Nové hygienické normy

Vydáno: 2 minuty čtení

O přesné platné úpravě budeme informovat (předpokládaná platnost od školního roku 2023/2024)

Hygienické normy pro školy jsou u nás v porovnání s okolními zeměmi přehnaně přísné, obsahují velké množství duplicit nebo dávno nepotřebných opatření. Byrokracie rekonstrukce a stavby škol nekonečně odsouvá a výrazně prodražuje. S dynamickou proměnou společnosti se zásadně proměňuje také výchovně vzdělávací proces, charakter i potřeby výuky. Modernizace hygienických norem zjednoduší projekty a sníží náklady na rekonstrukce, rozšiřování i stavby školských objektů.

K jednomu stolu jsem přizvala hlavní hygieničku Svrčinovou, zástupce Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, Ministerstva pro místní rozvoj, Svazu měst a obcí ČR a řadu odborníků na vzdělávání. Každý resort se proto přihlásil “ke svému".

Společně jsme připravili smysluplné úpravy, které hygienické normy pro školy z doby socialismu posouvají do 21. století. Odstraňují se duplicity i přehnané limity, zjednodušují a zobecňují se definice, normy budou celkově přehlednější.

Cílem úpravy vyhlášky není měnit společensky nastavené standardy, například systémové zavádění nebinárních toalet, jak se objevilo v některých médiích. Tento trend posledních let v řadě zemí způsobuje spíše problémy, než očekávané přínosy a osobně ho nepodporují.

Související úpravy školám umožňují vybudovat univerzální toalety v místě, kde například vznikne přístavbou nová multifunkční třída, běžně třeba v podkroví nebo zahradě školy, kde by budování rozšířeného sociálního zázemí bylo neefektivní a zbytečně nákladné. Řešením může být právě univerzální toaleta, která má stejné nebo podobné zázemí jako WC pro hendikepované. Jde tedy pouze o možnost, kterou ve vhodném případě škola může využít.

Všechny pečlivě prodiskutované úpravy reflektují současné potřeby škol, zároveň myslí i na budoucí možné proměny vzdělávání. V praxi budou mít zásadní pozitivní dopad – uleví zřizovatelům, ředitelům škol i státnímu rozpočtu, stavět a rekonstruovat školské objekty bude možné jednodušeji, rychleji i levněji.

 

Zdroj: Pro redakci Řízení školy Mgr. Renáta Zajíčková, poslankyně, předsedkyně Podvýboru pro regionální školství a celoživotní učení