Semínková soutěž

Vydáno:

První jarní den je za námi. Ve škole se to hemží aktivitami vítajícími jaro. Třídy jsou vyzdobené na Velikonoce. A nyní k těm vajíčkům, kytičkám a mláďátkům přidáme pořádnou jarní soutěž. A kdo bude soutěžit? Přece příroda!

 

Semínková soutěž
Ing.
Klára
Stáňová
odborná redaktorka Řízení školy
Tahle jarní soutěž procvičí děti v týmové práci, pomůže jim při hodinách prvouky a se staršími dětmi můžete v průběhu celé soutěže dělat zápisky (či přímo protokol), pořizovat fotodokumentaci, nebo dokonce vytvořit a spravovat webové stránky. Je jen na vás, jak dětem soutěž upravíte.
A v čem tedy soutěž spočívá?
V klíčení různých semen. Může to znít jednoduše a nudně, ale nebude. Soutěžíme totiž o nejrychlejší semínko!
Co budeme potřebovat?
Stačí si připravit mističku, vatu nebo odličovací tampony, vodu, ostrý nůž, lžičku, brambory (nebo jablka, hrušky, dýni...) a různá semínka (např. hlávkový salát, rukola, hrách, rajčata, mrkev, petržel, řeřicha, polníček, mungo fazolky...).
Do misky rozkrojíme bramboru (či jablko apod.) a mírně ji vydlabeme. Vložíme do ní vatu a zalijeme vodou. Semínka přebereme a odstraníme ta, která jsou poškozená, neúplná nebo barevně odlišná. Zbylá semínka vysypeme na vatu. Misku nakonec dáme slunit na parapet.
Po pár dnech začnou semínka klíčit a soutěž začíná. Po celou dobu soutěže vedeme děti k tomu, aby se o semínka staraly a zalévaly je. Během celého pokusu nesmí vata vyschnout.
Zdroj živin a rychlost klíčení
Určitě jste již někdy slyšeli o klíčení semínek na vatičce. Ale proč vatu dáváme do brambory, jablka či dalších "obalů"? Zajistíme tím zdroj živin, které by semínka jen z pouhé vody a vaty nikdy nezískala. Např. brambory obsahují mimo bílkovin a sacharidů také vitamíny (B, C), draslík, železo a další minerály. Lze předpokládat, že je v rámci našeho pokusu z části uvolňují do vody a podporují tím klíčení semen i růst malých rostlinek.
Abychom předešli případným nezdarům, necháme vyklíčit čerstvá (nově zakoupená) semena. Čím je semínko starší, tím je jeho klíčivost delší a méně úspěšná. Semena různých rostlin potřebují různé podmínky. Obecně platí, že musíme ohlídat alespoň teplotu, vodu, kyslík a světlo.
A v čem se soutěží?
Soutěž může mít mnoho obměn. Záleží jen na vás, jak moc se rozhodnete děti do projektu zapojit.
-
Které semínko vyklíčí jako první?
-
Který druh semínek bude mít deset vyklíčených semínek jako první?
-
Ze kterého druhu semínek jich vyklíčí nejvíce?
-
Ze kterého semínka vyroste první lísteček?
-
Vyklíčí dříve semínko v bramboře, nebo v jablku či dýni?
-
Co se zkazí nejdříve? Brambora, jablko atd.?
-
Na které vatičce se nejdříve objeví první známky plísně?
Variant je mnoho. Děti navíc mezi sebou mohou soutěžit i v týmech. Na začátku se jako tým mohou samy rozhodnout, co využijí jako zdroj živin. Bramboru, jablko nebo vymyslí ještě něco jiného? Jaká si vyberou semínka?
V rámci zapojení do školních aktivit spojených s vítáním jara je dobré využít aktuální sílu přírody a "zasít" semínka, která by se mohla na jaře běžně sázet v našich venkovních podmínkách. S citrusy, různými peckami či cibulkami můžeme soutěž zopakovat kdykoliv během roku.
Jak to dlouho trvá?
První semínka začnou klíčit během 3-5 dnů. Do týdne vyraší první lístečky. A během dalšího týdne už může docházet k prvním výskytům plísně. Jak již bylo zmíněno výše, celý pokus ovlivňuje mnoho faktorů. Můžete ale počítat, že během měsíce a půl budete znát vítěze.
Sláva vítězům, čest poraženým
U nás nakonec vyhrála rukola. V klíčení byla sice až třetí, ale jako první nasadila lístečky, vyrostla nejvýše a její brambora se zkazila nejméně. Naopak poslední se umístila řeřicha, u které se projevila velmi nízká klíčivost. A navíc její zdroj živin - hruška, se ukázal pro tyto účely absolutně nevhodným. Velmi rychle se zkazila.
Cesta malého semínka k velké vitální rostlině je dlouhá. Přejeme vám, ať se děti u tohoto zázraku přírody hezky baví a ať je pro vás i děti příjemnou tvořivou činností.

Související dokumenty