Na týden vysokoškolákem aneb malá lekce vysokoškolského života

Vydáno:

„Opravdu mě překvapila rovnost v přístupu ke studentům. ... Potěšily mě známé osobnosti. ... Líbil se mi osobní přístup a hlavně oslovování ,kolego’, to u nás na gymplu nemáme. ... Změnilo to můj pohled na vysoké školy. ... Prima věc k seznámení se studenty, kteří mají opravdu zájem. ... Tento týden mi pomohl v orientaci... Výborné byly praktické zkušenosti pedagogů, to naši učitelé většinou nemají. ... Skvělá zkušenost.“

Na týden vysokoškolákem aneb malá lekce vysokoškolského života
Mgr.
Ladislav
Mrklas,
Ph. D.,
prorektor pro studium, CEVRO Institut
Tolik pár ohlasů účastníků akce Na týden vysokoškolákem z minulých let. Akce je vedena snahou přiblížit středoškolákům vysokoškolský život ve své autenticitě. Setkají se s vynikajícími učiteli, skutečnými showmany, ale i s lidmi, kteří jsou skvělí odborníci, píší výborné knihy, ale hovořit ke studentům jim přece jen dělá trochu potíže. Setkají se s tím, že akademici jsou akademici a občasný pozdní příchod do výuky berou s velkým nadhledem.
Účastníci mají možnost setkat se s vysokoškolskými studenty, mezi nimiž jsou lidé s obrovským přehledem. Na druhé straně jsou tu i studenti, se kterými by klidně mohli změřit své studijní síly, ačkoli je maturita teprve čeká. Mohou sledovat autentické diskuse o tom, že dotyčný učitel toho na zkoušku chce strašně moc, že je příliš náročný, nebo že jde naopak o „brnkačku“, lidově řečeno „dávačku“.
Během jednoho týdne zjistí, že jejich dosavadní obor snů je ve skutečnosti těžkou řeholí, protože znamená, že budou číst a biflovat stohy knih. Pro jiné je to naopak skvělá zpráva, protože přesně po tom toužili. Někteří si udělají obrázek o tom, že obor, který považovali za nudný, je vlastně docela skvělá zábava, učí ho opravdoví „machři“ a navíc skýtá velmi zajímavé uplatnění.
Kapitolou samou pro sebe pak může být zjištění, že v naší zemi žijí desítky podobně „postižených“ vrstevníků, kteří mají zájem o politiku, tvorbu práva, ekonomické teorie, filozofické disciplíny, někteří opravdu chtějí pracovat pro stát či obec. A co více, zjistí, že oni sami i jejich kolegové mohou směle diskutovat s docenty a profesory. Ti jim - světe, div se - neodporují, neusazují je, ale trpělivě naslouchají, a dokonce jim třeba i dají za pravdu. Zejména se však mohou dotknout světa, kde se nosí kritické myšlení, kde se nepapouškují názory z hospody či internetu, a když ano, v diskusi to moc šanci nedává. Zkrátka a dobře, účastníci poznají silné i stinné stránky vysokoškolského života, povětšinou se nadchnou a bez „hledání pravdy“ si již život představit nedovedou.
Tolik k projektu, který úspěšně realizujeme již šestým rokem. Jsem přesvědčen, že mnoha žákům jsme otevřeli oči, možná sebrali iluze, nicméně jistojistě pomohli s výběrem oboru. Nyní mají vaši žáci možnost být „na týden vysokoškolákem“ již v termínu 15.-19. února 2016.

Související dokumenty