Souhlas zákonných zástupců s prací psychologa se žákem

Vydáno:

Je legislativně upraveno, pro jaký typ práce školního psychologa se žákem či žáky střední školy je potřeba souhlas zákonných zástupců? Jestliže takový souhlas je potřeba, jaké údaje by měl obsahovat? Někteří žáci mají své "starosti" a často si nepřejí, aby o tom, že je chtějí řešit s odborníkem, zákonní zástupci věděli. Někdy to není ani vzhledem k povaze problému žádoucí.

Souhlas zákonných zástupců s prací psychologa se žákem
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních
ODPOVĚĎ:
Práce psychologa se žákem se zařazuje do činností označených "poskytování poradenských služeb ve školách".
Podle § 1 odst. 2 vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů, platí: "Podmínkou poskytnutí psychologické nebo speciálně pedagogické poradenské služby je předání informace podle odstavce 3 a písemný souhlas žáka nebo jeho zákonného zástupce. Souhlasu není třeba v případech stanovených jinými právními předpisy."
Z dotazu nelze jednoznačně dovodit, zda situace žáka spadá pod skupinu případů, které souhlas s poskytnutím psychologické pomoci nevyžadují (viz "někdy to není ani vzhledem k povaze problému žádoucí"). Je nutné, aby konkrétní situaci zvážila škola. Přesto doplňuji, že ve vyhlášce č. 72/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů, se jako příklad právního předpisu, který stanovuje případy, při kterých není nutný souhlas, uvádí zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů.
Dále předpokládám, že k poskytnutí psychologické poradenské služby je (kromě předání informace uvedené v § 1 odst. 3 vyhlášky č. 72/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů) nutný písemný souhlas. Vyhláška výslovně uvádí, že souhlas uděluje žák nebo zákonný zástupce žáka. Jestliže žák není zletilý, má zákonného zástupce. Závěr: souhlas uděluje zákonný zástupce.
Souhlas se vyjadřuje s použitím přílohy č. 5 vyhlášky č. 72/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů. V označení formuláře je sice uvedeno "Informovaný souhlas s poskytnutím poradenské služby a se zpracováním a uchováním osobních údajů ve školském poradenském zařízení", avšak z ustanovení § 1 odst. 3 vyhlášky č. 72/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů, plyne, že se tento formulář použije i v případě škol.