Nástup po rodičovské dovolené

Vydáno:

Naše zaměstnankyně se vrací po rodičovské dovolené a má nastoupit 1. 7. 2013. Jak to bude řešeno v praxi, když začínají hlavní prázdniny a ostatní zaměstnanci čerpají řádnou dovolenou? Mám pověřit paní učitelku pracemi souvisejícími (konanými na pracovišti nebo doma)? Nebo jí mohu poskytnout dle § 208 ZP náhradu platu ve výši průměrného výdělku? Předpokládám, že nárok na dovolenou, který jí vznikne za rok 2013, by mohla čerpat v srpnu, neboť se lze domnívat, že bude pracovat do konce kalendářního roku.

Nástup po rodičovské dovolené
JUDr.
Marcela
Smutná
 
 
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
§ 208, 212, 213, 217, 223, 348 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění p. p.
Zaměstnavatel je povinen přidělovat
zaměstnankyni, která se vrací do zaměstnání po skončení rodičovské dovolené, práci podle pracovní smlouvy. Pokud tuto práci nemá, jedná se o
jinou překážku v práci na straně zaměstnavatele
podle § 208 zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, dále jen „ZP“), při níž
náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.
Domnívám se, že v současné době nelze přesně předvídat konkrétní situaci, která nastane na straně zaměstnavatele - zda bude mít pro zaměstnankyni práci i na začátku hlavních školních prázdnin nebo zda nastane překážka v práci na straně zaměstnavatele podle § 208 ZP.
Situaci lze částečně řešit určením čerpání dovolené. Podle § 212 ZP zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli u něho konal práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok (popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku). V souladu s § 217 odst. 2 může zaměstnavatel určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru. Pro splnění podmínky konání práce v kalendářním roce alespoň 60 dnů má význam skutečnost, že podle § 348 odst. 1 písm. b) se za výkon práce považuje i dovolená.
Vaše zaměstnankyně je učitelka, proto výměra dovolené činí podle § 213 odst. 3 ZP 8 týdnů v kalendářním roce. Dovolená zaměstnankyně se bude
krátit z důvodu čerpání rodičovské dovolené
podle úpravy obsažení v § 223 ZP. Nepracoval-li zaměstnanec v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých další 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.
V daném případě zaměstnankyně v důsledku čerpání rodičovské dovolené v období 1. 1. 2013 až 30. 6. 2013 zamešká celkem 129 pracovní dnů (včetně svátků připadajících na obvyklé pracovní dny po-pá). Dovolená se bude krátit o dvě dvanáctiny, což v případě dovolené o výměře 8 týdnů představuje 6,5 dne. K čerpání by tedy zbývalo 33,5 dne za předpokladu, že po nástupu do zaměstnání nenastanou takové překážky v práci, pro něž by se dovolená dále krátila, a počet zameškaných dnů by přesáhl dalších 21 pracovních dnů.
Bylo by tedy možné určit zaměstnankyni čerpání dovolené již od 1. 7. 2013 - sami uvádíte, že je předpoklad, že bude pracovat do konce kalendářního roku. Po vyčerpání dovolené v měsíci srpnu můžete buď přidělovat práci na pracovišti, nebo doma. V podstatě by se jednalo jen o několik pracovních dnů před začátkem školního roku, kdy budou zcela určitě potřebné přípravné práce. Pokud by tyto práce zaměstnavatel neměl, jednalo by se o shora uvedenou překážku v práci podle § 208 ZP.
Jestliže by po nástupu do práce vznikly na straně zaměstnankyně překážky v práci, pro něž by se měla dovolená dále krátit (pracovní neschopnost, péče o dítě) a přitom by již dovolená za rok 2013 byla vyčerpána, postupoval by zaměstnavatel podle § 147 odst. 1 písm. e) ZP. Zaměstnavatel smí podle tohoto ustanovení srazit zaměstnanci ze mzdy nebo platu náhradu mzdy nebo platu, na niž zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo.