Nastupuje nová generace politiků?

Vydáno:

Jsou v Česku mladí lidé, kteří mají chuť stát se politiky? Jeden svět na školách, vzdělávací program společnosti Člověk v tísni, se rozhodl, že je zkusí najít a dát jim prostor, aby ukázali, jak přemýšlejí, jaké mají nápady a jak si představují politiku. V minulém školním roce proto uspořádal soutěž s prvky reality show Hledá se LEADr. Nyní připravuje už druhý ročník.

 

 

 

 

Nastupuje nová generace politiků?
Adéla
Pospíchalová,
Člověk v tísni, o. p. s.
Do prvního ročníku soutěže, která chce dodat mladým lidem odvahu proměnit jejich nápady ve skutečnost a zapojit se do veřejného dění, se loni přihlásilo 50 zájemců ve věku 17 až 25 let. Každý soutěžící přišel se svým vlastním projektem - například Richard Mazúr z Brna chtěl pomáhat školním samosprávám, Magdaléna Voldřichová si přála zefektivnit plánování veřejných akcí v Černošicích, Veronika Polčíková si dala za cíl revitalizovat koksovnu v areálu bývalého Poldi Kladno a Jan Mudra se přihlásil s nápadem obnovit hřiště v Rakovníku.
„Soutěž chápeme jako příspěvek k rozvoji naší společnosti, ke kultivaci společenského a politického prostředí a zlepšování kvality demokracie. Chceme položit základy dlouhodobé aktivity a v budoucnu sledovat její výsledky na poli komunální politiky a veřejně prospěšných projektů,“ říká ředitel Jednoho světa na školách Karel Strachota. Soutěžící absolvovali v průběhu jara několik kol, v nichž museli prokázat odolnost vůči stresu, strategické myšlení i um přesvědčit ostatní o svých nápadech a myšlenkách. Jeden svět na školách pro ně připravil sérii workshopů, kde mohli vyladit svůj projekt a vylepšit svoje dovednosti a znalosti.
Do finále nakonec postoupili maturant Adam Široký a studentka sociologie Aneta Sklenářová. Finalisty podpořily v krátkém videu i zajímavé osobnosti, které si Adam s Anetou vybrali za své patrony, vedoucí týmu Reportérů ČT Marek Wollner a mladý politik Dominik Feri.
Osmnáctiletý Adam z Prahy se o titul LEADr. ucházel s projektem studentského vzdělávacího festivalu na svém gymnáziu. Během soutěže si uvědomil, co lídrovi nesmí chybět. „Nejdůležitější vlastností lídra je vnímat, a to nejen vlastní situaci, ale také lidi kolem sebe, zpracovat vše do vlastní vize, za kterou si musí tvrdě stát, a tu pak hlavně musí velmi jednoduše představit. To je něco, s čím se setkávám v průběhu celé soutěže,“ vysvětluje.
Dvaadvacetiletá Aneta z Tachova chtěla ve svém městě rozjet dobrovolnickou pomoc seniorům v pečovatelských domech. Předtím, než do soutěže postoupila, příliš nevěřila, že by na svůj projekt byla schopná sehnat finance nebo lidi. To se ale změnilo. „Pokud jste lídrem a inspirujete lidi ve svém okolí, rádi se k vám přidají a společně s vámi dojdou k vytyčenému cíli a ani finance nemusí být problém,“ říká Aneta Sklenářová.
Poslední zkouškou pro oba finalisty byla debata moderovaná Václavem Moravcem, která se konala na začátku června. Před kamerami, publikem i pod palbou otázek zkušeného moderátora obstáli se ctí oba soutěžící. O vítězi nakonec rozhodli v hlasování diváci internetové televize Stream.cz, která soutěž v podobě čtyřdílného pořadu vysílala.
A jak to dopadlo? První ročník soutěže Hledá se LEADr. vyhrála Aneta Sklenářová. Získala tak 30 tisíc korun na uskutečnění svého projektu a stáž v Evropském parlamentu.
Vítězka prvního ročníku soutěže Hledá se LEADr.
Aneta Sklenářová studuje sociologii na Západočeské univerzitě v Plzni a jeden semestr strávila také na univerzitě v německém Eichstättu.
Co jí soutěž přinesla? „Díky soutěži jsem se setkala s osobnostmi, jako je Václav Moravec či Marek Wollner, které jsem doposud velmi obdivovala. Jsem ráda, že jsem s nimi mohla osobně mluvit o tématech, která jsou pro mě důležitá,“ popisuje Aneta a dodává: „Na workshopech v průběhu soutěže jsem se zase seznámila se zastupiteli a starosty, pod jejichž vedením obce a města jenom vzkvétají. Věřím, že jsme se jimi jako soutěžící inspirovali a že v jejich kvalitní práci budou mnozí z nás pokračovat.“
Hledá se LEADr. 2017
Druhý ročník soutěže právě odstartoval. Znáte někoho, kdo by mohl být dalším LEADrem? Dejte mu o soutěži vědět! Přihlášku i všechny potřebné informace najdete na www.hleda.se. Uzávěrka přihlášek je 17. listopadu 2016.
Jak se vybírá LEADr.
1.
Regionální síto
Všichni účastníci absolvují regionální konkurz. Porota posoudí jejich všeobecný přehled, orientaci ve společenských a politických tématech, prezentační a rétorické dovednosti, schopnost obhájit vlastní názor a předpoklad stát se lídrem.
2.
Velký výběr
Postupující procházejí několikadenní sérií workshopů, kombinovaných se soutěžním pořadem s prvky reality show. Představují vlastní projektové záměry. Do dalšího kola postupuje pět účastníků.
3.
Strategické myšlení
Zbylá pětice absolvuje stáže v místních zastupitelstvech v různých obcích po celé ČR. Jejich úkolem je během dvou dnů navrhnout strategii pro záměr dané obce a na závěr svůj návrh obhájit před zastupitelstvem. Do dalšího kola postupují tři účastníci.
4.
Umění vyjednávat
Soutěžící se budou snažit prosadit svůj záměr v debatě s oponenty.
5.
Duel
Finalisté se setkají v debatním duelu.

 

 

 

Související dokumenty