Další pamětnické příběhy ožijí díky žákům z Prahy 12

Vydáno: 3 minuty čtení

Ve středu 23. listopadu 2022 od 17 hodin se v Obřadním sále radnice MČ Prahy 12 uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který přibližuje vzpomínky pamětníků z Prahy 12, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území České republiky. Projekt organizuje společnost Post Bellum za podpory městské části Praha 12.

Do projektu Příběhy našich sousedů, který se na Praze 12 letos konal pod taktovkou Post Bellum a radnice městské části Praha 12 již popáté, se zapojilo celkem pět žákovských týmů ze čtyř základních škol.Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ Zárubova, ZŠ ANGEL, ZŠ Smolkova a ZŠ Na Beránku.

V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci. Žáci z Prahy 12 využili různé možnosti zpracování pamětnického příběhu, a tak vznikly dvě rozhlasové reportáže, dvě video reportáže a jedna animace.

„Jsme rádi, že je na Praze 12 o projekt mezi dětmi i učiteli takový zájem a že v něm můžeme pokračovat i v náročnějších obdobích jako byl koronavir nebo současná ztížená ekonomická situace. A velmi nás těší, že můžeme společně objevovat další příběhy z řad starousedlíků, tak již tradičně osudy cizinců ze třetích zemí,“ řekla Michaela Szkála, koordinátorka z organizace Post Bellum.

Děti zpovídaly překladatelku a spisovatelku Kateřinu Blum, která vzpomínala na své předky, kteří zahynuli v koncentračních táborech, na uzurpování komunistickým režimem i na emigraci do Rakouska nebo Libora Snozu který pracuje u Českých drah a žije v budově bývalého Nádraží Modřany, postaveného v roce 1881.Zachytily také vzpomínky pamětnice Marie Koukalové na zestátnění rodinného statku v rámci kolektivizace i na láskyplné manželství s politickým vězněm Vlastimilem Krejčím, který byl v roce 1950 odsouzený ve vykonstruovaném politickém procesu. První pamětnicí z řad cizinců je archeoložka Viktoria Čisťakova původem z Ukrajiny, která dnes žije v Praze a působí v Národním muzeu. Vyprávěla o svém dětství i o tom, jak se zapojuje do pomoci Ukrajině v současném válečném konfliktu. A druhou osobností z řad cizinců je Edib Jaganjac – chirurg původem z Bosny a Hercegoviny, který dnes žije také v ČR a působí jako lékař v Motole. Vzpomínal především na válku v rodném Sarajevu a na dva roky, kdy při obléhání města téměř neopustil zdejší státní nemocnici.

V rámci slavnostního podvečera odborná porota ve složení Michal Šmíd (historik), Ladislav Dvořák (novinář), Jarmila Steklá (pedagog) posoudí zpracovaná díla žáků i jejich prezentace před publikem a poskytne jim zpětnou vazbu. Prezentace je přístupná veřejnosti a letos je projekt nesoutěžní. Výsledné dokumenty je možné zhlédnout na webu www.pribehynasichsousedu.cz. 

„Příběhy našich sousedů považuji za skvělou možnost pro rozšiřování znalostí z dějepisu a novodobé historie. Děti na tuto moderní projektovou metodu reagují velmi pozitivně, baví je to, zlepšují své mediální a sociální dovednosti a navíc je projekt osvěžený o zajímavé příběhy cizinců, kteří u nás žijí,“ uvedl Petr Prchal, radní pro školství a integraci cizinců MČ Praha 12.

Zdroj: Tisková zpráva Post Bellum, z. ú.; projekt Integrace cizinců MČ Praha 12 – rok 2022 podpořeného MV ČR a MČ Praha 12.