Na osmičková výročí trochu jinak - zážitkové workshopy Paměti národa

Vydáno: 4 minuty čtení

Dokonce i složité dějinné události je dnes možné žákům přiblížit jasně a srozumitelně. Přesvědčte se o tom na workshopech Paměti národa, které připravujeme na základních i středních školách v celé České republice.

Přiblížit žákům a studentům konkrétní osudy pamětníků, jejich život, dilemata i kontext doby můžete  skrze jednodenní zážitkové workshopy Paměti národa. Díky metodám výchovné dramatiky a zážitkové pedagogiky jsou účastníci přirozeně a nenásilně vtaženi do příběhu, na němž si osvojí dobové reálie, a který je motivuje k hlubšímu zamyšlení se nad tématem.

Témata z historie a současnosti

Řízení školy onlineWorkshopy Paměti národa přibližují účastníkům zajímavé fenomény moderních českých dějin a věnují se i aktuálním otázkám dneška. Předválečné Československo, kolektivizace, samizdat, přelomové roky 1938 a 1948 a příběhy z třicátých, padesátých i osmdesátých let s sebou přinášejí  témata jako je fungování parlamentní demokracie, občanská statečnost, svoboda slova nebo nárůst nesnášenlivosti a antisemitismu ve společnosti. K absolvování workshopu není potřeba předchozí dějepisná znalost – na workshop můžete směle vzít i osmáky, i když 20. století probíráte až v devítce.

Pro koho a kde

Workshopy jsou určeny účastníkům ze základních (8. a 9. ročníky) i středních škol, trvají jedno dopoledne a realizujeme je buď v našich prostorách v Praze, Brně, Pardubicích, Českých Budějovicích, Ostravě, Jirkově a Plzni - a nebo rádi přijedeme na vaši školu.

Projekt Zážitkových workshopů Paměti národa získal cenu veřejnosti Eduína za inovace ve vzdělávání.

Anotace jednotlivých workshopů i objednávkový formulář najdete na této stránce (https://www.postbellum.cz/co-delame/workshopy/).

A co to přineslo studentům a učitelům? aneb jak svůj zážitek hodnotí přímo účastníci

  • Přijde mi fajn dozvědět se o naší minulosti i jiným způsobem, než ve škole. Myslím si, že formou hry si toho člověk více zapamatuje. Líbilo se mi, že jsme se mohli vžít do lidí, kteří v té době žili. Taky se mi líbilo, že jsme si poslechli obě strany. Bylo fajn si zkusit, co postavy zažívaly a jak se cítily a rozhodovaly. (Alžběta, 9. třída)
  • Tento způsob výuky se mi moc líbil, protože jsme na vlastní kůži poznali, jaká byla doba a jak bylo komplikované si stát za svým názorem a věřit svému přesvědčení. Dále se mi líbilo, že poměrně složité téma bylo vysvětleno velmi dobře a proto to pochopili i ti, co v této oblasti moc nevynikají. Odnáším si z toho, že asi teď víc chápu, to, co mi o svém mládí vypravovala moje babička a děda. No prostě se mi ten workshop líbil. (Daniel, 9. třída)
  • Chtěl bych Vám i kolegům, kteří s námi workshop absolvovali, velmi poděkovat. Já byl z akce nadšený a mnohé děti také. Opravdu skvěle připravené, promyšlené, smysluplné a bezvadně zrealizované. Ještě jednou díky. (Aleš Seidlmeier, ZŠ Strossmayerovo nám., Praha 7)
  • Dobrý den, včera, 26. dubna, jsem se se třídou zúčastnila Vámi pořádaného workshopu Tak tohle neprojde. Vedli ho dva studenti František a Jan. Chci velmi poděkovat za tento úžasný workshop. Byl skvěle vymyšlený a naši vedoucí nás jím krásně provedli. Velmi se mi líbil a dal mi o mnoho více, než kdybych ten den proseděla ve škole. Díky Vám jsem si mohla alespoň trošku vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to bylo za minulého režimu. Děkuji a přeji pěkný den (Markéta, SOŠ Drtinova, Praha)

 

Zdroj: https://www.postbellum.cz/co-delame/workshopy/