125/2022 Sb. , kterým se mění nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků, ve znění pozdějších předpisů

Schválený:
125/2022 Sb.
NAŘÍZENÍ VLÁDY
ze dne 27. dubna 2022,
kterým se mění nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků, ve znění pozdějších předpisů
Vláda nařizuje podle § 23 odst. 5 zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů:
Čl.I
Nařízení vlády č. 75/2005 Sb., o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků, ve znění nařízení vlády č. 273/2009 Sb., nařízení vlády č. 239/2015 Sb., nařízení vlády č. 195/2019 Sb. a nařízení vlády č. 562/2020 Sb., se mění takto:
1. V § 2 odst. 1 se slovo "příloze" nahrazuje slovem "přílohách".
2. V § 2 odst. 2, 4, 6 a 9 a v § 5 odst. 1 se za slovo "příloze" vkládá text "č. 1".
3. V § 2 odst. 4 se slova "a jeho zástupce" zrušují a na konci odstavce se doplňuje věta "Do počtu jednotek podle § 4 se řediteli školy započítávají všechny jednotky této právnické osoby.".
4. V § 3 se odstavec 1 zrušuje.
Dosavadní odstavce 2 až 6 se označují jako odstavce 1 až 5.
5. V § 3 odst. 3 úvodní části ustanovení se slovo "metodikovi" nahrazuje slovy "koordinátorovi v oblasti".
6. V § 3 odst. 4 se slovo "metodika" nahrazuje slovy "koordinátora v oblasti".
7. V § 3 odstavec 5 zní:
"(5) Vykonává-li funkci koordinátora v oblasti informačních a komunikačních technologií nebo výchovného poradce ředitel školy, zástupce ředitele školy nebo vedoucí učitel praktického vyučování, sníží se jim týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti podle odstavců 2 a 3, nejvýše však do poloviny týdenního rozsahu stanoveného pro ředitele školy v příloze č. 1 k tomuto nařízení.".
8. V nadpisu § 4 se slovo "tříd" nahrazuje slovem "jednotek".
9. V § 4 odst. 1 úvodní části ustanovení se slovo "tříd" nahrazuje slovem "jednotek".
10. V § 4 odst. 1 písmeno a) zní:
"a) třídy, studijní skupiny, oddělení, výchovné skupiny, speciálně pedagogické centrum a školní klub; třídy gymnázia se sportovní přípravou, do kterých jsou zařazeni pouze žáci tohoto oboru vzdělání, se započítávají dvojnásobně a".
11. V § 4 odst. 1 písm. b) se slovo "řediteli" nahrazuje slovem "u", slova "a jeho zástupci" se zrušují a slova "jedna třída" se nahrazují slovy "1 jednotka".
12. V § 4 se odstavec 2 zrušuje a zároveň se zrušuje označení odstavce 1.
13. Za § 4 se vkládají nové § 4a až 4g, které včetně nadpisu nad označením § 4a a poznámek pod čarou č. 4 a 5 znějí:
"Rozsah přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování
 
§ 4a
Týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování se určí jako týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti stanovený podle přílohy č. 1 k tomuto nařízení pro učitele, vychovatele, psychologa, speciálního pedagoga, trenéra nebo asistenta pedagoga snížený v rozsahu určeném ředitelem školy, nejvýše v počtu hodin stanoveném podle § 4b až 4g. Snížení týdenního rozsahu přímé pedagogické činnosti podle § 4b až 4g se nevztahuje na zástupce ředitele školy pro odborný výcvik a vedoucího učitele odborného výcviku.
 
§ 4b
(1) U právnické osoby, která vykonává činnost 1 druhu školy uvedeného v příloze č. 2 nebo 3 k tomuto nařízení, se stanoví rozsah snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování podle hodnoty uvedené u druhu školy, jehož činnost právnická osoba vykonává.
(2) U právnické osoby, která vykonává činnost 1 druhu školy uvedeného v příloze č. 2 k tomuto nařízení a současně
a) 1 druhu školy uvedeného v příloze č. 3 k tomuto nařízení, se stanoví rozsah snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování součtem hodnot uvedených u obou druhů škol, jejichž činnost právnická osoba vykonává,
b) více druhů škol uvedených v příloze č. 3 k tomuto nařízení, se stanoví rozsah snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování součtem hodnot uvedených u všech druhů škol, jejichž činnost právnická osoba vykonává.
(3) U právnické osoby, která vykonává činnost více druhů škol uvedených v příloze č. 2 k tomuto nařízení, se stanoví rozsah snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování podle druhu školy, jehož činnost právnická osoba vykonává, u kterého je v příloze č. 2 k tomuto nařízení stanovena hodnota nejvyšší; stanovit rozsah snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování nelze podle hodnot stanovených u školní družiny. Za počet jednotek právnické osoby podle věty první se považuje součet jednotek všech druhů škol uvedených v příloze č. 2 k tomuto nařízení, jejichž činnost právnická osoba vykonává.
(4) U právnické osoby, která vykonává činnost více druhů škol uvedených v příloze č. 3 k tomuto nařízení, se stanoví rozsah snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy součtem hodnot uvedených u všech druhů škol, jejichž činnost právnická osoba vykonává.
(5) U právnické osoby, která vykonává činnost více druhů škol uvedených v příloze č. 2 k tomuto nařízení a současně
a) 1 druhu školy uvedeného v příloze č. 3 k tomuto nařízení, se stanoví rozsah snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování součtem hodnot stanovených podle odstavců 1 a 3,
b) více druhů škol uvedených v příloze č. 3 k tomuto nařízení, se stanoví rozsah snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování součtem hodnot stanovených podle odstavců 3 a 4.
 
§ 4c
(1) Do rozsahu snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování se navíc započítá 7 hodin za 1 až 120 žáků nebo studentů zúčastňujících se praktického vyučování nebo praktické přípravy a další 2 hodiny za každých dalších započatých 120 žáků nebo studentů.
(2) Do rozsahu snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování ve škole zřízené podle § 16 odst. 9 školského zákona se navíc započítá 7 hodin za 1 až 42 žáků zúčastňujících se praktického vyučování a další 2 hodiny za každých dalších započatých 42 žáků.
(3) Do počtu žáků podle odstavce 1 se nezapočítávají žáci v oborech vzdělání s odborným výcvikem4) ve škole, ve které se odborný výcvik uskutečňuje v počtu 10 a více skupin, a žáci, kteří se započítají vedoucímu učiteli praktického vyučování ve škole zřízené podle § 16 odst. 9 školského zákona podle odstavce 2.
 
§ 4d
(1) Do rozsahu snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování se navíc započítají 2 hodiny týdně za každé další pracoviště5) mateřské školy, základní školy, střední školy nebo konzervatoře, jestliže má toto další pracoviště nejméně 3 jednotky.
(2) Do rozsahu snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy se navíc započítá 1 hodina týdně za každé další pracoviště5) školského poradenského zařízení.
 
§ 4e
Je-li ve škole ustanoveno více zástupců ředitele školy nebo vedoucích učitelů praktického vyučování, snižuje se jim týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti v rozsahu určeném ředitelem školy v souhrnu nejvýše v počtu hodin stanoveném tímto nařízením pro 1 zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování.
 
§ 4f
Týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování nesmí být nižší než stanovený týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti ředitele školy podle přílohy č. 1 k tomuto nařízení; ustanovení § 3 odst. 5 tím není dotčeno.
 
§ 4g
Ředitel školy nemusí upravovat rozsah snížení přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování podle § 4a až 4f, dojde-li ke změně počtu dětí, žáků nebo studentů ve škole nebo jednotek ve škole v průběhu školního roku.
4) Oddíl C a oddíl D tabulky D3 a D6 přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 211/2010 Sb., o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů.
5) § 161 odst. 1 písm. a) bod 3 zákona č. 561/2004 Sb., ve znění zákona č. 101/2017 Sb.".
14. V § 5 odst. 2 se slova "odst. 3 a 4" nahrazují slovy "odst. 2 a 3".
15. Příloha se zrušuje.
16. Doplňují se přílohy č. 1 až 3, které znějí:
 
"Příloha č. 1 k nařízení vlády č. 75/2005 Sb.
Týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I Druh školy / Pedagogičtí pracovníci    I Počet jednotek,  I Týdenní rozsah I
I                                        I není-li uvedeno  I  hodin přímé   I
I                                        I      jinak       I  pedagogické   I
I                                        I                  I    činnosti    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 1. Mateřská škola                                                          I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 1.1. učitel                            I                  I       31       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 1.2. ředitel                           I      1 až 2      I       20       I
I                                        I      3 až 4      I       15       I
I                                        I      5 až 6      I       12       I
I                                        I     7 až 10      I       9        I
I                                        I    11 a více     I       6        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 1.3. ředitel mateřské školy s          I        1         I       16       I
I internátním provozem                   I        2         I       14       I
I                                        I      3 až 6      I       12       I
I                                        I     7 až 10      I       9        I
I                                        I    11 a více     I       6        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 1.4. ředitel mateřské školy s          I                  I       5        I
I internátním provozem v minimálním      I                  I                I
I rozsahu 110 hodin nepřetržitého        I                  I                I
I provozu týdně nebo mateřské školy s    I                  I                I
I internátním provozem a se speciálním   I                  I                I
I pedagogickým centrem                   I                  I                I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 2. Základní škola                                                          I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 2.1. učitel                            I                  I       22       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 2.2. učitel                            I                  I    20 až 22    I
I a) 1. ročníku základní školy           I                  I                I
I b) prvního stupně základní školy       I                  I                I
I zřízené podle § 16 odst. 9 školského   I                  I                I
I zákona                                 I                  I                I
I c) třídy zřízené podle § 16 odst. 9    I                  I                        I
I školského zákona na prvním stupni      I                  I                I
I základní školy                         I                  I                I
I d) přípravné třídy                     I                  I                I
I základní školy                         I                  I                I
I e) přípravného stupně základní školy   I                  I                I
I speciální                              I                  I                I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 2.3. ředitel základní školy s prvním   I      1 až 6      I       12       I
I stupněm                                I     7 až 10      I       10       I
I                                        I    11 a více     I       8        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 2.4. ředitel základní školy            I       do 9       I       8        I
I a) s druhým stupněm                    I     10 až 18     I       7        I
I b) s prvním a druhým stupněm           I     19 až 23     I       6        I
I                                        I     24 a více    I       5        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 2.5. ředitel základní školy s prvním   I      1 až 6      I       12       I
I stupněm zřízené podle § 16 odst. 9     I     7 až 10      I       9        I
I školského zákona                       I     11 a více    I       7        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 2.6. ředitel základní školy s prvním   I       do 9       I       7        I
I a druhým stupněm zřízené podle         I     10 až 14     I       6        I
I § 16 odst. 9 školského zákona          I     15 až 18     I       5        I
I                                        I     19 a více    I       4        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 3. Internát                                                                I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 3.1. vychovatel                        I                  I    27 až 28    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 3.2. vedoucí vychovatel                I                  I    15 až 17    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 3.3. ředitel                           I       do 9       I       8        I
I                                        I     10 až 14     I       7        I
I                                        I     15 až 18     I       6        I
I                                        I     19 a více    I       5        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 4. Střední škola, konzervatoř a vyšší odborná škola                        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 4.1. učitel všeobecně vzdělávacích a   I                  I       21       I
I odborných předmětů                     I                  I                I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 4.2. ředitel                           I       do 8       I       6        I
I                                        I     9 až 16      I       4        I
I                                        I    17 a více     I       2        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 4.3. učitel praktického vyučování      I                  I    21 až 25    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 4.4. učitel předmětu řízení motorových I                  I    30 až 35    I
I vozidel v praktickém vyučování         I                  I                I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 4.5. vedoucí učitel odborného výcviku  I                  I   nejvýše v    I
I nebo zástupce ředitele školy pro       I                  I   průměru 7    I
I odborný výcvik                         I                  I hodin týdně za I
I                                        I                  I     období     I
I                                        I                  I    školního    I
I                                        I                  I   vyučování    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 4.6. učitel odborného výcviku          I                  I    25 až 35    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 4.7. učitel odborného výcviku výhradně I                  I    21 až 33    I
I ve třídě nebo škole zřízené podle § 16 I                  I                I
I odst. 9 školského zákona               I                  I                I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 4.8. trenér sportovní přípravy         I                  I    21 až 26    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 5. Základní umělecká škola                                                 I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 5.1. učitel - individuální výuka -     I                  I       23       I
I skupinová a kolektivní výuka           I                  I       21       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 5.2. ředitel                           I       do 9       I       9        I
I                                        I     10 až 24     I       6        I
I                                        I     25 a více    I       3        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 6. Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky                         I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 6.1. učitel                            I                  I       21       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 6.2. ředitel                           I       do 8       I       6        I
I                                        I     9 až 16      I       4        I
I                                        I    17 a více     I       2        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 7. Školní družina                                                          I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 7.1. vychovatel                        I                  I    28 až 30    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 7.2. vedoucí vychovatel                I        3         I       25       I
I                                        I      4 až 6      I       23       I
I                                        I      7 až 11     I       21       I
I                                        I     12 až 14     I       19       I
I                                        I     15 a více    I       17       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 7.3. ředitel                           I       do 4       I       20       I
I                                        I                  I                I
I                                        I      5 až 6      I       17       I
I                                        I                  I                I
I                                        I     7 a více     I       15       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 8. Školní klub                                                             I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 8.1. vychovatel                        I                  I    28 až 30    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 8.2. vedoucí vychovatel                I                  I       25       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 8.3. ředitel                           I                  I       20       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 9. Školské zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a pro  I
I preventivně výchovnou péči                                                 I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 9.1. vychovatel                        I                  I    25 až 27    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 9.2. vedoucí vychovatel                I                  I    15 až 17    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 9.3. ředitel                           I    do 9 dětí     I       8        I
I                                        I    10 až 14      I       7        I
I                                        I    15 až 18      I       6        I
I                                        I    19 a více     I       5        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 10. Domov mládeže                                                          I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 10.1. vychovatel                       I                  I    30 až 32    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 10.2. vedoucí vychovatel               I      3 až 5      I       20       I
I                                        I      6 až 12     I       18       I
I                                        I     13 až 19     I       16       I
I                                        I     20 až 26     I       14               I
I                                        I     27 a více    I       12       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 10.3. ředitel                          I      do 12       I      10 9      I
I                                        I    13 a více     I                I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 11. Školské poradenské zařízení                                            I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I ředitel                                I                  I   nejméně 3    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 12. Škola v přírodě                                                        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I ředitel                                I                  I       9        I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 13. Středisko volného času                                                 I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 13.1. pedagog volného času             I                  I   celoroční    I
I                                        I                  I     vedení     I
I                                        I                  I  pravidelných  I
I                                        I                  I   aktivit v    I
I                                        I                  I průměrné délce I
I                                        I                  I trvání nejméně I
I                                        I                  I 6 hodin týdně  I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 13.2. ředitel                          I                  I   celoroční    I
I                                        I                  I vedení alespoň I
I                                        I                  I     jedné      I
I                                        I                  I   vzdělávací   I
I                                        I                  I   aktivity v   I
I                                        I                  I průměrné délce I
I                                        I                  I trvání nejméně I
I                                        I                  I 2 hodin týdně  I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 14. Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků                 I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 14.1. učitel                           I                  I   nejméně 21   I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 14.2. ředitel                          I                  I   nejméně 3    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 15. Plavecká škola                                                         I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 15.1. učitel                           I                  I    22 až 30    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 15.2. ředitel                          I                  I   nejméně 3    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 16. Ostatní pedagogičtí pracovníci                                         I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 16.1. Psycholog                        I                  I    20 až 24    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 16.2. Speciální pedagog                I                  I    20 až 24    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 16.3. Trenér                           I                  I    21 až 26    I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 16.4. Asistent pedagoga                I                  I       36       I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
I 16.5. Asistent pedagoga vykonávající   I                  I    32 až 36    I
I činnost jako podpůrné opatření         I                  I                I
I----------------------------------------I------------------I----------------I
 
Příloha č. 2 k nařízení vlády č. 75/2005 Sb.
Snížení týdenního rozsahu přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy nebo vedoucího učitele praktického vyučování
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I Druh školy                           I Počet jednotek,  I     Snížení      I
I                                      I není-li uvedeno  I    týdenního     I
I                                      I      jinak       I  rozsahu hodin   I
I                                      I                  I      přímé       I
I                                      I                  I   pedagogické    I
I                                      I                  I     činnosti     I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 1. Mateřská škola                                                          I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I      4 až 6      I o 11 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I      7 až 9      I o 14 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     10 až 12     I o 17 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I v každém dalším  I o další 3 hodiny I
I                                      I rozpětí o počtu  I      týdně       I
I                                      I    3 jednotek    I                  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 2. Mateřská škola s internátním      I                  I                  I
I provozem nebo s internátním provozem I                  I                  I
I v minimálním rozsahu 110 hodin       I                  I                  I
I nepřetržitého provozu týdně nebo s   I                  I                  I
I internátním provozem a se speciálním I                  I                  I
I pedagogickým centrem                 I                  I                  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I     3 a více     I o 15 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 3. Základní škola                                                          I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I      5 až 6      I o 9 hodin týdně  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I      7 až 14     I o 11 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     15 až 17     I o 15 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     18 až 26     I o 22 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     27 až 35     I o 33 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I v každém dalším  I   o dalších 11   I
I                                      I rozpětí o počtu  I   hodin týdně    I
I                                      I    9 jednotek    I                  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 4. Střední škola a konzervatoř                                             I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy nebo vedoucí I      4 až 8      I o 7 hodin týdně  I
I učitel praktického vyučování         I                  I                  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I      9 až 14     I o 11 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     15 až 17     I o 16 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     18 až 26     I o 22 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     27 až 35     I o 33 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I v každém dalším  I   o dalších 11   I
I                                      I rozpětí o počtu  I   hodin týdně    I
I                                      I    9 jednotek    I                  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 5. Školní družina                                                          I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I      2 až 3      I o 3 hodiny týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I      4 až 6      I o 5 hodin týdně  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
        I                                      I     7 až 11      I o 7 hodin týdně  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     12 až 14     I o 9 hodin týdně  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I    15 a více     I o 11 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
 
Příloha č. 3 k nařízení vlády č. 75/2005 Sb.
Snížení týdenního rozsahu přímé pedagogické činnosti zástupce ředitele školy
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I Druh školy                           I Počet jednotek,  I     Snížení      I
I                                      I není-li uvedeno  I    týdenního     I
I                                      I      jinak       I  rozsahu hodin   I
I                                      I                  I      přímé       I
I                                      I                  I   pedagogické    I
I                                      I                  I     činnosti     I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 1. Internát                                                                I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I     5 až 14      I o 16 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I    15 až 22      I o 18 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I    23 a více     I o 19 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 2. Základní umělecká škola                                                 I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy vykonávající I      do 14       I o 11 hodin týdně I
I činnost učitele v individuální výuce I                  I                  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     15 až 29     I o 14 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     30 až 39     I o 18 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     40 a více    I o 23 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy vykonávající I      do 14       I o 9 hodin týdně  I
I činnost učitele ve skupinové nebo    I                  I                  I
I kolektivní výuce                     I                  I                  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     15 až 29     I o 12 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     30 až 39     I o 16 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     40 a více    I o 21 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 3. Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky                         I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I      do 14       I o 9 hodin týdně  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     15 až 29     I o 12 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     30 a více    I o 15 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 4. Školské zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a pro  I
I preventivně výchovnou péči                                                 I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I   5 až 14 dětí   I o 14 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I  15 až 22 dětí   I o 16 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I  23 a více dětí  I o 17 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 5. Domov mládeže                                                           I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I       do 5       I o 10 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I v každém dalším  I o další 2 hodiny I
I                                      I rozpětí o počtu  I      týdně       I
I                                      I    7 jednotek    I                  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 6. Školské poradenské zařízení                                             I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I                  I o 12 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 7. Vyšší odborná škola                                                     I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I       do 8       I o 7 hodin týdně  I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I      9 až 14     I o 11 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     15 až 17     I o 16 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     18 až 26     I o 22 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I                                      I     27 a více    I o 33 hodin týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I 8. Školní klub                                                             I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
I zástupce ředitele školy              I                  I o 3 hodiny týdně I
I--------------------------------------I------------------I------------------I
                                                                           ".
Čl.II
Účinnost
Toto nařízení nabývá účinnosti dnem 1. září 2022.
Předseda vlády:
prof. PhDr. Fiala, Ph.D., LL.M., v. r.
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy:
Mgr. Gazdík v. r.