Gymnázium Paměti národa otevírá. Zaměří se na dějepis, výchovu k demokracii, mediální výchovu a jazyky

Vydáno: 5 minut čtení

Čtyřleté všeobecné Gymnázium Paměti národa právě přijímá přihlášky do prvního ročníku, který zahájí v září 2021. Školu zaměřenou zejména na moderní dějiny, občanskou a mediální výchovu, praktickou novinařinu, cizí jazyky a další humanitní předměty podporuje více než dvacítka osobností veřejného života a odborníci z oblasti pedagogiky. 

V expertní radě školy zasednou například filozofové Jan Sokol a Daniel Kroupa, předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová, matematička a vysokoškolská pedagožka Kateřina Trlifajová, katoličtí kněží a pedagogové Tomáš Halík a Jan Orko Vácha, historici Oldřich Tůma, Jan Stříbrný a Jiří Kocián, senátor a bývalý ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička, psychoterapeutka a bývalá disidentka Věra Roubalová Kostlánová, pedagog a skaut Jiří Zajíc, novinář Jindřich Šídlo a další.  

“Gymnázium Paměti národa vybaví své studenty nejen vědomostmi, ale také dovednosti a sebevědomými občanskými postoji. Nabídneme špičkové všeobecné vzdělání i z přírodních, matematických oborů, a cizích jazyků, ale přece jen důraz položíme na humanitní předměty. Zaměříme se na studium historie 20. století, ke kterému přistoupíme více badatelsky, projektově. Propojíme historii, občanské vzdělávání a novinářské obory, a to nejen teoreticky. Je samozřejmé, že využijeme jedinečné skoro desetileté zkušenosti ze vzdělávacího programu Příběhy našich sousedů, projektu Paměť národa a Příběhů 20. století,” vysvětluje Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum.

„Navzdory řadě kvalitních gymnázií u nás, je velmi vzácné, že by se studenti v nich rozvíjeli skutečně podle Komenského přání: "Kterak učinit, aby člověk znal dobré, chtěl dobré a činil dobré, a to, i když se nikdo nedívá?" A jsem přesvědčen na základě zkušeností s Post Bellum, že Gymnázium Paměti národa to dokáže, “ říká skaut a vynikající pedagog Jiří Zajíc, člen expertní rady nově vznikající školy.

Škola bude sídlit v Praze, kapacita prvního ročníku je 30 studentů a školné pro školní rok 2021/2022 činí 7000,- korun měsíčně. Současně vzniká nadační fond, který by v budoucnu umožnil hradit školné či jeho část nadaným studentům, kteří by na Gymnáziu Paměti národa nemohli studovat z finančních důvodů. 

Uchazečům o studium představí školu její vedení na on-line dni otevřených dveří, který se uskuteční v 16. února od 17:30. Zájemci o účast mohou vyplnit kontaktní formulář na webových stránkách gymnazium.pametnaroda.cza návod, jak se ke dni otevřených dveří připojit, dostanou e-mailem. 

Zřizovatel školy, Gymnázium Paměti národa, s.r.o., je dceřinou společností neziskové organizace Post Bellum s dvacetiletou tradicí. Gymnázium zúročí skoro deset let intenzivní praxe a zkušeností Post Bellum ve vzdělávacích projektech a programech.  Ty se soustředí zejména na podporu nových přístupů, projektové výuky a zážitkové pedagogiky v oblasti moderních dějin a společenských věd. Největším vzdělávacím projektem jsou Příběhy našich sousedů, do kterých se od roku 2012 po celé České republice zapojila tisícovka škol se 7500 žáky a studenty, kteří pod vedením 1409 učitelů zdokumentovali téměř osmnáct set pamětnických příběhů. Od roku 2016 prošlo zážitkovými workshopy a kinopříběhy přes 22 000 žáků z celé České republiky. V Síti škol Paměti národa, která propojuje učitele dějepisu a společenských věd napříč školami, je již zapojeno přes 200 pedagogů.

Expertní rada školy

Pavel

Bratinka

podnikatel, bývalý disident, bývalý ministr bez portfeje

Tomáš

Halík

kněz a bývalý disident

Tomáš

Holub

biskup Plzeňské diecéze

Michal

Klíma

správní rada Česko-německého fondu budoucnosti

Jiří

Kocian

historik, profesor, Ústav pro soudobé dějiny

Daniel

Kroupa

bývalý disident, člen dozorčí rady Post Bellum

Vít

Makarius

advokát, člen správní rady Post Bellum

Petra

Mazancová

předsedkyně Učitelské platformy

Sylvie

Pýchová

ředitelka Stálé konference asociací ve vzdělávání

Věra

Roubalová - Kostlánová

bývalá disidentka, psychoterapeutka

Jiří

Růžička

senátor, bývalý ředitel Gymnázia Jana Keplera

Radek

Schovánek

Centrum pro dokumentaci totalitních režimů

Jan

Sokol

filosof, profesor, vysokoškolský pedagog

Jan

Stříbrný

historik, bývalý viceprezident České křesťanské akademie

Jindřich

Šídlo

novinář

Martin

Štoudek

zástupce ředitele Gymnázia Česká v Českých Budějovicích

Kateřina

Trlifajová

matematička, vysokoškolská pedagožka

Oldřich

Tůma

historik, bývalý ředitel Ústavu soudobých dějin AV ČR

Petr

Uherka

ředitel Vyšší odborné školy publicistiky

Marek

Vácha

kněz, biolog

Jiří a Radana

Waldovi

nakladatelé, filantropové 

Jiří

Zajíc

skaut, pedagog

Magdalena

Benešová

vedoucí vzdělávacích programů Post Bellum

Jan 

Dobrovský

předseda Kolegia Paměti národa

Mikuláš

Kroupa

ředitel a zakladatel Paměti národa

Martin 

Kroupa

správní rada Post Bellum

Andrej

Novik

expert na vzdělávání Post Bellum 

Jan 

Polouček

správní rada Post Bellum

Věra 

Převrátilová

člen dozorčí rady Post Bellum

Petr

Pudil

člen dozorčí rady Post Bellum

Michal 

Šmíd

historik ÚSTR, šéfredaktor Paměti národa

 

 

gymnazium.pametnaroda.cz

skoly.pametnaroda.cz

www.pametnaroda.cz

www.postbellum.cz

Zdroj: Post Bellum o. p. s.