Proč se tolik chytrých lidí nachytalo na BFF? (Otevřený článek)

Vydáno: 4 minuty čtení

Protože si myslí, že jsou lepší než děti, ale nejsou. Tak by se dala stručně shrnout odpověď na otázku, proč tolik lidí uvěřilo naprosté pitomosti. A protože neví, že na sociálních sítích je nutné vše ověřovat a informace je nutné kriticky hodnotit.

Řízení školyStručné vysvětlení pro ty, co nemají FB a neměli tak možnost se nechat nachytat a mohou se tak ostatním smát: po FB se začal šířit hoax se zněním: „Mark Zuckerberg, výkonný ředitel Facebooku, vymyslel slovo BFF, aby se ujistil, že je váš účet na facebooku v bezpečí. Dejte lajk tento příspěvek a napište BFF do komentáře, pokud se zelená objeví, váš účet je chráněn.“ A když to říká Mark, tak to musí být pravda. A hup, hoax se objevil v postu ředitele a moderátora TV Barrandov či jej sdílela fanouškovská facebooková stránka nové řady slavné reality show Superstar. Přidaly se tisíce lidí a není se zač stydět, vždyť Jaromír Soukup každý týden nemilosrdně drtí řadu hostů včetně pana prezidenta, takže o zabezpečení soukromí bude leccos vědět.

BFF je ovšem u nás nepříliš používaná anglická zkratka „Best friend forever“, která se zabarví stejně jako „Gratuluji“ či „Blahopřeji“. Kdyby autor hoaxu doporučil uvést některé z těchto slov, určitě by se laplo méně lidí. Jenže Češi si píší především česky a zkratky jako LOL (lot of laugh – hodně se směji) či RIP (rest in peace – odpočívej v pokoji) používají jen nevzdělaní puberťáci a od těch se lidé s věncem titulů před a za jménem neučí.

Nachytat se takovému hoaxu není nic těžkého, i ostřílení novináři se pletou. Nejeden novinář citoval z falešného profilu Jiřího Ovčáčka či ze satirického profilu Karla Schwarzenberga na Twitteru. Se sdílením hoaxů má zkušenost i největší kritik výuky mediální výchovy a gramotnosti, předseda školského výboru Václav Klaus ml., který v roce 2013 v rámci prezidentské kampaně sdílel hoax o rodině manželky jednoho z prezidentských kandidátů, a to přímo od zaníceného českého neonacisty Adama B. Bartoše z obskurního portálu freeglobe.cz. Ten mimo jiné dostal podmínku za šíření antisemitismu a nenávisti vůči židům. Ale to se odpouští, ve volební hysterii není čas se ptát, kdo je kdo a zda by si autor hoaxu přál zplynovat jen Rómy, nebo židy, nebo gaye, nebo nejlépe všechny najednou. Protože není důležité, kdo to říká, ale co je obsahem. Nebo není to obráceně? Vlastně ani na tom nezáleží, jsme v době, kde se na fakta a data moc nehledí, takže je dobré přistupovat ke všemu tak, že pravda bude asi někde uprostřed. Ale situace se zlepšuje, díky mnoha nový poslancům máme zaručené a zatajované informace hned z první ruky, jako ty o vraždících mikrovlnkách či spiknutí absolventů humanitních fakult.

Ochota uvěřit i sebevětšímu nesmyslu není doménou jen dětí, ale i dospělých. Nový radní ČTK Petr Žantovský říká, že „nemůžete něco zatratit jen proto, že se tam najde lež“ a má pravdu. Každý se může splést, každý se může dokonce konstantě plést a každý se může plést nekonečně dlouho, pokud věří, že jeho lži pomohou dobré věci. Ale nikdo z nás není povinen přistupovat k obsahu nekriticky. Sociální sítě nám totiž ukázaly, jak je velmi snadné se mýlit a jak je náš omyl viditelný. A bohužel u učitelů se nejvíce sleduje, zda se v bahně lží a manipulací topí, nebo jsou hodni následování.

Michal Kaderka, autor je externím spolupracovníkem redakce a je učitelem mediální výchovy na pražském Gymnáziu Na Zatlance.

Zdroj: Řízení školy online, Pracovní situace