Jáhlový nákyp s ovocem
ZŠ Kollárova, Jihlava, Sidimáková Helena p. ved. ŠJ
I-----------------------I------------------------I I Potravina I norma pro dospělé I I-----------------------I------------------------I I jáhly I 800 g I I-----------------------I------------------------I I mléko sušené I 400 g I I-----------------------I------------------------I I sůl I I I-----------------------I------------------------I I rostlinný tuk I 180 g I I-----------------------I------------------------I I olej stolní I 25 ml I I-----------------------I------------------------I I vejce I 4 ks I I-----------------------I------------------------I I cukr vanilinový I 4 g I I-----------------------I------------------------I I cukr krystal I 300 g I I-----------------------I------------------------I I jablka I 1 900 g I I-----------------------I------------------------I I skořice mletá I I I-----------------------I------------------------I I rozinky I 40 g I I-----------------------I------------------------I I cukr moučka I 20 g I I-----------------------I------------------------I
Technologický postup:
Jáhly vypereme, důkladně spaříme, zalijeme vodou, osolíme a necháme 1 hodinu máčet, poté osladíme a zvolna vaříme. Když začnou houstnout, přidáme mléko a za stálého míchání vaříme do hustoty kaše a necháme vychladnout. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme sníh. Ovoce očistíme a nakrájíme. Máslo utřeme s cukrem, vanil. cukrem a žloutky a vmícháme do prochladlé kaše. Přidáme sníh, ovoce, cukr a skořici, omyté rozinky a vše promícháme. Dáme do olejem vymazaného pekáče nebo formy a upečeme. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
