Ošetřovné - vysvědčení

Vydáno: 2 minuty čtení

Převzetí vysvědčení, ředitelské volno, letní prázdniny

Můžu čerpat ošetřovné, když je ve škole vyhlášeno ředitelské volno?

V případě, že škola v některé dny vyhlásí ředitelské volno, za tyto dny vám nevzniká nárok na čerpání ošetřovného. Ten se podle zákona vztahuje pouze na dobu platnosti mimořádných opatření při epidemii koronaviru v roce 2020. Jedná se tedy o taková opatření, která se týkají zákazu osobní přítomnosti dětí ve školách. Uzavřením škol následně vzniká nárok na čerpání ošetřovného.

Ředitelské volno nesouvisí s mimořádnými opatřeními při epidemii koronaviru a není to ani jiná nepředvídatelná událost. Proto za dny, kdy dítě nemůže navštěvovat školu z důvodu ředitelského volna, ošetřovné ani v období do 30. června 2020 nenáleží. Pečující osoba takové dny nevykáže jako dny péče na tiskopisu „Výkaz péče“.

Jsem s dítětem doma a pobírám ošetřovné. Můžu ho poslat do školy pro vysvědčení?

Dítě do školy pro vysvědčení samozřejmě poslat můžete, ale za tento den automaticky ztrácíte nárok na ošetřovné. Proto tento den jako den, kdy jste o dítě pečoval/a do „Výkazu péče“ neuvedete, i když bude vaše dítě ve škole např. jenom 1 hodinu.

Tato situace týkající se samozřejmě netýká pouze dne, kdy se ve škole rozdává vysvědčení. Nárok na ošetřovné pečující osoba ztrácí také v jakýkoliv jiný den, ve který bude dítě ve škole. Takové dny do „Výkazu péče“ uvádět nebude.

Jak to bude s ošetřovným v době letních prázdnin? Mám na něj nárok?

V době letních prázdnin nárok na ošetřovné nemáte. Podmínky nároku na ošetřovné byly během platnosti mimořádných vládních nařízení rozšířeny a upraveny dočasnými mimořádnými zákony. Všechny podmínky nároku na ošetřovné upravené těmito zákony jsou platné do 30. června 2020.