Kniha První-statečné-jedinečné

Vydáno: 2 minuty čtení

Jak se jmenovala naše první pilotka, první lékařka, první kandidátka na prezidentku? A kdo uskutečnil první módní přehlídku v Československu? Originální publikace autorské dvojice Jany Renner a Silvie Vondřejcové nabízí odpovědí mnohem více. 

Přibližuje osudy třiceti žen, jejichž jména by neměla být zapomenuta a na první pohled spolu zdánlivě nesouvisí. Jedno mají ale společné: všechny byly v něčem první, statečné a jedinečné.

Kniha První-statečné-jedinečné nabízí:

* 30 žen - 30 mimořádných příběhů
* 4 stránky o vzdělávání dívek a žen (historický úvod), který odpovídá na otázku: „Mohla Božena Němcová studovat vysokou školu?“
* 10 stránek historie
* 2 velké mapy
* 30 kvízových otázek
* oslavuje 100. výročí volebního práva žen v Československu (na našem území) v roce 1919, zrušení celibátu učitelek (1919), ženy – studentky na vysokých školách (1919)

* zároveň připomene 50 let od činu Jana Palacha (zejména prostřednictvím medailonků Jaroslavy Moserové a Dagmar Burešové)

* 30. výročí Sametové revoluce v roce 1989
‐---‐-----------------------------------------------------------
= celkem 176 stránek poutavého čtení a ilustrací

Řízení školy

Historické souhrny na celkem pěti dvoustranách přímo vybízejí k využití ve výuce dějepisu. Kniha je svým pojetím určena pro čtenáře všech věkových kategotií, a tak se může stát doplněk k výuce dějepisu a společenských věd.

Autorky budou s nakladatelem jednat o možnosti zpracovat tyto sumarizační části knihy – historické dvoustrany – do podoby výukových materiálů tak, aby se staly pomůckou pro učitele dějepisu 2. stupně základních škol, gymnázií a středních škol.

Zdroj: Informace o knize První-statečné-jedinečné, PhDr. Jana Renner