Když učitelé soutěží aneb Škola hrou ve století informatiky

Vydáno: 4 minuty čtení

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže DOMINO 

V pondělí 19. března 2018 vyvrcholila slavnostním finálovým kolem, které proběhlo v prostorách společnosti Microsoft v Praze 4, celostátní přehlídka digitálních výukových objektů DOMINO.  Soutěž již posedmé uspořádal ve spolupráci se svými partnery Národní institut pro další vzdělávání. Celkové prvenství a cenu pro vítěze si odnesla za kreativní a tvůrčí zpracování mezioborové didaktické hry Mgr. Hana Dobrozemská ze Základní školy Břidličná, okres Bruntál. Mimořádnou cenu za vytvoření poslechového portálu pro výuku německého jazyka získal Miroslav Pěnička ze Základní školy T. G. Masaryka, Lomnice nad Popelkou a Cena publika ode dneška patří Ing. Karlu Rejtharovi ze Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy za webovou aplikaci Netradiční volební vizualizace. 

Finálový den soutěžní přehlídky DOMINO 2017 slavnostně zahájili ředitelka NIDV Helena Plitzová, ředitelka odboru dalšího vzdělávání a péče o pedagogické pracovníky MŠMT Klára Bezděková a zakladatel soutěže DOMINO Milan Hausner. Finalisté soutěže přichystali v hale před zasedací místností prezentace svých soutěžních objektů a postupně je představovali jak zájemcům z řad diváků, tak především členům odborné poroty. Paralelně probíhala v hlavním sále konferenční část soutěže, v níž vystoupil Miroslav Dvořák ze společnosti Microsoft, Daniela Růžičková z Národního ústavu pro vzdělávání, Petr Naske z České národní koalice pro digitální pracovní místa a Michal Kaderka ze společnosti Eduin. Zájem ze strany diváků i soutěžících byl rovněž o dva doprovodné workshopy vedené Emilem Millerem z Katedry informačních technologií a technické výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a lektorkou Janou Adam.
Po polední přestávce proběhla vlastní prezentace soutěžních objektů před publikem. Za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy přišel svoji podporu soutěžícím vyjádřit také zmocněnec pro digitální vzdělávání Ivan Pilný. Ve svém příspěvku ocenil práci učitelů i organizátorů soutěže, zdůraznil potřebu napomáhat rozvoji digitálních technologií při výuce, ale vyzdvihl rovněž nenahraditelnost osobnosti pedagogů, jejich erudice a kreativity.

Při samotné soutěžní přehlídce finálových prací diváci ocenili možnost zapojit se aktivně do hodnocení a hojně využívali možnosti on-line hlasování, z něhož vzešel vítěz vybraný publikem. Tuto cenu si odnesl Ing. Karel Rejthar s webovou aplikací Netradiční volební vizualizace.
Celkovou vítězkou se stala Mgr. Hana Dobrozemská s propracovanou mezioborovou hrou pro mladší žáky zaměřenou na volby s názvem Na ptáky jsme krátký.

V dílčích kategoriích dále zvítězili: Blanka Dragounová – kategorie MŠ a 1. stupeň ZŠ, soutěžní práce: Hudební výchova a IPady, Základní škola Velvary, Mgr. Jan Vavřín – kategorie Humanitní a společenskovědní obor, práce: Migrace byla, je, bude, Gymnázium Polička, Mgr. Václav Černík - kategorie Přírodovědné a technické obory, práce: Vzdálenosti a rozměry ve vesmíru, Gymnázium Žďár nad Sázavou, Ing. Karel Rejthar – kategorie Odborné vzdělávání, práce: Netradiční volební vizualizace. Závěrem byla udělena i mimořádná cena. Získal ji Miroslav Pěnička za vytvoření poslechového portálu pro výuku německého jazyka.
Soutěžní přehlídku uzavřela opět ředitelka NIDV Helena Plitzová. Kromě poděkování soutěžícím, divákům a organizátorům soutěže ocenila rovněž podporu sponzorů soutěže a pozvala všechny do dalšího ročníku soutěže DOMINO 2018.

Zdroj: Web: http://domino.nidv.cz FB: https://www.facebook.com/soutez.DOMINO