Výroba velikonočních dekorací

Vydáno:

O Velikonocích zpravidla vyrábíme různé barevné dekorace, jimiž zdobíme rozkvetlé větvičky kočiček či zlatého deště nebo je použijeme jako zápichy do vázy. Já jsem pro vás zvolila velikonoční zajíčky a velikonoční košíček, do kterého si děti mohou dát klasické kraslice nebo obarvená vajíčka, a rodičům tak vykouzlit vlastní originální velikonoční výzdobu.

 

 

 

 

Výroba velikonočních dekorací
Alexandra
Hejlová
výtvarnice
VELIKONOČNÍ ZAJÍČCI
Budeme potřebovat:
-
papírové roličky z toaletního papíru
-
temperové barvy
-
štětce, kulaté či ploché, ale raději preferuji ploché
-
lepidlo v tyčince, nejlépe značky Herkules
-
nůžky (menším dětem samozřejmě s vystřihováním pomůžeme!)
-
bílý kancelářský papír
-
černý fix
-
tužka
Postup:
1.
Nejprve si připravíme z jedné papírové roličky zhruba 1,5 cm široká ouška (z jedné roličky vyrobíme 6 oušek, tedy 3 páry na tři zajíčky). Tužkou si vyznačíme linky, což je dobré pro menší děti.
2.
Malý výtvarník si zvolí barvu velikonočního zajíčka a tou pak vybarví celou roličku a následně i obě ouška. Necháme pořádně zaschnout, což díky temperovým barvám bude trvat jen malou chvíli.
3.
Než nám barva zaschne, vystřihneme si z bílého kancelářského papíru malá pravidelná kolečka na oči velikonočního zajíčka. Po vystřižení vymalujeme doprostřed bílého kolečka menší černé kolečko, a tím máme připravené oči, abychom mohli dokompletovat zajíčka.
4.
Poté zkontrolujeme, zda nám mezi tím dostatečně zaschla barva, pokud ano, můžeme přistoupit k dokončení zajíčka. Nejprve obě ouška k sobě spojíme lepidlem nebo můžeme použít i sešívačku (což bychom samozřejmě měli u předškolních dětí udělat raději sami!) a následně je přilepíme dovnitř roličky, asi tak v jedné třetině oušek. Je důležité, aby barva byla dostatečně vyschlá! Pokud nebude, špatně se nám komponenty budou k sobě lepidlem spojovat.
5.
Po zkompletování zajíčka mu přilepíme již předpřipravená očka, pod která mu přimalujeme černým fixem nos a pusu s fousky a nesmí chybět ani dva přední zuby, které na závěr domalujeme - vybarvíme bílou temperou, a to malinkým štětečkem, tentokrát nejlépe kulatým (štětec č. 0, maximálně č. 1).
VELIKONOČNÍ KOŠÍČEK
Budeme potřebovat:
-
barevné čtvrtky A4, je potřeba vyšší gramáž, alespoň 240 g/m2
-
barevné papíry, již standardní gramáže - 80 g/m2
-
pravítko
-
tužka
-
lepidlo v tyčince, opět nejlépe značky Herkules
-
nůžky
Tento velikonoční košíček je trochu náročnější na přípravu, takže je potřeba u předškolních dětí větší pomoc od nás dospělých, ale nebojte se, je to velmi snadné, jen je potřeba hned na začátku trochu měřit a udělat pár vodicích linek, které prostřihneme, a pak už jen budeme skládat a zase jen lepit.
Postup:
1.
Nejprve si položíme barevnou čtvrtku rozměru A4 na stůl a po delší straně si naměříme pruh široký 1,5 cm, který vystřihneme, a tak si připravíme budoucí ouško na košíček.
2.
Proužek nyní na nějakou dobu odložíme. Narýsujeme dvě linky na výšku a dvě linky na šířku. Je to velmi jednoduché, na výšku čtvrtky si zprava i zleva naměříme od kraje 6 cm nahoře a dole a spojíme v linku, takže budeme mít dvě linky na výšku. Pak si čtvrtku otočíme na šířku a od kraje naměříme 10 cm, opět zprava i zleva a uděláme linky, takže nám přibydou další dvě linky, a vznikne nám tak mřížka.
3.
Poté z každé strany prostřihneme dvě krátké přerušované linky 6 cm dlouhé. Zbylé linky překládáme pečlivě, aby se nám košíček lépe sestavoval.
4.
Takto předpřipravený košíček již spojíme do konečné podoby. Prostřední boční část namažeme lepidlem a z každé strany přiložíme pravou a levou část košíčku, a tím budeme mít jednu část spojenou. Stejně tak přilepíme i druhou stranu, a tím nám vznikne samotný košík.
5.
Na vnitřní stranu košíčku, na kterou jsme lepili bočnice, nyní přilepíme ouško, které jsme si připravili jako první.
6.
Košíček je hotový a můžeme začít s jeho dekorováním. Můžeme si košíček pokreslit nebo vystřihnout různé tvary, které se líbí dětem, a na košíček je nalepí. Já jsem protentokrát zvolila slavnostnější zdobení. Vystřihneme si výraznější květinky, které na okraj košíčku postupně nalepíme.
7.
Košíček si můžeme dozdobit dle fantazie každého dítěte. Například vložíme papírovou trávu a položíme na ni kraslice.
Velikonoční výzdoba je na světě, a tak si děti mohou prožít Velikonoce s vlastními výrobky. Podle mé zkušenosti mají děti z výrobků, které si samy vytvoří, velkou radost a rády se s nimi pochlubí svým rodičům.

 

 

 

Související dokumenty