Konference Inovační vize Prahy 2030 nezapomíná ani na vzdělávání

Vydáno: 3 minuty čtení

Inovátoři, výzkumníci, nadějní talenti, kreativci nebo také školy, instituce a podnikatelé. Ti všichni pomáhají Praze rozvíjet její inovační prostředí. Česká metropole má slibný potenciál stát se evropským lídrem v inovacích, k čemuž potřebuje hlavně jednotnou vizi. O této vizi, a také o inovacích ve vzdělávání se bude mluvit na celodenní konferenci Inovační vize Prahy 2030. Uskuteční se v úterý 24. května v konferenčním prostoru obchodního centra Máj na Národní třídě.

Pořadatelem akce je Pražský inovační institut (Pii), který jako zapsaný ústav hlavního města propojuje všechny klíčové inovační hráče z byznysu, města, vzdělávání a akademické sféry. V rámci konference budou v panelových diskuzích otevřena zásadní témata a otázky, s nimiž se pražské inovační prostředí dlouhodobě potýká. A zároveň nabídnou řešení, která ho mohou výrazně posunout kupředu. Akce se koná pod záštitou ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové a pražského primátora Zdeňka Hřiba, kteří se budou konference osobně účastnit. Více informací o programu, pozvaných odbornících a registrace je možné nalézt na stránkách Pražského inovačního institutu nebo Podnikatelského a inovačního centra Hl. m. Prahy (PIC).  

Inovace ve vzdělávání na jednom z tematických bloků

Konference bude rozdělena do šesti tematických bloků, jedním z nich jsou i Inovace ve vzdělávání. Začíná odpoledne, od 15.45 hod. a potrvá zhruba hodinu. Na panelu se bude mluvit o potenciálu středoškolských a vysokoškolských studentů a o tom, jak ho správně využít. Jak studenty vnitřně motivovat? Tento tematický blok moderuje Radko Sáblík, ředitel Smíchovské střední a průmyslové školy a gymnázia a diskutovat budou Vít Šimral (radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání), Jana Polášek Filová a další hosté (viz. níže).

Další tematické bloky se budou týkat podpory podnikání a inovací v Praze, urbánním inovacím, udržitelnosti, cirkulární ekonomiky, AI a digitalizaci. Téma vědy, vesmíru a výzkumu nastíní, jakou může hrát v budoucnu metropole roli v rámci vesmírného výzkumu a byznysu, jaké má ambice, kde jsou její slabá místa a možnosti změn. Na konferenci nebude chybět ani téma kulturních a kreativních odvětví. Více informací, přehled témat a hostů a časový harmonogram najdete zde.

Tematický panel INOVACE VE VZDĚLÁVÁNÍ, 15. 45 – 16.45 hod.

Potenciál středoškolských a vysokoškolských studentů je obrovský, jak ho správně využít a jak studenty vnitřně motivovat?

Moderuje: Radko Sáblík (ředitel Smíchovské střední průmyslové školy)

Panel:

  • Vít Šimral (radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání)
  • Jakub Lhota (předseda Středoškolského sněmu hl. m. Prahy, student třetího ročníku SŠ)
  • Petr Štěpánek (student 3. ročníku FBMI ČVUT, nositel Hlávkovy ceny pro mladé vědce)
  • Matěj Sulitka (Ústav výrobních strojů a zařízení ČVUT)
  • Jana Polášek Filová (ŠKODA AUTO)

Zdroj: Pozvánka PII