Konference Škola jako místo setkávání 2016

Vydáno:

V minulých číslech Řízení školy jste byli opakovaně zváni na konferenci Škola jako místo setkávání 2016, která se letos již podeváté konala na katedře psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Nyní už máme vše za sebou.

Konference Škola jako místo setkávání 2016
PhDr.
Lenka
Krejčová,
Ph. D.
katedra psychologie FF UK v Praze, DYS-centrum® Praha, o. s.
Konference, tento rok s mottem „Učení je zábavné a inspirativní v každém věku“, proběhla 15. dubna 2016 a pomalu začínáme chystat nový ročník. Rozhodně lze říci, že už se jedná o tradiční akci, což potvrzuje i každoroční nárůst účastníků. Letos se nás sešlo více než dvě stě ze všech míst České republiky i ze Slovenska. Dělá nám radost, že si k nám našli cestu kolegové z měst, městeček i vesnic napříč celou republikou. Není jim zatěžko vyjet z domova za kuropění a vracet se za tmy, aby navštívili konferenci v Praze. Navíc mnozí z nich se vracejí pravidelně. Bez některých si už konferenci ani neumíme představit. Potvrzením její kvality budiž, že mnozí nevynechali jediný ročník. Nechceme však usínat na vavřínech, proto se každoročně snažíme hledat nová témata přednášek a samozřejmě i jinak obohatit a inovovat průběh konference. Letos probíhaly přednášky kromě dopoledního pléna ve čtyřech paralelních sekcích:
1)
Mateřská škola a 1. stupeň základní školy,
2)
2. stupeň základní školy a střední škola,
3)
Učení ve škole i za školou,
4)
Učíme se celý život.
Dohromady program v průběhu jednoho dne nabídl čtyřicet čtyři přednášek, které si připravilo šedesát šest přednášejících. Byli mezi nimi učitelé ze škol, poradenští pracovníci, akademici i zástupci neziskového sektoru. Nejčastější výtkou vůči programu bylo, že si dotyční neumí vybrat, na kterou přednášku zrovna jít, rádi by slyšeli několik současně. Novinkou je také vydání konferenčního sborníku ve formátu e-knihy, která je i po konferenci dostupná na webových stránkách konference - http://kpskonference.ff.cuni.cz/skola-jako-misto-setkavani/sbornik/.
Ačkoli každoročně vymýšlíme nějaké novinky, jedna věc se za uplynulých devět let nezměnila, a to přátelská a inspirativní atmosféra, která podněcuje vzájemné sdílení, spolupráci a dodává elán k další práci. Klíčovým východiskem konference je po celou dobu jejího trvání snaha ukázat si, co vše se ve školství daří, čím se můžeme pochlubit, co funguje a je dobré. A těší nás, že se daří tento záměr rok co rok naplňovat.
Jestli jste to letos nestihli, přijeďte napřesrok. Jubilejní desátý ročník určitě nabídne něco výjimečného!