Pracovní úraz po skončení pracovního poměru

Vydáno:

Zaměstnankyně podala výpověď dne 30. srpna 2015 s dvouměsíční výpovědní lhůtou, tedy pracovní poměr skončí k 31. říjnu 2015. Dne 21. září 2015 měla pracovní úraz a je ve stavu pracovní neschopnosti. Co všechno musí zaměstnavatel provést za úkony? Končí pracovní poměr dne 31. října 2015 i při trvání nemoci? Je nějaká výjimka v evidenci u zaměstnavatele při pracovním úrazu s ohledem na skončení pracovního poměru? Kdy vydat zápočtový list s přílohou o vykázání dnů nemoci? Máme odhlásit zdravotní a sociální pojištění?

 

 

 

 

Pracovní úraz po skončení pracovního poměru
JUDr.
Marcela
Smutná
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
§ 50, 51, 53, 313 a 314 zákona č. 262/2006 Sb.
-
§ 10 zákona č. 48/1997 Sb.
-
§ 94 zákona č. 187/2006 Sb.
ODPOVĚĎ:
Zákaz výpovědi upravuje zákoník práce pouze ve vztahu k výpovědi ze strany zaměstnavatele, a to jen v některých případech. Například se podle § 53 odst. 1 zakazuje dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, kterou je mimo jiné podle písmene a) doba, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek. V uvedeném případě dala výpověď sama zaměstnankyně a pracovní poměr skončil uplynutím výpovědní doby (§ 50 odst. 3, § 51 zákoníku práce) dne 31. 10. 2015. Skutečnost, že je zaměstnankyně v pracovní neschopnosti v důsledku pracovního úrazu, nijak skončení pracovního poměru neovlivňuje. Zaměstnavatel je povinen splnit veškeré povinnosti, které mu právní předpisy z oblasti pracovněprávní, daňové, nemocenského a důchodového pojištění ukládají.
Především je povinen vydat zaměstnankyni potvrzení o zaměstnání a uvést v něm údaje uvedené v § 313 odst. 1 zákoníku práce. Skutečnost, že je zaměstnankyně práce neschopná, nemá na vydání potvrzení o zaměstnání vliv. Údaj o skutečnostech rozhodných pro posouzení nároků na dávky nemocenského pojištění (zejména pak o vyčerpání podpůrčí doby) byl pro zaměstnavatele dříve jedním ze základních údajů, kvůli kterému potvrzení o zaměstnání od potencionálních zaměstnanců vyžadovali. Vzhledem k tomu, že o přiznání dávek nemocenského pojištění včetně nemocenské rozhodují a tyto dávky vyplácejí okresní správy nemocenského pojištění, není již výše uvedený údaj součástí potvrzení o zaměstnání.
Zaměstnavatel je dále povinen: vydat zaměstnanci na jeho žádost posudek o pracovní činnosti (tzv. pracovní posudek) ve lhůtě 15 dnů ode dne obdržení žádosti zaměstnance (§ 314 zákoníku práce), vydat zaměstnanci na jeho žádost potvrzení pro Úřad práce ČR o průměrném výdělku a o dalších skutečnostech rozhodných pro posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti, oznámit příslušné zdravotní pojišťovně ukončení pracovního poměru ve lhůtě 8 dnů (§ 10 zákona č. 48/1997 Sb.), oznámit příslušné OSSZ (PSSZ) ukončení pracovního poměru ve lhůtě 8 dnů (§ 94 zákona č. 187/2006 Sb.), odevzdat evidenční list důchodového pojištění na OSSZ – do 8 dnů po konečném vyúčtování, vydat zaměstnanci potvrzení o základu daně a sražených daňových zálohách – po výpočtu vyúčtování za poslední měsíc.
V souvislosti se skončením pracovního poměru neukládá nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu, zaměstnavateli žádné specifické povinnosti.