Talentovaní žáci ve vaší škole? Přihlaste je do T-kurzů

Vydáno: 3 minuty čtení

Program Talnet Národního pedagogického institutu České republiky otevřel přihlášky do jarních běhů T-kurzů. Jedna z novinek letošního ročníku pomáhá žákům vyrovnat se s karanténou a sociální izolací.

Nové uzavření škol na podzim minulého roku přineslo potřebu řešit především psychickou pohodu žáků zavřených doma. V nabídce se proto objevil kromě tradičních T-kurzů zaměřených na zajímavá témata z chemie, fyziky, historie a jiných oborů další online kurz: Ultimejt gauč survajvl neboli kurz přežití nucené domácí izolace.

Je určen žákům a studentům od 13 do 19 let a jeho náplní jsou postupy, které mohou účastníkům v podmínkách domácí izolace pomoci plánovitě se rozvíjet, pečovat o vztahy a klidně si užít videohry, nejrůznější zdroje na internetu, a vůbec vzít další karanténu jako šanci. Kurz je vhodný jak pro ty, kteří to doma neumějí vydržet, tak i pro ty, které to naopak teď doma hodně baví. Jedni možná přijdou na to, jak si to trochu ulehčit, a druzí třeba na to, jak z toho získat pro sebe co nejvíce. Kurz je sestaven z kreativních úkolů, jejichž výsledek závisí na účastnících samých.

Jako reakce na ne vždy přesné a někdy velmi zmatečné informace o příčinách a perspektivách vývoje pandemie byly připraveny dva T-kurzy: Koronavirus – co víme o nové nákaze, který uváděl na pravou míru nejrůznější spekulace a neověřené zprávy; a druhý z nich – Matematické modelování na příkladu COVID 19 – pracoval s datovými modely šíření nákazy za různých podmínek. Dalo by se říci, že s podobnými, i když složitějšími modely pracuje ministerstvo zdravotnictví.

Přihlášky je možné podávat v rámci sedmi oborů, nechybí programování a základy robotiky, chemie a domácí pokusy s přírodními látkami nebo astro a modelování v rámci fyziky a astronomie.

Díky účasti v T-kurzech se mohou účastníci setkávat i v méně formálním prostředí, například v Café Talnet, a v případě zmírnění epidemických opatření i na prezenčních akcích. Komunita instruktorů a účastníků Talnetu je jedna z hodnot, kterou všichni zmínění nejvíce oceňují.

Přihlášky do všech online kurzů jsou od začátku ledna otevřené novým zájemcům. Anotaci kurzů najdete ZDE a přihlášku do kurzů ZDE.

T-kurzy jsou pro studující zdarma. Další informace jsou dostupné na www.talnet.cz a na e-mailové adrese vojtech.tutr@npicr.cz.

Zdroj: NPI ČR