Nařízení neplaceného volna

Vydáno:

 

Nařízení neplaceného volna
JUDr.
Bořivoj
Šubrt
Učitel po neshodách s vedením školy podal v průběhu června 2016 výpověď. Vedení školy rozhodlo následovně: V průběhu prázdnin musí učitel čerpat dovolenou v poměrné části 26,5 dne. Půl dne dovolené bude čerpat v den konání opravných zkoušek studentů v srpnu, druhou polovinu tohoto dne bude mít vykázanou jako výkon práce. Na dny prázdnin, které nebudou pokryty čerpáním dovolené, nařídilo vedení školy učiteli čerpání neplaceného volna. Současně bylo učiteli nařízeno odevzdat klíče a veškeré pomůcky spojené s výkonem zaměstnání do 30. června 2016 a ve stejný den musí mít vyklizeny všechny osobní věci z pracoviště. Myslím si, že čerpání neplaceného volna zaměstnavatel zaměstnanci nemůže direktivně nařídit a současně v uvedenou dobu zamezit zaměstnanci přístup na pracoviště, když současně ještě trvá pracovní poměr. Je pro postup zaměstnavatele v tomto případě nějaká opora v předpisech?
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
§ 208 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění
ODPOVĚĎ:
Určení čerpání dovolené zaměstnanci je v souladu se zákonem, neboť zaměstnavatel je povinen zaměstnanci toto čerpání určit. Nemůže mu však nařídit neplacené volno. Pokud zaměstnavatel nemá pro zaměstnance práci v době trvání pracovního poměru (učitel již nebude provádět žádnou přípravu na nový školní rok), vzniká překážka v práci na straně zaměstnavatele ve smyslu § 208 zákoníku práce. Zaměstnanci přísluší za tuto dobu náhrada mzdy či platu ve výši průměrného výdělku.
Zaměstnavatel ovšem je oprávněn rozhodnout, že zaměstnanec v době, kdy žádnou práci nebude konat, nemá na pracoviště přístup. Škola je zařízení zaměstnavatele, nikoliv zaměstnance. To ovšem souvisí i s již uvedenou překážkou na straně zaměstnavatele - jestliže ten po zaměstnanci práci nepožaduje, a proto jej ani nevpustí na pracoviště, je zaměstnanec kompenzován uvedenou náhradou mzdy či platu.