Mateřská škola v komunitě obce, 5. část

Vydáno: 5 minut čtení

Prostřednictvím miniseriálu se snažím přiblížit komunitní činnost Mateřské školy Maršovice, jež leží v malebné zvlněné krajině středních Čech. V první části (Speciál pro MŠ 1/2017) byl specifikován termín komunitní škola a popsána spolupráce MŠ se zřizovatelem, druhý a třetí díl byl věnován spolupráci MŠ s místními spolky i jednotlivci (Speciál pro MŠ 3, 4/2017). Čtvrtá část (Speciál pro MŠ 3/2018) nastínila spolupráci všech spolků a organizací v obci za účelem představení života v městysi v soutěži Vesnice roku. Pátá, závěrečná část bude věnována zapojení mateřské školy do oslav 450 let městyse Maršovice.

Mateřská škola v komunitě obce
Mgr.
Miroslava
Strakatá
ředitelka MŠ Maršovice, lektorka DVPP
Významnou událost, jakou byly oslavy výročí městyse, se sluší uvést v jejích širších souvislostech. Maršovice v okrese Benešov se pyšní historií v délce několika staletí. První písemný doklad z roku 1205 zmiňuje v darovací listině krále Přemysla Otakara I. Jiříka z Maršovic. Důležitým mezníkem v dalším vývoji Maršovic je rok 1568, kdy na žádost horlivého přívržence bratrské víry Viléma Kosoře Malovce z Malovic povýšil císař Maxmilián II. obec na městečko. Dne 21. srpna roku 1568 obdržely Maršovice od císaře městský znak, pečeť se znakem a právem pečetit zeleným voskem. A právě v roce 2018 uplyne 450 let od zmíněné historické události, což si žádalo náležité oslavy.
Impuls oslavit důstojně i vesele tento historický předěl vzešel od starosty Maršovic Mgr. Bohumila Ježka, jenž do příprav zapojil všechny maršovické organizace a spolky včetně mateřské školy i další jednotlivé občany.
Přípravy na oslavy trvaly téměř celý rok, kdy se zástupci spolků v pravidelných intervalech scházeli se starostou městyse a společně vymýšleli nejprve obrysy oslav, které však postupně získávaly konkrétnější podobu. Do plánů byla zahrnuta také výstavba nové kapličky sv. Huberta, jež se začala na jaře 2018 uskutečňovat. S dětmi v mateřské škole jsme se věnovali v průběhu roku činnostem a aktivitám souvisejícím s historií i současností městyse, kde děti žijí. Děti se například blíže seznamovaly s významnými historickými místy nebo přírodními a kulturními zajímavostmi, vyráběly obec z kartonů, několika různými techniky vyráběly znak městyse Maršovice, malovaly obrázky apod.
V květnu se veškeré přípravy úspěšně blížily do finále, a tak samotné oslavy pod názvem Maršovice 450 let městysem mohly v plánovaném termínu 14.–17. června 2018 naplno začít. Program byl vskutku velmi pestrý. Po slavnostním zahájení oslav panem starostou se o kulturní zážitky místních občanů i dalších hostů postaraly kromě různých hudebních skupin také děti z místní mateřské školy svými několika vystoupeními v průběhu oslav.
Veřejnosti se velmi líbilo vystoupení dětí na téma lidových písní a tanců, další vystoupení bylo věnováno recitaci a dramatizaci, velký ohlas měly i vystavené výtvarné a tvůrčí práce dětí, jež byly instalovány v rámci výstavy o historii Maršovic. Ochotnický divadelní spolek zahrál výborné představení, proběhl křest knihy Jindrákova kronika. Příznivci sportu si přišli na své při fotbalovém zápase – Sokol Maršovice versus Amfora, večer se lidé bavili na taneční zábavě pod širým nebem.
Do velmi svátečního roucha se zahalila neděle – poslední den oslav. V dopoledních hodinách se konala v kostele Zvěstování P. Marii v Maršovicích mše svatá, kterou celebroval kardinál Dominik Duka, jenž při svých slovech žehnal Maršovicím a jejich občanům.
Po mši svaté byl kardinál požádán zástupci místního mysliveckého spolku o vysvěcení kapličky sv. Huberta, nově postavené nedaleko kostela. A právě k tomuto nově vzniklému sakrálnímu dílu, jež je umístěno přímo naproti mateřské škole, mířilo po mši svaté početné procesí v čele se zástupci obce, členy mysliveckého spolku a místního faráře doprovázejícího kardinála od kostela ke kapli.
Po ukončení ceremoniálu vysvěcení kaple byl kardinál Duka pozván na slavnostní oběd do místní myslivny, kam ho doprovodil starosta městyse a další občané. Cesta k myslivně byla lemována špalírem místních obyvatel a členů mysliveckého spolku. Této příležitosti využil starosta Maršovic k představení vedoucích místních organizací a spolků procházejícímu kardinálovi.
Po uvítání byl arcibiskup uveden k prostřené tabuli, kde byl připraven slavnostní oběd pro přibližně 50 přizvaných hostů. Účastí pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky na místních bohoslužbách a slavnostním obědě se pomalu blížily ke svému závěru několikadenní oslavy městyse Maršovice, kde děti z mateřské školy hrály významnou roli.
Velmi intenzivně prožívaly přípravy oslav během roku, do kterých se aktivně zapojovaly, ale také si naplno prožily oslavy samotné. Vnímaly důležitost těchto významných okamžiků, byly vtaženy do slavnostní atmosféry, kterou vytvářeli společně všichni občané městyse Maršovice a přizvaní hosté. Děti byly hrdé na svou spoluúčast na oslavách a vlastně byly tímto způsobem nenásilně vedeny k aktivnímu občanství v rámci své obce.