Online kurz S asistenty k lepší škole

Vydáno: 3 minuty čtení

Po dvou měsících od spuštění má online kurz S asistenty k lepší škole více než 600 absolventů

Na konci ledna jsme spustili online kurz S asistenty k lepší škole, který zájemcům nabízí vhled do problematiky dětí ohrožených sociálním vyloučením a jejich podpory ve školní úspěšnosti. Během prvních dvou měsíců kurz absolvovalo 600 studujících a dalších téměř 400 jej aktuálně studuje. Na začátku května do online kurzu přibude další modul, který se zaměří na podporu těchto dětí během vzdělávání na dálku. 

Kurz je postaven na příběhu chlapce Sama na 1. stupni základní školy. Zaměřuje se jednak na jeho podporu ve škole, komunikaci školy a rodiny, ale i porozumění širšímu kontextu rodinného zázemí chlapce. „Líbilo se mi, že jsme šli do hlubšího porozumění rodině. Dozvěděli jsme se i o rodinném zázemí Samových rodičů, což také považuji za důležité. Kurz ukazuje příběh jedné rodiny, ale takových rodin je spousta, proto jim jako pedagogové musíme nabídnout pomocnou ruku. Rodiče si nesmí myslet, že škola a pedagogové jsou jejich nepřátelé,“ uvedla jedna z absolventek kurzu působící na Základní škole Bílina. Podle vlastních slov v další praxi využije doporučení, jak jednat s rodiči tak, aby se necítili zahnáni do kouta a uvědomili si, že škola a pedagogové jsou na jejich straně.  

 „Kurz byl velmi obohacující a budu ráda, pokud se mi znovu naskytne podobná příležitost absolvovat takovýto kurz, který bude věnován některému z dalších témat ze školního prostředí. Studium mi umožnilo opravdu se zamyslet nad problematikou sociálního znevýhodnění, poskytlo mi spoustu skvělých rad a tipů do praxe a zajímavé odkazy na další zdroje,“ uvedla další absolventka kurzu, která působí na základní škole v Brně.  

„Máme radost z velkého zájmu o kurz, a to jak mezi asistenty pedagoga, tak i mezi pedagogy a studenty vysokých škol. Doufejme, že kurz svým dílem přispěje k porozumění a řešení situací mnoha dětí, které nebyly úspěšné ve škole kvůli svému rodinnému zázemí již před pandemií a jejichž vzdělávací obtíže se v distanční výuce ještě zvýšily,” doplnil Tomáš Habart, ředitel vzdělávacího programu Varianty.

Kurz je zdarma pro všechny.

Vše, co potřebujete, je chuť dozvědět se víc o potřebách a podpoře žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí.

online kurz S asistenty k lepší škole

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 6. dubna 2021 Vzdělávacího programu Varianty spol. Člověk v tísni