Světlo má vliv na zdraví i na kvalitu studijních výsledků

Vydáno:

Zdraví, spánek i fyzický a mentální výkon, to vše ovlivňuje během dne i noci světelné záření. Je-li správné, pomáhá, není-li, dokáže ublížit.

Světlo má vliv na zdraví i na kvalitu studijních výsledků
Hynek
Medřický
Spectrasol, s. r. o.
Světlo vždy bylo a je pro živé organismy nepostradatelné. Pomáhá k vidění, k orientaci, ale především je podstatné pro správné fungování lidského těla. Ideální pro organismus je denní světlo, k umělým zdrojům je nutné být obezřetný. Na jedné straně je možné využívat jejich předností, na straně druhé je potřeba předcházet negativním vlivům nesprávného osvětlení.
Následující třídílný seriál představí, jakou roli sehrává světlo v lidském životě. První z článků uvádí do problematiky světla a jeho vlivu na zdraví i fyzický a mentální výkon a vysvětluje, jaký dopad může mít špatné osvětlení na zdraví a prospěch žáků ve škole. Další dva články se budou postupně zabývat stávajícím stavem osvětlení ve školských zařízeních, výzkumy vlivu světla v prostředí škol a potenciálem inovativních biooptimalizovaných světelných zdrojů pro studenty i pedagogy.
Kde se bere světlo?
Úvodem jen ve zkratce pár základních informací o samotném světle. Viditelné světlo je ve skutečnosti elektromagnetické vlnění