Úrazy studentů a učňů při praxi

Vydáno:

S otázkou úrazů žáků a studentů středních škol a vyšších odborných škol bezprostředně souvisí celá právní úprava zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků i studentů. Je však třeba předeslat, že školský zákon označuje školy a školská zařízení jako školské právnické osoby a ředitele za statutární orgán této školské právnické osoby.

Úrazy studentů a učňů při praxi
JUDr.
Eva
Dandová
právník specialista
Za vše odpovídá výhradně ředitel školy.
Zákon mu ukládá, aby vydal školní řád (ředitel školského zařízení vydává
vnitřní řád
), ve kterém upraví podle podmínek školy
 
podrobnosti k výkonu práv a povinností žáků, studentů a jejich zákonných zástupců ve škole,
 
podrobnosti o pravidlech vzájemných vztahů s pedagogickými pracovníky,
 
provoz a vnitřní režim školy nebo školského zařízení,
 
podmínky zajištění BOZ žáků a studentů
i jejich ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí, nakonec také
 
podmínky zacházení s majetkem školy
nebo školského zařízení ze strany dětí, žáků a studentů.
MŠMT sice vydalo metodický pokyn č.j. 37 014/2005-25, k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních zřizovaných MŠMT (dále jen „metodický pokyn BOZ“), nicméně tento pokyn – jak se zdůrazňuje v jeho úvodu – je určen pro právnické osoby vykonávající činnost škol zřizovaných MŠMT (a to je jen minimum škol).
Ostatní školy zapsané do školského rejstříku
a poskytovatelé služeb souvisejících se vzděláváním a výchovou jej mohou používat podpůrně, to znamená mohou jeho ustanovení v podstatě přenést do svých školních řádů a upravit je s ohledem na místní podmínky školy.
Školní a vnitřní řády považujeme z tohoto pohledu za domácí zákony školy nebo školského zařízení.
Co je v nich dáno, to platí.
ŠKOLNÍ ÚRAZY STUDENTŮ A UČŇŮ
Školský zákon pouze stručně stanoví, že školy a školská zařízení jsou povinny
vést evidenci úrazů dětí, žáků a studentů, k nimž došlo při vzdělávání, s ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb, a že MŠMT stanoví vyhláškou
způsob evidence úrazů, hlášení
a zasílání záznamu o úrazu, vzor záznamu o úrazu a okruh orgánů či institucí, jimž se záznam o úrazu zasílá.
Touto vyhláškou je v
yhláška č. 64/2005 Sb., o evidenci úrazů dětí, žáků a studentů. Ta však důsledně naplňuje zmocnění a také neobsahuje definici pojmu „úraz dětí, žáků a studentů“.
Zákoník práce nelze v tomto směru zásadně použít, školský zákon není ve vztahu subsidiarity k zákoníku práce. Proto jediným předpisem, který obsahuje definici tohoto pojmu, je metodický pokyn BOZ. Podle něj platí, že:
„(1) Úrazem žáků je úraz, který se stal žákům při vzdělávání nebo s ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb. Jedná se tedy zejména o úrazy žáků na vycházkách, výletech, zájezdech, putováních, exkurzích, při koupání, při výuce plavání a lyžařském výcviku, sportovních a turistických kurzech, zahraničních výletech, při účasti na soutěžích a přehlídkách.
(2) Úrazem žáků není úraz, který se žákům stane na cestě do školy a zpět, nebo na cestě na místo nebo cestou zpět, která byla určena jako shromaždiště mimo prostory školy při akcích konaných mimo školu.“
Aby však tato definice platila pro jednotlivou školu nebo školské zařízení, musí být zapracována do školního nebo vnitřního řádu.
Škola, která by si definici pojmu školní úraz nezapracovala do vnitřních předpisů školy, by se mohla v praxi dostat do velkých problémů, které by mohly skončit např. také u soudu.
Dále platí, že
okruh povinností vyplývajících z výchovně-vzdělávacího procesu školy
nebo školského zařízení je dán jednak učebními plány a osnovami, ale vyplývá také ze školního řádu nebo z vnitřního řádu školského zařízení, eventuálně z poplachového a evakuačního plánu, jakož i z plánu požární ochrany. Žák je kromě toho
povinen konat i jiné druhy činnosti
podle pokynů pedagogického pracovníka. Znamená to, že utrpí-li žák při nařízené činnosti úraz, má nárok na náhradu škody, neboť se jedná o úraz školní.
Stejná situace může nastat také u studentů středních škol a odborných učilišť při jejich praktické výuce v organizacích nebo u fyzických osob, kde pod pojmem
výkon pracovních povinností vyplývajících z výchovně-vzdělávacího procesu
může být zahrnuta i práce, která může být studentovi nařízena bez jeho souhlasu. Například
převedení na jinou práci v určitý den
– mimořádné úklidové práce, pomoc ve skladu apod.
Pokud půjde o různé pomocné práce, které nevyžadují zvláštní zkušenosti a znalosti, budou přiměřené fyzickému a rozumovému vývoji studenta, nelze proti tomu nic namítat, i když tato práce odvádí studenta od jeho hlavního poslání, kterým je
odborná výuka. Student je povinen konat i práce jiného druhu zejména tehdy, když dojde k
přerušení odborné výuky
pro nepříznivé povětrnostní podmínky nebo vyžaduje-li to jiná nezbytná provozní potřeba u zaměstnavatele zajišťujícího praktickou výuku.
Každý pedagogický pracovník, který takovou práci nařizuje, musí vždy a za všech okolností zvážit, zda je zajištěna bezpečnost studentů a dozor nad jejím výkonem.
Nakonec je třeba zahrnout do kategorie školních úrazů i všechny druhy úrazů, které utrpí studenti při nezodpovědném jednání spolužáků (pád z lavice, klopýtnutí o nastavenou nohu při cestě k tabuli, úrazy při potyčkách ve třídě, šikanování slabších žáků silnějšími, zranění při chaotickém odchodu ze tříd např. při evakuaci v důsledku ohlášení bombového útoku apod.).
Patří sem také
úrazy při uklouznutí, klopýtnutí, mytí tabule, úrazy při hodinách tělesné výchovy nikým nezpůsobené nebo
úrazy při hodinách tělesné výchovy, kdy učitel trval na provedení cviku, pro nějž nebyl student způsobilý, nebo se bál (např. při cvičení na nářadí apod.).
Za plnění učebních úkolů je také nutno považovat jinou činnost konanou na příkaz pedagogického pracovníka, byť např. směřuje v osobní prospěch tohoto pracovníka.
Studentovi je v přestávce mezi vyučujícími hodinami uloženo, aby došel např. do lékárny, přičemž dojde k úrazu. Přestože jde o
příkaz, kterým překročil pedagogický pracovní meze
své pravomoci, jde o úraz školní, neboť nelze připustit, aby škoda, která tím studentu vznikla, šla k jeho tíži.
Povinností studenta je uposlechnout příkazu pedagoga.
K obdobným situacím dochází často při praktickém vyučování žáků středních odborných škol a středních odborných učilišť, kdy mistr nařídí žákovi zhotovit výrobek pro svoji vlastní potřebu.
Za činnost v přímé souvislosti s výchovnou a vzdělávací prací školy
je třeba považovat všechny úkony potřebné nebo nutné před zahájením vyučování, běžné v jeho průběhu či po jeho skončení. Jedná se například o cestu do šatny, do třídy, kabinetu, pohyb žáků o přestávkách na chodbě, cesta na WC, cesta do školní jídelny, cesta do tělocvičny, pobyt žáků na hřišti při povinné tělesné nebo dopravní výchově, ale i cesta a jejich práce ve školní dílně, na školním pozemku, v laboratořích a při předepsaném praktickém výcviku ve škole i mimo školu, účast žáků na vycházkách, výletech, zájezdech, putováních, při koupání, lyžařském výcviku, účast na školách v přírodě a všechny s tím spojené aktivity, účast na exkurzích, tematických zájezdech apod.
Nakonec je třeba v přímé souvislosti s výchovnou a vyučovací prací školy považovat i
účast žáka na nepovinných předmětech v areálu školy, které slouží ke zvyšování odborných znalostí žáků.
U žáků středních odborných škol a středních odborných učilišť
to jsou úkony potřebné k výkonu praktického vyučování a úkony během praktického vyučování obvyklé nebo nutné před počátkem praxe či po jejím skončení.
Je to např. cesta studenta na pracoviště mimo areál školy, převlékání do pracovního oděvu, mytí v umývárně, cesta na WC, do skladu, cesta do bufetu, pokud je v areálu zaměstnavatele, u kterého probíhá praktické vyučování apod. Takovými úkony však nejsou vlastní stravování, cesta za stravováním mimo areál školy nebo zaměstnavatele, u kterého probíhá praxe, a cesta z vyučování domu.
ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN ŠKOLNÍHO ÚRAZU
Zjišťování příčin školního úrazu výslovně nezmiňuje ani školský zákon ani vyhláška č. 64/2005 Sb. a nedává návod, jak v takové situaci postupovat.
Metodický pokyn BOZ
k tomu pouze stanoví, že vedoucí zaměstnanec školy, jemuž byl úraz žáka nahlášen, zajistí, aby byly objektivně zjištěny a případně
odstraněny příčiny úrazu. To znamená, že v praxi musíme trvat na tom, že zjištěním příčin školních úrazů se rozumí zjištění pravdivých okolností a příčin úrazu.
Škola nebo školské zařízení jsou povinny zahájit ihned po ohlášení školního úrazu a po zajištění první pomoci a lékařského ošetření žáka o
dpovědné a spolehlivé zjišťování příčin úrazu. Příčina se musí objasnit přímo na místě, a to proto, že se podmínky mohou rychle změnit, ať již povětrnostními, nebo jinými vlivy, či nakonec úmyslným zásahem osoby, která úraz zavinila.
Ředitel školy,
příp. jiný vedoucí zaměstnanec má při zjišťování příčin školního úrazu
zabezpečit účast učitele
či jiného pedagogického pracovníka, který byl v době úrazu pověřen dozorem nad žáky, a zástupce odborové organizace, je-li na škole ustavena.
Pokud je toho
postižený žák
schopen, musí být vyslechnut. Dále musí být vyslechnuti svědci úrazu, eventuálně další žáci, kteří mohou podat řadu informací, např. o zdravotním stavu žáka v den úrazu, o jeho osobních vlastnostech, vztazích k ostatním žákům, k učiteli či dotyčnému pedagogickému pracovníkovi pověřenému momentálně v okamžiku úrazu náležitým dohledem.
Tyto informace často ovlivní celé další jednání. Mnohdy mohou také doložit, jaké pokyny dal učitel či pedagogický pracovník žákům a zda je náležitě poučil o případném nebezpečí.
V některých případech mohou také prokázat, zda
činnost, kterou žák vykonával před úrazem, byla přiměřená jeho fyzickým a duševním schopnostem, zda byl pro ni řádně vybaven (např. osobními ochrannými prostředky).
ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN ŠKOLNÍHO ÚRAZŮ PŘI PRAKTICKÉM VÝCVIKU
Stejně tak je třeba věnovat dvojnásobnou pozornost zjišťování příčin školního úrazu při praktickém výcviku. Školský zákon výslovně stanoví, že škola vede evidenci školních úrazů. Na tom nic nemění ani zákoník práce, který stanoví, že došlo-li ke škodě při praktickém vyučování u právnické nebo fyzické osoby nebo v přímé souvislosti s ním, odpovídá za škodu právnická nebo fyzická osoba, u níž se vyučování uskutečňovalo.
Platí zásada, že školní úraz vždy vyšetřuje a eviduje škola.
Zaměstnavatel (tedy právnická nebo fyzická osoba, u které se uskutečňuje praktické vyučování) si eviduje a
vyšetřuje pouze pracovní úrazy, tedy poškození zdraví zaměstnance, k němuž došlo při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na jeho pracovištích, a dále pak
úrazy zaměstnanců jiného zaměstnavatele, pokud k nim došlo na jeho pracovištích.
Zákoník práce ani školský zákon však zaměstnavateli neukládají, aby
vyšetřoval příčiny a okolnosti úrazu
žáků a studentů při praktickém vyučování, to je odpovědnost školy, která je uložena školským zákonem.
Zákoník práce však zaměstnavateli
ukládá hradit škodu, a proto je nesporné, že musí být i on seznámen s průběhem
vyšetřování příčin
a okolností úrazu žáka nebo studenta a musí mu být v praxi dána možnost, aby se k vyšetřování příčin a okolností úrazu vyjádřil.
HLÁŠENÍ ÚRAZŮ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMU O ÚRAZU
Za hlášení úrazů a zasílání záznamu o úrazu odpovídá vždy škola, to platí i v případě, kdy
dojde ke školnímu úrazu na pracovišti jiného zaměstnavatele.
Vyhláška č. 64/2005 Sb.stanoví v taxativním výčtu okruh orgánů a institucí, kterým se školní úraz hlásí. V podrobnostech odkazujeme na předchozí články zabývající se rozborem
vyhlášky č. 64/2005 Sb.
Hlášení úrazů ještě není předávání a zasílání záznamu o úrazů, to je třeba odlišovat.
Hlášení se musí podat bezprostředně.
Když se úraz sděluje rodičům dítěte, žáka nebo studenta, musí se volit nejrychlejší komunikační prostředky. V praxi se v této souvislosti nejběžněji používá telefon nebo mobilní telefon.
ODŠKODNĚNÍ ÚRAZU ŽÁKA NEBO STUDENTA
Při odškodnění úrazu žáka nebo studenta je třeba
vycházet ze zásady obsažené v § 391 ZP, že příslušná škola odpovídá žákům středních škol (gymnázií, středních odborných škol, středních odborných učilišť), vyšších odborných škol, konzervatoří a jazykových škol s právem státní závěrečné zkoušky za škodu, která jim vznikla
porušením právních povinností
nebo úrazem při teoretickém a praktickém vyučování ve škole nebo v přímé souvislosti s ním podle zásad pracovněprávní odpovědnosti zaměstnavatele za škodu způsobenou zaměstnanci.
Došlo-li ke škodě
při praktickém vyučování
u právnické nebo fyzické osoby či v přímé souvislosti s ním,
odpovídá za škodu
(také podle zásad pracovněprávní odpovědnosti za škodu z titulu pracovních úrazů a nemocí z povolání)
právnická nebo fyzická osoba, u níž se vyučování uskutečňovalo. Došlo-li ke škodě
při výchově mimo vyučování
ve školském zařízení nebo v přímé souvislosti s ní,
odpovídá za škodu příslušné školské zařízení.
Nevystupuje-li škola nebo školské zařízení v právních vztazích svým jménem a nemá-li odpovědnost vyplývající z těchto vztahů, odpovídá za škodu zřizovatel školy nebo školského zařízení.
Odpovědnost za škodu z titulu úrazů žáků a studentů
se tedy řídí principy objektivní odpovědnosti podle zákoníku práce a podle zákoníku práce jsou také žáci a studenti odškodňování.
Škoda bude hrazena buď přímo z prostředků dotyčného zaměstnavatele, nebo na základě jeho vlastní pojistky uzavřené pro případy škod na zdraví žáků, kteří se u něj účastní praktického výcviku.