Dvacátý šestý Zlatý Ámos je ze Šumavy

Vydáno:

Titul Zlatý Ámos 2019 získala Pavlína Kopáčiková ze Základní a Mateřské školy Vacov. Do ankety o nejoblíbenějšího učitele ji přihlásili její čtvrťáci, ale vítězství s ní slavila celá škola.

Dvacátý šestý Zlatý Ámos je ze Šumavy
Mgr.
Karla
Tondlová
redaktorka a členka přípravného výboru ankety Zlatý Ámos
Do ankety Zlatý Ámos mohou své oblíbené učitele nominovat jen žáci, a to základních a středních škol. Kromě vypracování stručné charakteristiky a popsání společně prožité příhody musejí navíc sehnat 100 podpisů spolužáků, kolegů či rodičů, kteří s nominací souhlasí. A to už dá určitou práci.
Ale tím to nekončí. V regionálních kolech musejí děti svou nominaci obhájit před porotou, a když jejich učitel či učitelka postoupí do semifinále, musejí je podpořit i tam. Už ne přímo, ale tím, že je vybaví třemi věcmi, které ukážou, jak jsou na sebe navzájem napojení a které jim pomohou postoupit do posledního kola. Šest nejlepších pak čeká boj o korunku Zlatého Ámose ve veřejném finále, které se letos uskutečnilo 28. března, kdy se v mnoha školách na počest narození Jana Amose Komenského slaví tradiční Den učitelů.
„Když člověk něco dělá 26 let, zdá se, že už ho nic nemůže překvapit,“ říká zakladatel ankety Zlatý Ámos Slávek Hrzal, který je v současné době i školským ombudsmanem „Ale není to tak. Překvapí. V regionálních kolech porota viděla několik netradičních obhajob oblíbených kantorů, které si připravili jejich žáci nebo studenti. Semifinále pak bylo potvrzením vynalézavosti a originality dnešních dětí. Musely své oblíbené učitelky a učitele vybavit třemi věcmi, které dokládají jejich vztah. Důkazem důvěry ve své žáky byla například jedna z finalistek, která přede všemi vypila elixír vítězství namíchaný svými žáky. Překvapila mě paní učitelka, která od dětí dostala papírový metr. Prý proto, že je přísná ‚jako metr‘ a měří všem stejně.
Vybrat finalisty nebylo snadné. Letos poprvé porotu tvořili všichni semifinalisté. Sami si vybrali šestici, která je bude reprezentovat ve finále. A vybrali dobře. Pět učitelek a jeden pan učitel vytvořili tým, který soupeřil a zároveň spolupracoval. Finále mělo krásnou atmosféru. Všichni pochopili, že korunovaný Zlatý Ámos je reprezentantem a mluvčím nejen finalistů, ale i všech kvalitních pedagogů. A to je posláním ankety Zlatý Ámos.“
Učitele, kteří zvítězili v krajských kolech ankety Zlatý Ámos, přijal prezident republiky Miloš Zeman. Z původně půlhodinového setkání se stala více než hodinová debata o současných problémech školství. Miloše Zemana zajímalo, co si skutečná elita národa, jak přítomné učitele nazval, myslí o odměňování pedagogů a také o výuce moderních dějin.
Kromě Zlatého Ámose si ocenění odnesli i další soutěžící. Porota složená ze zástupců žáků finálových škol zvolila Dětským Ámosem 2019 Jiřího Palána ze ZŠ Větrný Jeníkov. Na základě hlasování diváků programu ČT :D byla Ámosem sympaťákem vyhlášena Pavlína Strýčková ze ZŠ Kunovice, která navíc získala titul Ámos matikář. Partneři ankety zvolili Ámosem fyzikářem Josefa Hylského z gymnázia v Dobrušce. Ámosem chemikářem se letos stal Petr Curko ze ZŠ Horažďovice a Ámosem češtinářem Šárka Mandincová ze ZŠ Václava Talicha, Most. Petr Provazník z pražské Akademie řemesel získal zvláštní cenu poroty.
Finále ankety mělo už tradičně bouřlivou atmosféru. Moderátor soutěžního klání, známý tanečník a choreograf Jan Onder, hned při úvodní znělce roztančil celé hlediště i jeviště. Šest soutěžících pak čekalo několik úkolů. Předně museli natočit krátké video a představit sebe i svou školu. Jako druhý úkol je čekalo složení krátké básničky, kde museli použít čtyři předem daná slova. Poté učili všechny v sále něčemu ze svého předmětu a nakonec předvedli společnou scénku se svými žáky. Nechyběly písničky, matematická show, mažoretky, žonglování s míčky, a dokonce ani akrobacie.
Dvacátý šestý ročník ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos byl slavnostně zakončen Kantorským bálem, kde byla Pavlína Kopáčiková korunována novou královnou českých a moravských učitelů. Pro svou třídu kromě jiného vyhrála i zahraniční zájezd do Legolandu od cestovní kanceláře CK2. Společnost ČEZ věnovala Ámosovi fyzikáři tzv. oranžovou učebnu, společnost Unipetrol připravila speciální dárek pro Ámose chemikáře a ministerstvo školství pro Ámose matikáře a Ámose češtináře. Dárky a překvapení ale čekaly i na ostatní finalisty.
Jestliže i u vás učí kantor, který je mezi žáky oblíbený, mohou i jeho děti přihlásit do nového 27. ročníku ankety Zlatý Ámos. Přihlášky bude možné posílat opět od října.