Umístění dítěte v MŠ

Vydáno:

Nejsme si jisti, jak správně postupovat v následujícím případě: Obrátil se nás otec dítěte zapsaného v naší MŠ. Jeho partnerka, se kterou se rozešel, plánuje zapsat dítě také do MŠ v místě svého bydliště. Situaci ohledně střídavé péče prý bude řešit soud, zatím však žádné rozhodnutí tohoto typu nedodali. Pokud by dítě druhá MŠ přijala, je to v pořádku? Která MŠ pak dítě vykazuje (a má tedy nárok na finanční příspěvek)?

Umístění dítěte v MŠ
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
 
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
Školský zákon neomezuje počet mateřských škol, do kterých je dítě přijato k předškolnímu vzdělávání. Zákonný zástupce může přihlásit dítě k předškolnímu vzdělávání do několika mateřských škol současně. Pokud řádně hradí úplatu za vzdělávání a omlouvá nepřítomnost dítěte v daných mateřských školách, postupuje v souladu se školským zákonem.
Mateřská škola může přijmout k předškolnímu vzdělávání dítě, které se již vzdělává v jiné mateřské škole, a dítě „vykazovat“; má nárok na finanční příspěvek ze státního rozpočtu. Stejným způsobem postupuje i druhá mateřská škola (ve které se dítě zřejmě začalo vzdělávat dříve).
Jinými slovy, obě mateřské školy, ve kterých bylo dítě přijato k předškolnímu vzdělávání a ve kterých se vzdělává, dítě vykazují a mají nárok na finanční příspěvek.