Dobrovolnictví ve škole Open Gate

Gymnázium Open Gate je školou, která připravuje studenty pro další vzdělávání na českých i zahraničních univerzitách. I proto je dobrovolnictví a community servis, podobně jako v anglosaských zemích, pravidelnou součástí aktivit studentů i pedagogického sboru. Pevné zakotvení dobrovolnických aktivit vychází z mezinárodní maturity IB (International Baccalaureate), kterou většina oktavánů Open Gate končí své studium. Ta hodnotí studenta nejen na základě akademických znalostí, ale též jako osobnost se všeobecným přehledem, globální vizí, sociálním cítěním, ale i empatií k potřebným skupinám.

V
našem případě se z principu a filozofie školy snažíme dosáhnout na všechny naše studenty a obsáhnout celou naši komunitu. Není to jednoduché, neboť jsou studenti, kteří k těmto aktivitám tíhnou přirozeně, ale jsou i tací, kterým to přirozené není, ať už s ohledem na jejich výchovu či povahu. Proto je jako škola již od primy v této oblasti vzděláváme a formujeme, aniž by dobrovolnictví ztratilo svou dobrovolnost. Výkonnou silou, která schéma aktivit připravuje a členům vedení pak přináší zpětnou vazbu, je koordinátorka dobrovolnických aktivit, která se podělí o zkušenosti, jak pracovat na zapojení všech studentů.
Aby se dobrovolnictví mohlo stát plnohodnotnou součástí profilu školy, je třeba, aby se pro ni stalo jednou z prioritních oblastí. Vedení školy musí již v počátku vytvořit přiměřené podmínky pro zapojené učitele a ti musí zakomponovat aktivity