Sbírka ke Dni válečných veteránů

Vydáno: 4 minuty čtení

Rozhovor s organizátorem Jakubem Pánkem z Paměti národa 

Paměť národa již tradičně chystá sbírku ke Dni válečných veteránů. Proč se slaví zrovna 11. listopadu a proč jsou symbolem vlčí máky?

11. listopadu 1918 v 11 hodin bylo podepsáno příměří mezi zeměmi Dohody a Německem a tím došlo k ukončení bojů na Západní frontě, skončila první světová válka. Od roku 1919 bylo toto výročí oslavováno jako Den příměří, hlavně ve Velká Británii, Francii, Belgii. Později se se změnil název tohoto svátku na Den válečných veteránů, aby oslovoval hrdiny i z jiných válek. V současnosti se tento svátek oslavuje nejčastěji jako Den válečných veteránů, Den vzpomínek nebo Den příměří. V našem kalendáři je tento svátek od roku 2003 významným dnem, který připomíná válečné veterány všech konfliktů a jako připomínka demokracie ve světě. Paměť národa tento den věnuje oslavě všech hrdinů, kteří se zasloužili o svobodu a demokracii v našem světě. A proč vlčí mák? Květy vlčího máku často pokrývaly hroby padlých vojáků ve Flandrech na bojištích 1. sv. války. Kanadský chirurg John McCrae o tom napsal báseň Na polích Flanderských. Na základě této básně symbol vznikl.

Po kolikáté již Paměť národa sbírku pořádá a v jakém termínu proběhne v letošním roce?

Letos pořádáme již devátý ročník. Na sbírkových místech je možné přispívat celý listopad. Pouliční sbírka bude probíhat od 7. 11. a vrcholit 11. 11. na Den válečných veteránů.

Kde jsou sbírková místa, resp. jak mohou zájemci do sbírky přispět?

Do sbírky lze úplně jednoduše. Vezmete si mák a do kasičky hodíte libovolnou částku jako příspěvek do sbírky.  Doporučené výše příspěvku je 50 Kč za jeden mák. Kdo nebude mít u sebe hotovost může zaplatit skrze svojí bankovní aplikaci v telefonu. N každé kasičce je QR kód pro platbu. 

Letos cílíme na celkem 2 000 sbírkových míst. Kavárny, trafiky, knihkupectví, ke sbírce se připojují celé řetězce jako Trafiky Relay, Knihkupectví Kosmas, prodejny Marks and Spencer, Antonínovo pekařství, nerad bych někoho vynechal. Je jich opravdu hodně. Mapa sbírkových místa bude zveřejněna 1.listopadu na webu sbírky denveteranu.cz.

A pak máme pouliční sbírku, v rámci které budou lidé potkávat od 7. do 11. 11. v ulicích naše kameloty s máky a kasičkami.

Kam poputuje výtěžek sbírky? Komu a jak konkrétně pomůže?

Výtěžek financuje činnost Centra pomoci Paměti národa a část výtěžku jde také na financování natáčení válečných veteránů a hrdinů do archivu Paměť národa. Takže kdo přispěje pomáhá přímo válečným veteránům a hrdinům prožít důstojné stáří a pomáhá zaznamenat jejich vzpomínky do archivu Paměť národa.

Sbírku od začátku pořádáme pro to, aby se na příběhy našich hrdinů nezapomnělo. A jsme moc rádi, že jim můžeme již dva roky díky CPPN i aktivně pomáhat s čímkoli potřebují.  Zprostředkováváme lékařskou, právní či psychologickou pomoc, nabízíme možnost si telefonicky popovídat, doručujeme nákupy a léky.

Jak se mohou do sbírky zapojit školy? Máte pro učitele a žáky připravenou nějakou speciální nabídku?

Školy mohou být sbírkové místo nebo se zúčastnit pouliční sbírky. Školy jsou nedílnou součástí sbírky již od počátku. Bez škol a energie jejich ředitelů, pedagogů a žáků by nebyla žádná nebo jen velmi malá pouliční sbírky. Za zapojení škol jsme tedy nesmírně vděční.

Jako poděkování letos nabízíme všem zapojeným školám nový tematický metodický materiál a možnost objednat si jakýkoliv z workshopů Paměti národa jen za cenu cestovného.

 

Pokud máte zájem se s vašimi žáky připojit, stačí nezávazně vyplnit registrační formulář na stránce www.denveteranu.cz. S bližšími informacemi se vám ozve koordinátor sbírky. 

Zdroj: Post Bellum, z. ú.