Elektronická omluvenka žáků ve školách

Vydáno:

Může elektronická omluvenka zaslaná rodičem nahradit klasickou papírovou omluvenku podepsanou rodiči? V systému, který naše škola používá k evidenci žáků a jejich docházky, je možnost, aby rodiče mohli elektronicky omlouvat absenci dětí ve výuce, což zjednodušuje komunikaci mezi pedagogy a zákonnými zástupci žáků. Mám dotaz, zda tato elektronická omluvenka má stejnou právní váhu jako omluvenka na papíru s podpisem rodiče. Rodiče na začátku studia žáka dostávají přihlašovací údaje a ke svému účtu se pak hlásí jménem a heslem. Jaké podmínky by popř. musela škola splnit, aby mohla elektronickou omluvenku využívat?

Elektronická omluvenka žáků ve školách
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
-
materiál MŠMT Pomůcka pro ředitele škol při tvorbě školního řádu čj. MSMT-10862/2015 ze dne 22. května 2015 [část. 3 písm. h) Podmínky pro omlouvání a uvolňování žáků z vyučování (§ 22 odst. 2 písm. b), odst. 3 písm. d), § 50 odst. 1, § 67 odst. 3 školského zákona)]
ODPOVĚĎ:
Podmínky pro omlouvání neúčasti žáka ve vyučování stanoví školní řád, a to jak v případě žáka základní školy (§ 50 odst. 1 školského zákona), tak v případě žáka střední školy (§ 67 odst. 3 školského zákona).
Rozhodující je skutečnost, zda školní řád umožňuje, aby zákonný zástupce žáka omlouval nepřítomnost žáka ve vyučování pomocí elektronické omluvenky (resp. aby zletilý žák omlouval svou nepřítomnost ve vyučování pomocí elektronické omluvenky).
Pokud uvedenou formu omluvenky školní řád umožňuje, pak
-
je tato forma omluvenky ve školním řádu jednoznačně identifikovaná (jedná se o použití školou stanoveného elektronického systému) a
-
zákonní zástupci (resp. zletilí žáci) jsou prostřednictvím školního řádu jasně a srozumitelně seznámeni s podmínkami využití elektronické omluvenky.
Je povinností školy zajistit, aby tato (ve školním řádu umožněná) forma omlouvání byla dostatečně organizačně a technicky zabezpečena. V praxi to znamená zejména zajištění přihlášení do systému, zajištění odolnosti systému a možnosti obnovy systému v případě incidentu.
Pokud škola ve školním řádu umožní omlouvání elektronickou omluvenkou, vymezí podmínky použití elektronické omluvenky (včetně přihlášení do systému), pak škola stanoví, že tuto omluvenku uznává a daná omluvenka bude mít důsledky, které s ní škola a zákonný zástupce oprávněně spojuje (vlastní omluvení neúčasti žáka ve vyučování).
V případě, že školní řád umožňuje omlouvat nepřítomnost žáka ve vyučování také formou „papírové“ omluvenky, ve které je uveden podpis zákonného zástupce nezletilého žáka nebo zletilého žáka, pak jsou obě formy omluvenky (elektronická a „papírová“) rovnocenné.