Učitelé jsou přetíženi, doučování můžou zajišťovat nevládní organizace a studenti pedagogických fakult

Vydáno: 4 minuty čtení

Učitelé jsou přetížení. Kvůli covidu se musí vzájemně zastupovat, vedou současně prezenční i distanční výuku, práce jim často zasahuje nad rámec úvazku. Člověk v tísni proto už od minulého podzimu, kdy bylo kvůli distanční výuce třeba navýšit kapacity, zprostředkovává doučování ve spolupráci s pedagogickými fakultami. Nově by měl navíc projekt podpořit i Národní plán obnovy, který dosud financoval doučování v rámci škol.

„Současná vládní opatření nemyslí na situace, kdy děti zůstávají doma díky karanténě rodičů nebo celé třídy. Není zajištěna online výuka, a děti tak vypadávají ze vzdělávacího systému. Propast mezi dětmi, které nemají dobré sociální zázemí nebo se jim rodiče nemohou dostatečně věnovat, může být tak ještě horší než po distanční výuce během lockdownů,“ říká Václav Kučera, ředitel pražské pobočky sociální integrace Člověka v tísni.

Distanční výuka prohloubila rozdíly mezi dětmi z různých sociálních prostředí. Zasáhla mnoho žáků, kteří potřebují individuální přístup.Ulehčit práci učitelům mohou asistenti pedagogů, ale samozřejmě také doučující.

„Kvůli distanční výuce je teď více školáků, kteří potřebují doučování, ale také psychickou podporu. Děti nedohánějí jen zameškanou látku, je potřeba jim dodat i sebejistotu a možnost znovu se začlenit do kolektivu. Školy a rodiče nemohou vždy pokrýt všechny mezery, které děti získaly během online a hybridní výuky. Organizace a jejich dobrovolníci mohou být v tomto klíčovým mezičlánkem. Věříme, že společně tak můžeme pomoci co nejvíce dětem, aby zdárně dokončily studium a měly šanci na lepší budoucnost,“ říká Michaela Kučerová, koordinátorka doučování a vzdělávacích projektů Člověka v tísni.

Kromě doučování samotného mohou lidé poslat pomoc dětem, učitelům i doučujícím prostřednictvím Skutečných dárků, na jejich podporu letos vznikl song Andělé strážní od Václava Neckáře. Společně s ním ho letos znovu nazpívalo jedenáct známých interpretů, včetně Tomáše Kluse, Jiřího Macháčka nebo Marie Rottrové a získal již přes 300 000 zhlédnutí na YouTube.

Propast mezi dětmi zmenší právě doučování, učitelům pomůže metodická podpora

„V Člověku v tísni máme dlouholeté zkušenosti v rámci doučování. Naše kapacity jsou však omezeny a nezvládáme pokrýt všechny potřebné děti, především po koronavirovém výpadku. I proto vznikl web Doucujte.cz, kde nabízíme organizacím i jednotlivcům materiály k doučování, metodickou podporu nebo webináře a možnost říci si o individuální konzultaci. Předáváme tak know-how, které může pomoci úplným začátečníkům, nebo inspirovat pokročilé,“ říká Hana Dostálová, koordinátorka vzdělávacích služeb v Liberci a metodička rozvoje programu doučování. „Snažíme se předat i to, že není čeho se bát. Často stačí ze začátku dítě vyslechnout, zkontrolovat úkoly a vysvětlit to, co ve škole nepochopilo nebo zameškalo. Doučování tak po krůčcích pomůže nejen známkám, ale především tomu, aby se dítě ve škole lépe cítilo,“ vysvětluje Dostálová.

Web Doucujte.cz byl spuštěn na začátku září 2021 a získal 3. místo letošní vzdělávací ceny EDUína. Web a iniciativa kolem něj sjednocuje organizace, pedagogické fakulty i jednotlivce a společnými silami tak může podpořit co nejvíce dětí.

„Pokračujeme v podpoře pedagogů a asistentů při práci se znevýhodněnými dětmi, v klimatickém vzdělávání, při rozvoji aktivního občanství. Témata zůstávají, změnila se forma – ze seminářů jsme přešli převážně na webináře a online kurzy, jakkoli se stále snažíme udržet i část vzdělávání a supervizí prezenčně. Během pandemie jsme takto podpořili na 8000 účastníků. Učitelům nabízíme jak metodickou podporu pro práci s tématy ve výuce, tak odbornou podporu při řešení konkrétních situací ve třídě skrze supervize. I v budoucnu budeme využívat výhod online vzdělávání v kombinaci s prezenčními semináři,“ prozradil Tomáš Habart, vedoucí vzdělávacího programu Člověka v tísni, jakým směrem se ubírají projekty na podporu učitelů v rámci covidové situace.

 

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 10. prosince 2021, Člověk v tísni