Péče o duševní zdraví dětí má smysl

Vydáno:

Od září 2021 začnou v ORP Kutná Hora působit dva mobilní multidisciplinární týmy na podporu duševního zdraví dětí ve školském prostředí. V rámci pilotního projektu „Duševní zdraví pro děti a adolescenty“ se spojí odborníci ze školského, sociálníhoma zdravotního sektoru s cílem podpory psychického zdraví a prevence rozvoje psychických onemocnění dětí a mládeže, osvěty a destigmatizace duševního onemocnění. Součástí jejich činnosti bude mimo jiné také přímá podpora škol při vzdělávání dětí s psychickými problémy, náročným chováním, speciálními vzdělávacími potřebami a ze socioekonomicky znevýhodněného prostředí. Tým odborníků navíc bude posilovat znalosti pedagogů z území v oblasti duševního zdraví a jejich kompetence k dětem s duševními obtížemi.

Odbornými partnery projektu jsou
Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání
, která se dlouhodobě věnuje podpoře dětí s různým znevýhodněním a rovným příležitostem ve vzdělávání a
Norské psychiatrické středisko
, které odborné týmy proškolí v Neurosekvenčním modelu intervence©. Jedná se o diagnosticko-intervenční přístup vycházející z aktuálních poznatků v oblasti neurovědya vývojové psychologie. Staví na cíleném posilování kompetencí terapeutů a odborníků, kteří jsou s dětmi v každodenním kontaktu (tj. učitelů, vychovatelů). Je uplatnitelný jak v terapii, tak ve vzdělávání dětí, jejichž vývoj je ohrožený. NSM staví na identifikaci oblastí oslabených v důsledku negativních zážitků dítěte a na cílené podpoře jejich rozvoje.
Přinášíme rozhovor s iniciátorkou projektu Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou.
Základní škola Na Pohoří Zruč nad Sázavou pod vedením ředitelky Mgr. Ivany Staré právě aktuálně připravuje velký a jedinečný dvouletý pilotní projekt na podporu duševního zdraví dětí a adolescentů. V