Vyloučení za neomluvené absence

Vydáno:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možné vyloučit žáka ze školy za 60 hodin omluvené absence a 11 hodin neomluvené absence. Všechny omluvenky byly přijaty třídním učitelem, který mi následně sdělil, že začne s ředitelem pracovat na vyloučení mého syna ze školy. Synovi je 17 let a je ve 2. ročníku SŠ.

 

Vyloučení za neomluvené absence
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění
-
zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění
ODPOVĚĎ:
Podle § 30 odst. 2 školského zákona ředitel školy může v případě závažného zaviněného porušení povinností stanovených školským zákonem nebo školním řádem rozhodnout o podmíněném vyloučení nebo o vyloučení žáka ze školy.
Podmínkou podmíněného vyloučení nebo vyloučení žáka ze školy je to, že
-
žák splnil povinnou školní docházku,
-
škola prokáže, že došlo k porušení povinností stanovených školským zákonem nebo školním řádem,
-
škola zdůvodní, proč považuje porušení povinností stanovených školským zákonem nebo školním řádem za porušení závažné a zaviněné.
Z dotazu vyplývá, že žák již splnil povinnou školní docházku.
V dotazu se předpokládá, že k podmíněnému vyloučení nebo vyloučení žáka by došlo z důvodu absence ve škole (60 hodin omluvené absence, 11 hodin neomluvené absence). V tomto případě škola musí prokázat, že uvedená skutečnost (absence) je závažným zaviněným porušením povinností stanovených školským zákonem nebo školním řádem.
Závažnost porušení povinností stanovených školským zákonem nebo školním řádem posuzuje správní orgán (škola, resp. ředitel školy). Přitom vychází z povinností žáka (resp. zákonného zástupce), které jsou zakotveny ve školním řádu (pravidla omlouvání nepřítomnosti), a z konkrétních okolností případu.
Zaviněné porušení povinností stanovených školským zákonem nebo školním řádem je takové porušení, ke kterému došlo v důsledku nedbalostního nebo úmyslného jednání žáka.
V případě, že by došlo k podmíněnému vyloučení nebo vyloučení žáka, musí škola výše uvedené skutečnosti konkrétně uvést v odůvodnění rozhodnutí.
Podle § 31 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb. o podmíněném vyloučení nebo o vyloučení žáka rozhodne ředitel do dvou měsíců ode dne, kdy se o provinění žáka dozvěděl, nejpozději však do jednoho roku ode dne, kdy se žák provinění dopustil, s výjimkou případu, kdy provinění je klasifikováno jako trestný čin podle trestního zákoníku.
Proti rozhodnutí o vyloučení nebo podmíněném vyloučení žáka ze školy lze podat odvolání (§ 81 a násl. zákona č. 500/2004 Sb., v platném znění).