Odborná příprava kariérových poradců

Vydáno:
E-learning pro kariérové poradce (C-Course) je projekt financovaný z programu ERASMUS+ (č. p. 2020-1-CZ01-KA204-078378) s cílem vyvinout online vzdělávací program pro profesionály pracující v oblasti kariérového poradenství a vzdělávání. Reaguje na skutečnost, že v mnoha zemích jsou odborná příprava a profesionální rozvoj kariérových poradců omezené a nejsou jednotné. Cílem je vytvořit online kurz, který umožní všem účastníkům kdykoliv přístup k odborné přípravě a profesnímu rozvoji, a to způsobem, který odpovídá jejich individuálním potřebám. Dvouletý projekt, který začal 1. října 2020
a probíhá ve čtyřech zemích – v České republice, Norsku, Polsku a na Slovensku – koordinuje české Sdružení pro kariérové poradenství a kariérový rozvoj, z. s.1)
Před samotným vývojem e-learningu byl realizován průzkum zaměřený na zmapování existujících vzdělávacích příležitostí a konkrétních potřeb kariérových poradců v této oblasti. V tomto článku se
v krátkosti dočtete, co bylo v rámci průzkumu zjištěno.
Dosavadní zjištění
Existuje mnoho výzkumů zaměřených na vzdělávání a profesní rozvoj kariérových poradců z celého světa. I když jsou problémy v jednotlivých zemích odlišné, existují některá sjednocující témata.
Kariéroví poradci potřebují kvalitní formální vzdělání a neustálý profesní rozvoj
. V mnoha zemích mají k dispozici program profesionalizace, který se snaží standardizovat vzdělávání, rozvoj, etiku a profesionální standardy práce kariérových poradců způsobem, který zaručuje kvalitu poskytovaných služeb.
Před téměř deseti lety vyvinul další evropský projekt
rámec NICE
(www.nice-network.eu), který definoval klíčové oblasti, jimž by se mělo profesionální vzdělávání kariérových poradců věnovat. Tento rámec poskytuje dobré shrnutí zjištění mezinárodních výzkumů a navrhuje, aby se kariéroví poradci vzdělávali v oblasti využívání kariérových informací a hodnocení, v poskytování individuálního a skupinového poradenství, poskytování kariérového vzdělávání a intervencí do organizačních a sociálních systémů s cílem zlepšit struktury pro kariérový rozvoj lidí a řízení týmů kariérových poradců a kariérových služeb.
Rámec NICE je stále ne