Společně otevíráme data – soutěž o nejlepší aplikace nad otevřenými daty vyhlašuje svůj šestý ročník

Vydáno: 3 minuty čtení

Nadace OSF vyhlásila v sobotu 1. září 2018 již šestý ročník soutěže Společně otevíráme data, která oceňuje nejlepší aplikace postavené na otevřených datech. I tento rok je smyslem soutěže podpořit vznik nových služeb pro veřejnost a zviditelnit společenský a ekonomický potenciál otevřených dat.

Soutěžit mohou zájemci z řad veřejnosti, neziskových organizací i firem. Podmínkou je, aby přihlášené aplikace využívaly otevřená data anebo byla část použitých dat zveřejněna v otevřených formátech. Pokud již byla aplikace do soutěže přihlášena v minulých letech, musí se její současná verze výrazně lišit od té naposledy přihlášené.

Letos se soutěžící  mohou nově přihlásit do šesti soutěžních kategorií

Řízení školy online1. Transparentnost (partnerem kategorie je CZ.NIC)

Pro aplikace, které využívají digitální stopu činnosti veřejných institucí k veřejné kontrole, případně tuto stopu vizualizují a usnadňují tak přehled o jejich činnosti.

2. Participace

Pro aplikace podporující zapojení občanů do rozhodování a výkonu veřejné správy a samosprávy.

3. Data v každodenním životě

Pro aplikace, které usnadňují rozhodování v běžných životních situacích.

4. Open Source (partnerem kategorie je Red Hat)

Pro aplikace kombinující využití otevřených dat a open source.

5. Solution App

Pro aplikace upozorňující na významný společenský problém či přispívající k jeho řešení.

6. Smart Prague (partnerem kategorie je Smart Prague)

Pro aplikace (ale také studie, vizualizace dat nebo model nad daty) vytvořené za použití dat publikovaných v rámci projektu datové platformy Golemio na adrese www.golemio.cz. Pozitivně budou hodnoceny zejména aplikace real-time a senzorických dat.

 

Vítěz v každé kategorii obdrží finanční odměnuve výši 20 000 Kč pro další rozvoj aplikace. Vítěze soutěže vybere odborná porota. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhne, jako již tradičně, na konci listopadu.

„Jsme rádi, že se nám již šestým rokem díky soutěži Společně otevíráme data daří poukazovat na význam otevřených dat. Vývoj na opendatové scéně ale ukazuje, že "jenom" otevírat data nestačí. Důležitou (a naprosto přirozenou) složkou budování opendatového prostředí v ČR je i to, jakým způsobem jsou data využívána k vývoji řešení různých společenských výzev. A my letos opět oceníme ty, kterým se to daří nejlépe,“ říká koordinátorka projektu Náš stát, naše data Lenka Kováčová.

Do soutěže se zájemci mohou přihlásit až do 31. října 2018 zdehttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfGmJxwQXPchQewYSfSICiC8CLOxrRUsCsxK_j12ImhQe3EFg/viewform.

Soutěž už se v opendatovém světě stala stálicí. V loňském ročníku soutěžilo celkem 24 aplikací. Vítězem se stal projekt Hlídač státu, v současnosti nejsilnější nástroj pro kontrolu hospodaření státu a vazeb veřejných institucí a politických stran na osobní i firemní sponzory. Druhé místo získala Inventura hlasování. Aplikace, která přehledně, jasně a uživatelsky příjemně zprostředkovává možnost ověřit shodu vlastních postojů s jednotlivými poslanci a poslankyněmi z uplynulého volebního období. Třetí místo získala Databáze prázdných domů. Aplikace příjemně a přehledně zpracovává množství dat s cílem záchrany opuštěných staveb, zahájení dialogu s vlastníky a nalezení nového vhodného využití těchto budov. 

Soutěž Společně otevíráme data se koná s laskavým přispěním partnerů CZ.NIC, Red Hat a Smart Prague. Hlavním partnerem projektu Náš stát, naše data je společnost YSoft Corporation.

Řízení školy online

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 4. 9. 2018, http://osf.cz/cs/co-delame/soutez-spolecne-otevirame-data/