Konference Hlasohledu představí hlas jako nástroj porozumění a pozitivních sociálních změn

Vydáno: 2 minuty čtení

Již tento pátek 26. listopadu proběhne celodenní mezinárodníonline konference s názvem Hlas jako nástroj spojování komunity, hlas jako nástroj sociální změny. Konferenci připravil spolek Hlasohled pod vedením své neúnavné zakladatelky, zpěvačky, lektorky a aktivistky Ridiny Ahmedové. Účastníci od nás i ze zahraničí budou hledat odpověď na otázku, zda může hudba opravdu spojovat lidi a měnit svět. „Není o tom pochybností. Představíme několik českých i zahraničních projektů, které využívají zpěv a práci s hlasem k tomu, aby zmenšovaly společenské propasti a prohlubovaly porozumění mezi lidmi. Ale i k tomu, aby lidé, kteří se mohou cítit z různých důvodů neviditelní a neslyšeni, zažili prostředí, kde jsou součástí komunity a kde doslova mají svůj hlas,” vysvětluje Ridina Ahmedová. Do diskuse byli přizváni například zástupce britské neziskovky Streetwise Opera, vězeňská kaplanka Vendula Glancová, Lisa Urbanová s Danou Moore, zástupci sborů The Pihcintu Multicultural Chorus z USA a Voces Gaudii z Polska, sboru Elpida či hudební publicista Pavel Klusák.

Konference, která proběhne v pátek 26. listopadu 2021 od 9:00 do 17:00 je přístupná zdarma a je otevřena všem, bez ohledu na odbornost, zkušenost či věk.

Účast je možná po předchozí registraci na www.hlasohled.cz/cze/dilny/dilny-2021/patek-26-listopadu-stream-konference-hlasohled-2021.html.

Všichni účastníci diskuze mají rozsáhlé zkušenosti s možnostmi, které hudba a zpěv nabízí při řešení složité životní reality, emocí a vztahů těch, jímž není často dopřáno užívat si hudbu spojenou s estetickým zážitkem uprostřed sofistikované krásy koncertních sálů. Organizace Streetwise Opera vznikla ve Velké Británii a za 20 let vytvořila řadu inscenací a pozoruhodných hudebních projektů, v nichž účinkují lidé bez domova. Práce na projektech jim dává pocit důstojnosti, umožňuje jim rozvíjet mnohdy skryté talenty a zažívat vědomí vlastní hodnoty ve společenství dalších lidí. Kaplanka Vendula Glancová, která založila ve věznici v Příbrami kapelu Freedom, přijede spolu se dvěma bývalými vězni, kteří budou mluvit o tom, proč jim zkušenost hudebního společenství, kterou zažili, pomáhá nespadnout zpátky do recidivy.  Dalšími hosty budou Lisa Urbanová s Danou Moore, které založily a vedou pražské Divadlo utlačovaných. Z USA se připojí zástupce sboru The Pihcintu Multicultural Chorus, pracujícího s dětmi z uprchlických rodin a z Polska člen Voces Gaudii prvního tamního LGBT sboru. Sbor Elpida pomáhá seniorům zůstat samozřejmou, sebevědomou a respektovanou součástí naší společnosti a snaží se bořit mýty o stáří a propojovat lidi napříč generacemi, do konferenčního studia dorazí se sbormistryní Elpidy Eliškou Radikovskou i dvě aktivní členky. Působení hudby v širokých společenských souvislostech představí poutavě a fundovaně renomovaný hudební publicista Pavel Klusák.  

Více informací

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 24. listopadu, Smart Communication