Dětská srdce jsou velkými učiteli

Vydáno: 4 minuty čtení

Srdce s láskou darované to dokazuje už šestým rokem

Již na 25 tisíc soutěžících ze stovek škol po celé republice se zapojilo do celostátní soutěže pro dětské týmy Srdce s láskou darované. Na podzim se rozjel už šestý ročník, do kterého se můžete zapojit až do 31. ledna 2020.Řízení školy online

Základní myšlenka soutěže

„V podtitulu máme heslo „Učíme děti mít srdce na správném místě“. Naším cílem je podpořit vedle tradičních hodnot, jako jsou láska, přátelství, úcta a rodina, také kreativitu, týmovou práci a komunikaci. Učitelé, kteří se zúčastnili se svými žáky už několika ročníků Srdce s láskou darovaného, by vám potvrdili, že děti si tyto hodnoty nejlépe osvojí, když mají možnost si všechno prožít na vlastní kůži – a o tom náš projekt právě je. Jak jim jinak vysvětlit, co je to dobrý skutek, že je fajn někomu pomoct, pracovat společně, podělit se o radost z darování… Navíc rozdávat lásku se také musíme naučit a někdo se to učí celý život,“ uvádí k projektu Jana Jenšíková, jednatelka vydavatelství ANTECOM a organizátorka projektu.

Hlavní kategorie a zvláštní ceny

Ke dvěma hlavním kategoriím, kterými jsou Základní škola (3. až 9. ročníky) a Mateřská škola plus první a druhé třídy ZŠ organizátoři vyhlašují několik zvláštních cen: pro školu za školní kolo, za šíření myšlenky projektu v zahraničí nebo zvláštní ocenění předsedy poslanecké sněmovny. Novinkou šestého ročníku je zvláštní cena Za pomoc Zemi, kde se hodnotí projekty spojené s ochranou životního prostředí. „Soutěžní prací tedy zdaleka nemusí být jen srdce. Děti už darovaly třeba vlastnoručně vyrobený šachový stoleček, auto, lampičku, andílky v různé velikosti, fantazii se opravdu meze nekladou a je zajímavé, jak nás umí znovu a znovu překvapit. Za pomoc Zemi otevírá novou kapitolu v historii Srdce s láskou darované, neboť soutěžním projektem může být i vyčištění lesa, pozemku u školy, zasazení stromků nebo třeba ochrana ptactva,“ informuje Jana Jenšíková. Kromě těchto ocenění, které uděluje porota, každý rok probíhá i veřejná hlasovací soutěž na stránkách www.srdceslaskou.cz. „I její vítěze pozveme na jaře na slavnostní setkání do Poslanecké sněmovny, jejíž předseda má nad soutěží opět záštitu. Každoročně se nás tu schází přibližně 150 z celé České republiky.“

Jak mohou učitelé své týmy do soutěže přihlásit

Pravidla aktuálního ročníku, bohatý výčet nádherných cen a další detaily lze nalézt na webových stránkách www.srdceslaskou.cz, kde je také přihláška. Přihlásit se lze pouze přes tento web, a to až do 31. ledna 2020.

Kdo rozhoduje o vítězích

V porotě jsou vedle organizátorů i herci z pražského divadla Studio Ypsilon Martin Dejdar, Jiří Lábus a Jan Jiráň. Ředitel divadla Jan Schmid je jejím předsedou. Některé ze zvláštních cen udělují přímo jejich vyhlašovatelé. A stejně jako v minulých letech dostane na našem webu možnost ocenit práce dětských týmů také veřejnost v hlasovací soutěži. „Na našem webu už dostaly práce dětí na 600 tisíc hlasů z více než stovky zemí světa. A nutno dodat, že si vážíme práce všech pedagogů a dětí, proto tradičně posíláme drobné dárky úplně všem, kteří se zapojí,“ uzavírá Jana Jenšíková.

 

Zdroj: Antecon