Jak žákům přiblížit umělou inteligenci?

Vydáno: 2 minuty čtení

V éře velmi rychlého technologického pokroku přichází influencer Svatopluk Barek s inovativním vzdělávacím projektem #GeneraceAI, který má ambici změnit způsob, jakým mladí lidé vnímají a chápou oblast umělé inteligence. 

Spojil se s předními českými AI odborníky, jako je Tomáš Mikolov nebo Michal Pěchouček a za finanční podpory České spořitelny vytvořili interaktivní videokurz, který má za cíl změnit pohled mladé generace na technologie umělé inteligence a přiblížit jejich dopad na naši společnost.

Zapojte se s žáky do soutěže: Generace AI


“Umělá inteligence není jen o generování textů a obrázků, ale tyto technologie postupně vstupují do každé oblasti našeho života a největší dopad budou mít na naši mladou generaci. Kurz si proto neklade za cíl podrobně vysvětlovat jejich fungování, ale spíš zasazuje AI technologie do širšího kontextu světa a ukazovat jejich příležitost a hrozby,” popisuje šestadvacetiletý zakladatel projektu Svatopluk Barek, který má na sociální síti TikTok přes 400 000 sledujících.
Projekt GeneraceAI, jehož generálním partnerem je Česká spořitelna, má formu 5 dílného interaktivního videokurzu a na jeho vzniku se podíleli i přední čeští odborníci na AI, například Tomáš Mikolov, Michal Pěchouček, Jan Romportl, ale také zakladatelka projektu AI dětem –Eva Nečasová
Videokurz je primárně vytvořen pro žáky 8. a 9. tříd základních škol, ale na webových stránkách si ho může zdarma pustit kdokoliv.

Videokurz naleznete: www.generace.ai

Více informací o soutěži o ceny v hodnotě 200 000 Kč: Generace AI 

Kurz se skládá z pěti kapitol. Od úvodu do světa umělé inteligence, přes vysvětlení základních AI principů, jako je strojové učení, až po naši budoucnost s umělou inteligencí. Každá kapitola je navržena tak, aby trvala maximálně 45 minut, tedy jednu vyučovací hodinu. Důraz
je kladen i na reflexi, tedy utvrzení získaných informací.

Projekt odstartoval 18. března 2024 a jeho autoři věří, že vyvolá novou vlnu zájmu o AI mezi mladými lidmi.

 

Zdroj: Tisková zpráva Svatopluka Bareka, Davida Kudrny a Educasoft