Shakespeare i po 400 letech inspiruje žáky i učitele

Vydáno:

Učitelé ho milují, ale někdy nevědí, jak jej pro výuku uchopit. Žákům připadá nudný nebo staromódní, často jej vnímají jen povrchně. Řeč je o Williamu Shakespearovi, od jehož narození letos v dubnu uplynulo 400 let. Kulaté výročí vybízí k úvahám, jak úhelný kámen světového dramatu poutavě zařazovat do výuky - především anglického jazyka, ale nejen jeho.

Shakespeare i po 400 letech inspiruje žáky i učitele
PhDr.
Markéta
Růžičková,
vedoucí oddělení pro komunikaci s veřejností a publikační činnost NÚV
Celostátní konference How to Teach Shakespeare, která se uskutečnila 11.3.2016 v prostorách MŠMT, se snažila odpovědět zejména na otázky výuky cizích jazyků v základním a středním vzdělávání. Spolupráce British Council, AMATE - asociace metodiků cizích jazyků - a NÚV zaručovala osmi desítkám zúčastněných pedagogů dostatečně praktické zaměření i odbornou garanci prezentovaných informací.
Shakespeare a jeho doba v podání profesora Hilského
Stěžejní přednášku přednesl Martin Hilský, anglista, přední překladatel a znalec Shakespearova díla. Zabýval se tím, jak anglická reformace ovlivnila dramatikovu kariéru. Čemu musel Shakespeare po svém příjezdu do Londýna čelit. Jak vypadala divadla a jak obtížné bylo nastartovat v té době podnikání. Martin Hilský provedl učitele Londýnem konce 16. století a řadou strhujících detailů je inspiroval, jak žákům vykreslit Anglii v době, kdy byla nevýznamnou periferií Evropy.
Jak na Shakespeara v 21. století prakticky: využít mobilní aplikace, komiksy nebo hry
Navazující prezentace a workshopy měly praktický charakter a přinášely konkrétní podněty pro výuku. Dana Krejzová z Oxford University Press představila výukové materiály ve formě komiksů, které mohou žáky a studenty k Shakespearovi přitáhnout, například komiksové zpracování dramatu Bouře nebo čtveřice komiksů inspirovaných grafickým stylem japonské mangy, přeložených profesorem Hilským.
Představila ale také e-knihy dostupné z www.oxfordlearnersbookshelf.com a tzv. gamebook - mobilní aplikaci, která nabízí komiksovou formou zpracované příběhy na motivy Shakespearových děl (včetně zvukové verze příběhu načtené rodilým mluvčím), kde čtenář postupně odemyká atraktivně zpracované hry, kde procvičí to, co přečetl. Na stránkách www.uop.com/elt mohou učitelé také využít pracovní listy včetně testů, námětů na domácí úkoly a dalších výukových materiálů, a to opět též prostřednictvím mobilních aplikací. Dana Krejzová rovněž doporučila učitelům vyzvat své žáky k vytváření facebookových profilů Shakespearových postav (včetně provokativní otázky To blog or not to blog, kterou by snad řešil dnešní dánský princ Hamlet).
Liz Allanová z British Council upozornila na sekci Shakespeare Lives na webu www.britishcouncil.cz, kde je výčet nejrůznějších akcí a aktivit věnovaných letošnímu shakespearovskému výročí. Například bezplatný online kurz nebo stránky Shakespeare žije ve vědě, věnované vědeckému ověřování účinnosti jedů a lektvarů, které hrají v jeho dramatech nějakou roli. Tyto stránky ale nabízejí také řadu materiálů členěných zvlášť pro nejmenší žáky, pro teenagery, pro rodiče a také mobilní aplikace pro učitele. Zhlédnout tady lze části nejznámějších dramat v podání Royal Shakespeare Theatre Company (Romeo a Julie, Hamlet, Kupec benátský, Jak se vám líbí atd.).
Konferenci lze částečně zhlédnout ze záznamu na adrese https://goo.gl/c4loyP.

Související dokumenty