Lékařské prohlídky

Vydáno:
Lékařské prohlídky
JUDr.
Marcela
Smutná
 
 
Jsme škola, příspěvková organizace zřízená krajem. Do jaké kategorie spadají pedagogové a provozní zaměstnanci? Jaká je periodicita prohlídek u zaměstnanců – kuchařka, školník, topič, svářeč, noční práce, řidiči referenti? Je možné, aby zaměstnanci absolvovali lékařskou prohlídku u svého obvodního lékaře, nebo musí jít na lékařskou prohlídku k poskytovateli pracovnělékařských služeb?
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce
 
zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví
 
vyhláška č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli
 
zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách
 
vyhláška č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče)
Kategorizace prací se provádí na základě § 37 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Podle míry výskytu faktorů, které mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců, a jejich rizikovosti pro zdraví se práce zařazují do čtyř kategorií. Kritéria, faktory a limity pro zařazení prací do kategorií stanoví prováděcí právní předpis, kterým je vyhláška č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli. Podle § 37 odst. 2 zákona o zařazení prací do třetí nebo čtvrté kategorie rozhoduje příslušný orgán ochrany veřejného zdraví (krajská hygienická stanice).
Návrh předkládá osoba, která zaměstnává fyzické osoby v pracovněprávních nebo obdobných pracovních vztazích (zaměstnavatel), a to do 30 kalendářních dnů ode dne zahájení výkonu prací. Práce do druhé kategorie zařazuje zaměstnavatel, a to do 30 kalendářních dnů ode dne zahájení jejich výkonu, změny podmínek odůvodňující zařazení práce do druhé kategorie nebo do 10 dnů ode dne vykonatelnosti rozhodnutí orgánu ochrany veřejného zdraví. Ostatní práce na pracovištích zaměstnavatele, které nebyly takto zařazeny, se považují za práce kategorie první. Z uvedeného ustanovení vyplývá, že
o zařazení prací do první kategorie rozhoduje zaměstnavatel.
Zařazení do druhé kategorie musí oznámit krajské hygienické stanici, která může zařazení akceptovat (v tom případě nevydává rozhodnutí), nebo rozhodnout, že práce zařazuje do vyšší skupiny nebo jako druhou rizikovou.
Podle § 3 vyhlášky č. 432/2003 Sb. se za
 
práce
kategorie první
považují
práce, při nichž podle současného poznání není pravděpodobný nepříznivý vliv na zdraví,
 
práce
kategorie druhé
považují práce, při nichž podle současné úrovně poznání lze očekávat jejich nepříznivý vliv na zdraví jen výjimečně, zejména u vnímavých jedinců, tedy práce, při nichž nejsou překračovány hygienické limity faktorů stanovené jinými právními předpisy a práce naplňující další kritéria pro jejich zařazení do kategorie druhé podle přílohy č. 1,
 
práce
kategorie třetí
považují práce, při nichž jsou překračovány hygienické limity, a práce naplňující další kritéria pro zařazení práce do kategorie třetí podle přílohy č. 1, přičemž expozice fyzických osob, které práce vykonávají, není spolehlivě snížena technickými opatřeními pod úroveň těchto limitů, a pro zajištění ochrany zdraví osob je proto nezbytné využívat osobní ochranné pracovní prostředky, organizační a jiná ochranná opatření, a dále práce, při nichž se vyskytují opakovaně nemoci z povolání nebo statisticky významně častěji nemoci, jež lze pokládat podle současné úrovně poznání za nemoci související s prací,
 
práce
kategorie čtvrté
považují práce, při nichž je vysoké riziko ohrožení zdraví, které nelze zcela vyloučit ani při používání dostupných a použitelných ochranných opatření.
Z uvedeného ustanovení vyplývá, že nelze na základě druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě, které uvádíte v dotaze, automaticky konstatovat zařazení práce zaměstnanců do určité kategorie, protože zařazení prací do druhé až čtvrté kategorie závisí na míře výskytu faktorů, které mohou ovlivnit zaměstnance, a jejich rizikovosti pro jeho zdraví. Do kategorie první se zařazují především práce administrativního charakteru, ale mohou sem být zařazeny i další práce, jejichž výkon nemá pravděpodobně nepříznivý vliv na zdraví zaměstnance.
Proto bych se domnívala, že do první kategorie lze zařadit v každém případě práci pedagoga, patrně i kuchařky či školníka. U některých z profesí uvedených v dotaze nelze bez znalosti pracovních podmínek a pracovního prostředí a výskytu faktorů ovlivňujících rizikovost prací (kritéria kategorizace prací jsou uvedena v příloze 1 k vyhlášce č. 432/2003 Sb. – například prach, vibrace, fyzická zátěž, pracovní poloha, psychická zátěž, zátěž teplem atd.) stanovit kategorii práce – to se týká například uvedených druhů práce topič, svářeč. V tomto směru se musí zaměstnavatel obrátit na příslušný orgán ochrany veřejného zdraví (krajskou hygienickou stanici).
Pokud uvádíte mezi zaměstnanci řidiče-referenty, předpokládám, že máte na mysli zaměstnance, kteří při pracovních cestách souvisejících s výkonem jejich práce sjednané v pracovní smlouvě používají silniční motorové vozidlo poskytnuté zaměstnavatelem, nemají však řízení vozidla uvedeno v pracovní smlouvě jako druh práce. U nich se četnost periodických prohlídek musí řídit kategorií práce, do níž je zařazena práce sjednaná v pracovní smlouvě jako druh práce. Lékařské periodické prohlídky týkající se řidičů z povolání se na tyto zaměstnance nevztahují.
Pokud jde o noční práce, je dotaz příliš obecný. Noční prací je podle § 78 odst. 1 písm. j) zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce) práce konaná v noční době; noční dobou je doba mezi 22. a 6. hodinou. Předpokládám, že dotaz se vztahuje k periodickým prohlídkám zaměstnanců pracujících v noci. Zaměstnancem pracujícím v noci je podle § 78 odst. 1 písm. k) zákoníku práce zaměstnanec, který odpracuje během noční doby nejméně 3 hodiny ze své pracovní doby v rámci 24 hodin po sobě jdoucích v průměru alespoň jednou týdně v období uvedeném v § 94 odst. 1 ( jedná se o období 26 týdnů po sobě jdoucích). Podle § 94 odst. 2 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen zajistit, aby zaměstnanec pracující v noci byl vyšetřen poskytovatelem pracovnělékařských služeb:
 
před zařazením na noční práci,
 
pravidelně podle potřeby, nejméně však jednou ročně,
 
kdykoliv během zařazení na noční práci, pokud o to zaměstnanec požádá.
Pokud jde o úpravu obsaženou v příloze 1 k vyhlášce č. 432/2003 Sb., u kritéria 10 – Psychická zátěž se do třetí kategorie zařazuje práce vykonávaná po dobu delší než 4 hodiny za směnu pouze v noční době. Jestliže zaměstnanec splňuje kritéria zaměstnance pracujícího v noci, je třeba při provádění periodických prohlídek vycházet z § 94 odst. 2 zákoníku práce.
Podle § 11 vyhlášky č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče), se periodické prohlídky provádějí u zaměstnanců zařazených podle zákona o ochraně veřejného zdraví:
 
v kategorii první jednou za 6 let, nebo jednou za 4 roky, jde-li o zaměstnance, který dovršil 50 let věku; poprvé se provede v návaznosti na periodickou prohlídku podle bodu 1,
 
v kategorii druhé 1. jednou za 5 let, nebo 2. jednou za 3 roky, jde-li o zaměstnance, který dovršil 50 let věku; poprvé se provede v návaznosti na periodickou prohlídku podle bodu 1,
 
v kategorii druhé rizikové a kategorii třetí jednou za 2 roky,
 
v kategorii čtvrté jednou za 1 rok.
Podle § 54 odst. 1 zákona č. 373/2011 Sb. je poskytovatelem pracovnělékařských služeb:
 
poskytovatel v oboru všeobecné praktické lékařství, nebo
 
poskytovatel v oboru pracovní lékařství.
Zaměstnavatel je pro výkon práce na svých pracovištích, pokud dále není stanoveno jinak, povinen, jde-li o práce, které jsou zařazené podle zákona o ochraně veřejného zdraví do kategorie první, druhé, druhé rizikové, třetí nebo čtvrté anebo je součástí práce činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky stanoveny jinými právními předpisy, uzavřít písemnou smlouvu o poskytování pracovnělékařských služeb s poskytovatelem uvedeným v odstavci 1.
Jde-li o práce zařazené pouze do kategorie první podle zákona o ochraně veřejného zdraví a není-li součástí této práce činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky stanoveny jinými právními předpisy, může zajišťovat provádění pracovnělékařských prohlídek a posuzování zdravotní způsobilosti k práci na základě písemné žádosti u poskytovatele uvedeného v odstavci 1 písm. a), který je registrujícím poskytovatelem zaměstnance nebo uchazeče o zaměstnání; ostatní pracovnělékařské služby podle § 53 odst. 1 zaměstnavatel zajišťuje prostřednictvím poskytovatele uvedeného v odstavci 1, s nímž uzavřel písemnou smlouvu.
Zaměstnavatel zaměstnávající zaměstnance v první kategorii si tedy může vyžádat provedení periodické prohlídky u praktického lékaře, u něhož je zaměstnanec registrován
(tj. u jeho „obvodního lékaře“).
U zaměstnanců zařazených do druhé a vyšší kategorie prací musí být uzavřena smlouva s poskytovatelem pracovnělékařských služeb v oboru pracovní lékařství.