na nejnižší
nutnou míru, která je přiměřená ukazateli, pro který je potravina nebo surovina
ošetřena ozářením, uvedenému v příloze č. 1.
§ 6
Balení a způsob označení potravin a surovin ozářených
ionizujícím zářením
(1) Materiály použité k balení potravin a surovin určených k
ošetření ionizujícím zářením musejí odpovídat požadavkům stanoveným zvláštním
právním předpisem.6)
(2) Potraviny a suroviny ošetřené ionizujícím zářením včetně
ozářených složek potravin a surovin, které nejsou ošetřeny ionizujícím zářením,
určené pro konečného spotřebitele a společné stravování, musí být označeny
podle zákona.
(3) Potraviny a suroviny ošetřené ionizujícím zářením, které
nejsou určeny pro konečného spotřebitele a společné stravování, musí být
označeny údajem "ošetřeno ionizujícím zářením" nebo "ošetřeno ionizací" i v
případě potraviny nebo suroviny, která je složkou potraviny a suroviny, které
nejsou ošetřeny ionizujícím zářením. Tento údaj se uvede na obalu vedle názvu
složky potraviny. Současně se na obalu uvede název a adresa ozařovny
provádějící ošetření nebo její referenční číslo přidělené při schválení jejího
provozu.
(4) Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením musí být
vyznačeno ve všech dokumentech doprovázejících ozářenou potravinu nebo s ní
souvisejících.
Závěrečná ustanovení
§ 7
Označení ozářených potravin a surovin na obalu, které byly
vyrobeny a uvedeny do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky, lze provádět
podle dosavadních právních předpisů nejpozději do 30. dubna 2004.
Ministryně:
MUDr. Součková v. r.
Příl.1
Druhy, skupiny a podskupiny potravin a surovin, které je
povoleno ozářit ionizujícím zářením a nejvyšší přípustné celkové průměrné
absorbované dávky záření (NPD)
+----------------------------------------------------+------------+ |Skupina potravin |NPD v kGy*) | +----------------------------------------------------+------------+ | 1. Sušené byliny, koření, kořenící přípravky |10,0 | +----------------------------------------------------+------------+ | 2. Zmrazené byliny |10,0 | +----------------------------------------------------+------------+ | 3. Brambory | 0,2 | +----------------------------------------------------+------------+ | 4. Sladké brambory | 0,2 | +----------------------------------------------------+------------+ | 5. Cibule, šalotka | 0,2 | +----------------------------------------------------+------------+ | 6. Česnek | 0,2 | +----------------------------------------------------+------------+ | 7. Luštěniny, sušená zelenina, čerstvá zelenina | 1,0 | | s výjimkou cibule, šalotky, česneku, rebarbory | | +----------------------------------------------------+------------+ | 8. Čerstvé ovoce, čerstvé houby, rebarbora | 2,0 | +----------------------------------------------------+------------+ | 9. Sušené ovoce | 1,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |10. Mlýnské obilné výrobky s výjimkou rýžové mouky, | 1,0 | | vloček a klíčků určených pro mléčné výrobky | | +----------------------------------------------------+------------+ |11. Vločky a klíčky pro mléčné výrobky |10,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |12. Rýžová mouka | 4,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |13. Arabská guma | 3,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |14. Kuřecí maso, drůbeží maso (kur domácí, husy, | 7,0 | | kachny, perličky, holubi, křepelky, krocani) | | +----------------------------------------------------+------------+ |15. Drůbeží droby, drůbeží separát | 5,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |16. Mražená žabí stehýnka | 5,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |17. Sušená živočišná krev, plasma, koaguláty |10,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |18. Ryby a ostatní mořští živočichové s výjimkou | 3,0 | | mražených krájených nebo dekapitovaných krevet | | | a mražených žabích stehýnek | | +----------------------------------------------------+------------+ |19. Mražené krájené nebo dekapitované krevety | 5,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |20. Vaječný bílek | 3,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |21. Kasein, kaseináty | 6,0 | +----------------------------------------------------+------------+
Příl.2
CELKOVÁ PRŮMĚRNÁ ABSORBOVANÁ
DÁVKA
Pro účely posouzení zdravotní nezávadnosti potravin a surovin
ozářených celkovou průměrnou dávkou 10 kGy nebo menší lze předpokládat, že
všechny radiační chemické efekty v tomto konkrétním dávkovém rozmezí jsou
úměrné dávce.
Celková průměrná absorbovaná dávka je definována následujícím
integrálem přes celý objem výrobku:
1 D = - integrál p (x, y, z) d (x, y, z) dV M (v)
kdy M = celková hmotnost ošetřeného výrobku [kg] p = lokální hustota v bodě (x, y, z) [kg.m-3] d = lokální dávka absorbovaná v době (x, y, z) [J.kg-1] dV = dy dy dz elementární objem, v reálných případech představovaný objemovými frakcemi
U homogenních výrobků nebo u nebalených výrobků zdánlivě
homogenní hustoty lze stanovit celkovou průměrnou absorbovanou dávku přímo tak,
že rozmístíme dostatečný počet dozimetrů strategicky nebo náhodně v hmotě
výrobků. Z takto stanovené dávkové distribuce se vypočítá průměr, který
představuje celkovou průměrnou absorbovanou dávku.
Pokud je křivka rozdělení dávek v produktu přesně určená,
získáme umístění minimálních a maximálních dávek. Rozdělení dávek v těchto dvou
pozicích může být měřeno v sérii vzorků výrobku za účelem získání celkové
průměrné dávky.
Celková průměrná dávka se stanoví jako průměr hodnot
minimálních dávek (Dmin) a maximálních (Dmax):
Dmax + Dmin celková průměrná dávka = ----------- 2
Dmax Poměr ---- < 3 Dmin
POSTUPY MĚŘENÍ
a) Před pravidelným prováděním ozařování určité
kategorie potravin v ozařovací jednotce stanovuje se poloha bodů minimálních
a
maximálních dávek a měření dávky se provádí v celkové hmotnosti výrobků. Tato
validační měření musí být prováděna v dostatečném počtu (minimálně třikrát),
aby se bralo v úvahu kolísání hustoty nebo geometrických parametrů
výrobků.
b) Měření se musí opakovat, když dochází ke změně
výrobku, geometrických parametrů nebo podmínek ozařování.
c) Rutinní měření se provádí během ozařování za účelem
zabezpečení, aby nebyly překročeny mezní hodnoty. K provádění těchto měření
musí být dozimetry schopny měřit úroveň minimální nebo maximální dávky nebo
referenční úroveň. Referenční poloha musí být zajištěna na vhodném místě, vně
nebo uvnitř výrobku, kde dochází jen k mírnému kolísání dávek.
d) Rutinní měření se musí provádět u každé zásilky
během ozařování v pravidelných intervalech stanovených ozařovnou na základě
systému kritických bodů.
e) Pokud se ozařují tekuté nebalené výrobky, poloha
bodů minimální a maximální dávky se nestanovují. V takovém případě se musí
použít dozimetrické sondy s cílem určit hodnoty nejvyšších dávek. Měření je
možné provádět pouze měřidly schváleného typu a s platným ověřením podle
zákona č. 505/1990 Sb., o
metrologii, ve znění zákona č. 4/1993
Sb., zákona č. 20/1993
Sb., zákona č. 119/2000
Sb., zákona č. 137/2002
Sb., zákona č. 13/2002 Sb.,
zákona č. 226/2003 Sb.
f) Během ozařování se kontrolují a registrují stanovené
parametry. U ozařování radionuklidovými zdroji se kontroluje a registruje
rychlost dopravy výrobku nebo čas strávený v ozařovací zóně a údaj potvrzující
správnou polohu zdroje. U ozařování urychlovači částic se kontroluje a
registruje rychlost dopravy výrobku, míra energie, tok elektronů, rozmezí
skenovacího zařízení.
1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/2/ES
22.2.1999 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin
a složek potravin ošetřených ionizujícím zářením.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/3/ES 22.2.1999 o
stanovení seznamu Společenství potravin a složek potravin ošetřovaných
ionizujícím zářením.
2) ČSN ISO 31-10 (01 1300) Veličiny a jednotky. Část 10
Jaderné reakce a ionizující záření.
3) Zákon č. 18/1997
Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový
zákon) a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění
zákona č. 83/1998 Sb.,
zákona č. 71/2000 Sb.,
zákona č. 132/2000 Sb.,
zákona č. 13/2002 Sb.,
zákona č. 310/2002 Sb. a
zákona č. 320/2002 Sb.
4) § 13 odst.
2 vyhlášky č. 37/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky
přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody.
Vyhláška č. 376/2000
Sb., kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu a rozsah a četnost její
kontroly.
5) Čl. 5 odst. 2 a čl. 12 směrnice Evropského Parlamentu
a Rady č. 1999/2/ES ze dne 22.2.1999 o sbližování právních předpisů členských
států ohledně potravin a přísad do potravin ošetřených ionizací.
6) Vyhláška č.
38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s
potravinami a pokrmy, ve znění vyhlášky
č. 186/2003 Sb.