Vstup do školy

Vydáno:

? Na naší škole bylo zvykem, že škola nebyla během výuky uzavřená, do školy mohl přijít kdokoliv, rodiče ráno doprovázeli děti až do tříd, kdykoliv během dopoledne jim nosili svačiny, zapomenuté věci... až do tříd. Stalo se, že se kolegům ztratil notebook, klíče, mobilní telefon, nikdo to ale neřešil. I vzhledem k doporučení, které vydal ministr školství, jsem přistoupila ke změně, požádala rodiče, aby děti doprovázeli jen před školu a tam si je zase vyzvedávali. Pokud někdo jde do školy, zazvoní a ohlásí se. Našlo se pár rodičů, kterým se tento systém nelíbí, do situace se vložil i zřizovatel a požaduje, aby škola byla od 7:00 do 7:30 h (výuka nám začíná v 7:25 h) otevřená, aby rodiče mohli dále děti doprovázet až do tříd. U vchodu sice stojí paní školnice, ale vzhledem k tomu, že během zhruba 10 minut musí projít 190 žáků a některé doprovázejí rodiče, nemohu zabezpečit, že s nimi neprojde i někdo cizí, což se mi nelíbí ani z hlediska případných krádeží, ani z hlediska bezpečnosti. Měli byste pro mě nějakou radu, jak danou situaci řešit? Pokud mi svoje rozhodnutí dá zřizovatel písemně, je potom odpovědnost na jeho straně?

Vstup do školy
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění
ODPOVĚĎ:
V souladu s ustanovením § 29 odst. 2 školského zákona jsou škola a školské zařízení povinny zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání a s ním souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb.
Dále dle ustanovení § 30 odst. 1 školského zákona školní řád mimo jiné upravuje:
-
podrobnosti k výkonu práv a povinností zákonných zástupců nezletilých žáků ve škole nebo školském zařízení,
-
provoz a vnitřní režim školy nebo školského zařízení,
-
podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků nebo studentů.
Záleží na řediteli školy, jak vyhodnotí situaci, ve které probíhá vzdělávání a činnosti související se vzděláváním, a jak následně upraví pravidla provozu školy, podmínky zajištění BOZ, práva a povinnosti zákonných zástupců nezletilých žáků.
Dle mého názoru jsou opatření ředitelky školy v souladu s doporučeními, která reagují na tragické události na střední škole ve Žďáře nad Sázavou.
Pro porovnání uvádím doporučení Kraje Vysočina (www.kr-vysocina.cz):
1.
Neprodleně prověřit a zkontrolovat systém uzavírání vstupů do budov škol a školských zařízení a dodržování pravidel bezpečného a kontrolovaného pohybu osob přes vstup při příchodu a odchodu žáků a žákyň včetně dozoru zaměstnance u vchodu, a to i v případě instalovaného elektronického vstupního systému (čipy a karty) s cílem identifikovat cizí osoby a kontrolovat správné používání elektronických zabezpečovacích zařízení.
2.
Vhodným způsobem připomenout žákům a žákyním principy bezpečného školního prostředí:
-
jednání při vstupu do školy a opouštění školy,
-
hlášení cizí osoby, která se pohybuje ve škole bez doprovodu známé dospělé osoby,
-
hlášení podezřelého chování i ze strany spolužáků (držení zbraní, násilí, výhrůžky a jiné podezřelé aktivity),
-
jednání v krizové situaci.
3.
Připomenout zaměstnancům principy bezpečného školního prostředí a jednání v krizové situaci a vhodnou formou informovat rodiče a zřizovatele o způsobu zajištění bezpečnosti v organizaci (např. na webové stránce školy či školského zařízení).
4.
V nejbližší době znovu vyhodnotit rizika související se vstupem neoprávněné osoby do školních prostor a v případě potřeby:
-
aktualizovat školní řády a případné další vnitřní předpisy,
-
instalovat alespoň v nezbytném rozsahu elektronické bezpečnostní zařízení (např. kombinace elektromagnetického dálkového ovládání zámku a kamery).
-
aktualizovat pravidla vstupu a odchodu žáků a žákyň do školy mimo pravidelný čas,
-
aktualizovat pravidla pro pohyb cizích osob a rodičů ve škole včetně způsobu identifikace,
-
přehodnotit systém dozorů a jeho účinnost.
Co se týká zakotvení pravidel provozu školy, podmínek zajištění BOZ žáků, práv a povinností zákonných zástupců nezletilých žáků, je nutné zdůraznit, že se nelze spokojit s doporučením adresovaným zákonným zástupcům nezletilých žáků. Je nutné, aby tato pravidla byla zakotvena ve školním řádu.
Jak je známo, školní řád základní školy je schvalován školskou radou. Odsud plyne, že s výše uvedenými pravidly, která s největší pravděpodobností prvotně formuluje ředitel školy, musí souhlasit i školská rada.
Co se týká případného písemného rozhodnutí zřizovatele a jeho případné odpovědnosti uvádím: Bezpečnost a ochranu zdraví žáků školy zajišťuje škola, a to způsobem, který určí ředitel školy (v některých případech omezen souhlasem školské rady, jak je uvedeno výše). Zřizovatel není oprávněn školu instruovat, rozhodovat ve věci zajištění BOZ žáků školy. Pokud by škola přistoupila na rozhodnutí zřizovatele a následně byla žákovi způsobena újma na životě nebo zdraví, resp. škoda na majetku, odpovědná za uvedenou újmu nebo škodu je škola, nikoli zřizovatel.