Proč začít programovat

Vydáno:

Počítače jsou zřejmě naše budoucnost. Lidstvo do nich vkládá velkou naději a v následujících letech určitě sehrají důležitou úlohu ve všech možných odvětvích, kde získají důležité postavení. Stejně jako počítače budou v budoucnu nezbytní i programátoři, kteří počítačům dají jejich duši a z pouhého hardwaru vytvoří funkční operační mechanismus.

Proč začít programovat
Michal
Kučera,
student programu Microsoft STC
Programování není lehká profese. K tomu, abyste se stali dobrým programátorem, nestačí jen umět psát kód, ale musíte počítat s tím, že v budoucnu se budete neustále učit a zdokonalovat v různých technikách, které se v programování objevují. Pro někoho je to výhoda, protože se téměř nikdy nedostane do situace, kdy mu práce bude připadat stereotypní. Další obrovskou výhodou je časová flexibilita. Programátor ke své práci potřebuje funkční počítač a znalosti - díky tomu spousta firem nevyžaduje, aby seděl v kanceláři. Svou práci může dělat v podstatě kdykoliv a odkudkoliv.
V dnešní době jsou dobří programátoři nedostatkovým zbožím a od toho se odvíjí i jejich plat, který se pohybuje v řádu desítek tisíc korun. Jak se ale naučit programovat a kde začít? V dnešní době existuje spousta možností. Můžete si koupit knihu, ale myslím si, že vzhledem k rychlému vývoji programovacích jazyků a pomalému překladu z angličtiny je kniha vcelku zbytečná investice - existuje mnoho dalších možností, které jsou zadarmo! Ty najdete na internetu, a to v podobě různých materiálů, diskusí a/nebo výukových kurzů. Na internetu najdete také různé programy, které vám (hlavně úplným začátečníkům) dokážou přiblížit základy programování.
Kodu
Skvělým programem pro začátek je Kodu. Umožní vám programovat hry na PC a Xbox, v jednoduchém programovacím jazyku, taktéž si v něm můžete procvičit své kreativní myšlení a fantazii. Když spustíte hru poprvé, dostanete se do prázdného světa a je jen na vás, co uděláte. Díky Kodu můžete velice jednoduše vytvořit svoji vysněnou hru, a pokud hledáte inspiraci, komunita je aktivní a vy si můžete zdarma stáhnout už připravené mapy a následně je modifikovat. Kodu si můžete stáhnout zdarma.
Microsoft Project Siena
A co takhle nějaké mobilní aplikace? Ty můžete naprogramovat za pomocí Sieny. A co k tomu potřebujete? Jen základní znalost angličtiny a programování. Pro začátečníky je Siena cestou k lehkému vytvoření aplikace. Ti, kdo už se programováním zabývají, mohou Sienu rovněž využít. Vytvořené aplikace a jejich zdrojový kód mohou dále upravovat pomocí klasického plného Visual Studia. Sienu si rovněž můžete stáhnout zdarma.
MinecraftEdu
MinecraftEdu je modifikací původní oblíbené hry Minecraft, kterou hraje přes 30 milionů lidí po celém světě, od společnosti Mojang. Program MinecraftEdu byl původně určen k použití ve výuce. Obsahuje sadu jednoduchých nástrojů, které pomáhají rozvíjet - a tedy i učit - žáky ve všech možných oborech. Plně tak naplňuje odkaz Komenského „škola hrou“. Učení je zábavnější a interaktivnější. Jednou z věcí, které se můžete díky MinecraftEdu naučit, je i programování, a to konkrétně díky módu ComputerCraft. Programování se učíte na takzvané želvě, kterou můžete naprogramovat tak, aby vám třeba postavila dům. S MinecraftEdu zatím pracuje jen jedna střední škola v Brně. Pro více informací navštivte stránku www.minecraftedu.cz.
Visual Studio
A pokud se už v programování orientujete, určitě hledáte vhodná vývojová prostředí, kde budete vytvářet své programy. V programu Visual Studio máte spoustu možností. Můžete programovat mobilní aplikace, desktop aplikace s grafickým rozhraním, konzolové aplikace, weby atd. Visual Studio podporuje spoustu různých programovacích jazyků. Mezi ty vestavěné patří C/C++, C#, F#, VB. NET a JS, každopádně je možné stáhnout si podporu i dalších jazyků. Visual Studio si můžete stáhnout na oficiálních stránkách www.visualstudio.com. Existuje spousta verzí tohoto programu; pro studenty je vhodné pořídit si verzi Community, která je zdarma.
Online zdroje
Microsoft Virtual Academy (MVA) a Channel9 jsou portály, které zdarma nabízejí tisíce profesionálních online kurzů a výukových videí pro IT odborníky a vývojáře. Kurzy jsou k dispozici ve více než deseti různých jazycích včetně češtiny. Channel9 nabízí celou řadu natočených videí, záznamů z významných konferencí (českých i celosvětových) i živě vysílané události. Česká videa a záznamy z našich technických konferencí (například z brněnského MS Festu) najdete přímo ve vyhrazené české sekci. Na MVA naleznete ucelenější výuková témata a kurzy, které mohou být zároveň také přípravou na Microsoft certifikace. Připravené kurzy umožňují učit se vlastním tempem, a to v době, kdy vám to nejvíce vyhovuje. Členové MVA portálů mohou navíc získávat body, různé úrovně odznaků a certifikáty za to, co se naučí.