Jáhlový nákyp s ovocem

Vydáno:
Jáhlový nákyp s ovocem
ZŠ Kollárova, Jihlava, Sidimáková Helena p. ved. ŠJ
I-----------------------I------------------------I
I       Potravina       I   norma pro dospělé    I
I-----------------------I------------------------I
I jáhly                 I         800 g          I
I-----------------------I------------------------I
I mléko sušené          I         400 g          I
I-----------------------I------------------------I
I sůl                   I                        I
I-----------------------I------------------------I
I rostlinný tuk         I         180 g          I
I-----------------------I------------------------I
I olej stolní           I         25 ml          I
I-----------------------I------------------------I
I vejce                 I          4 ks          I
I-----------------------I------------------------I
I cukr vanilinový       I          4 g           I
I-----------------------I------------------------I
I cukr krystal          I         300 g          I
I-----------------------I------------------------I
I jablka                I        1 900 g         I
I-----------------------I------------------------I
I skořice mletá         I                        I
I-----------------------I------------------------I
I rozinky               I          40 g          I
I-----------------------I------------------------I
I cukr moučka           I          20 g          I
I-----------------------I------------------------I
Technologický postup:
Jáhly vypereme, důkladně spaříme, zalijeme vodou, osolíme a necháme 1 hodinu máčet, poté osladíme a zvolna vaříme. Když začnou houstnout, přidáme mléko a za stálého míchání vaříme do hustoty kaše a necháme vychladnout. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme sníh. Ovoce očistíme a nakrájíme. Máslo utřeme s cukrem, vanil. cukrem a žloutky a vmícháme do prochladlé kaše. Přidáme sníh, ovoce, cukr a skořici, omyté rozinky a vše promícháme. Dáme do olejem vymazaného pekáče nebo formy a upečeme. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Související dokumenty