Horizon Grand Prix

Vydáno: 3 minuty čtení

Pátý ročník národního finále závodů autíček na vodíkový pohon v Ostravě bude výjimečný počtem závodních týmů a atraktivním programem pro návštěvníky všech věkových kategorií. Dva dny dramatických závodů Horizon Grand Prix představí 17. – 18. 4. 2019 v Trojhalí v Ostravě energii budoucnosti – vodík a nadějné technické talenty ze středních škol České republiky.

Horizon Grand PrixInovace, čas, design, ale také úsporný výkon, to budou nejčastěji skloňované termíny během šestihodinového závodu, který završí několikaměsíční práci na výrobě a vývoji modelů aut na vodík. Nejedná se o běžnou „modelařinu“, ale o čtyřměsíční projektovou spolupráci studentů, pedagogů a odborníků z vysokých škol nebo přímo z praxe.

Učitelé na programu oceňují nejen dodané výukové pomůcky, ale zejména zápal, se kterým studenti získávají poznatky z oblasti obnovitelných zdrojů a čisté mobility. Letošního pátého ročníku se účastní rekordních 28 středoškolských týmů z ČR. Od roku 2014 se program Horizon Grand Prix rozrostl na téměř 200 týmů po celém světě.

 „Edukativní přínos projektu Horizon Grand Prix se nám potvrdil v minulém ročníku, a proto jsme rádi vyhověli žádostem dalších škol o podpoření jejich účasti. Držíme palce týmům Nadace Unipetrol, ale pochopitelně přejeme vítězství v národním finále všem účastníkům tohoto prestižního mezinárodního projektu.“ říká Julie Růžičková z Nadace Unipetrol, jedné z partnerských firem.

Program dále podporují i průmysloví lídři působící v Moravskoslezském kraji a pomáhají tak zvyšovat atraktivitu technického vzdělávání nejen v regionu, ale i v celé České republice. „Rozvoj technických dovedností pro studenty zábavnou formou určitě stojí za to podpořit.“ dodává Petra Macková Jurásková, mluvčí firem ve skupině Třinecké železárny – Moravia Steel.

„Vidíme velký potenciál v podpoře studentských týmů z našeho kraje, kteří si chtějí vyzkoušet jak výrobu svého modelu auta na vodíkový pohon, tak se naučit týmové spolupráci a řešení problémů, což se jim v budoucí praxi bude velmi hodit.“ uzavírá Kateřina Churá z nošovické automobilky. Hyundai je globálním lídrem v sériové výrobě ekologických vozů s alternativními pohony, a to včetně vodíkových palivových článků.

Po celou dobu bude pro návštěvníky Horizon Grand Prix připraven i doprovodný program. Mohou si vyzkoušet jízdu v elektromobilech, shlédnout zábavnou vědeckou show a seznámit se s nabídkou technických škol. 

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 8. dubna 2109, Horizon Grand Prix